hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hatástalanítás

Passzív-agresszív a kollégád? Így kezeld!

A munkahelyen előforduló passzív-agresszív viselkedés károsítja az erkölcsöt, és a kiégéshez is hozzájárulhat még akkor is, ha egyébként élvezzük a munkánkat. Ezzel a négy ötlettel azonban megtörhetjük ezt a viselkedést, és elérhetjük, hogy a kollégáink megváltozzanak. Egy munkahely sem lehet tökéletes, de még nehezebb a munkavégzés, ha passzív-agresszív emberek vesznek körbe.

A passzív-agresszív emberek azonosítása nehéz lehet, mert nem fejezik ki egyértelműen magukat, szavaik nem egyeznek a cselekedeteikkel. Például egy kollégánk beleegyezik, hogy segít egy feladatban, majd arra hivatkozva, hogy milyen elfoglalt, az összes felelősséget rád hárítja, te pedig nem érted, hogy miért mondott akkor igent a feladatra. A definíció szerint a passzív-agresszív emberek kerülik a konfliktusokat. Konfliktus megelőzési-stratégiáik azonban végül mindig konfliktusokat teremtenek, különösen a munkahelyen. Negatív érzéseiket pedig sosem fejezik ki közvetlenül, hanem csak az alábbi formában:

  • gúny

  • a feladatok halogatása vagy befejezetlenül hagyása

  • cinikus hozzáállás vagy fölényeskedés

  • rejtett sérelmek felemlegetése

  • makacsság

  • pletyka

  • kifogáskeresés

  • soha nem adnak egyenes választ

  • más nézetek elutasítása

  • azt mondják, alulértékelik őket 

Mivel a passzív-agresszív viselkedés sokféle módon jelenhet meg, a hatástalanítása sem könnyű feladat. Noha egy nehéz emberrel való foglalkozás időt és türelmet igényel, érdemes belefekteti az energiát. Ez megmenthet minket a végtelen hatalmi harcoktól, amelyektől nyomorúságosan érezhetjük magunkat. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan védheted meg magadat a passzív-agresszív viselkedés negatív hatásaitól, és állíthatod meg a bizonytalanság terjedését. 

#1 Ellenőrizd az érzéseidet

A nehéz kollégák felboríthatják az érzelmi világodat, irracionálisan cselekedhetsz, gondolkodhatsz miattuk, ami nem illeszkedik az értékeidhez. Amennyire csak lehetséges, tedd meg a legtöbbet, hogy ne vedd magadra a passzív-agresszív kolléga viselkedését. Ha úgy érzed, túlságosan felingerelt, néhány módszerrel csillapíthatod ezt a reakciót. Például alkalmazhatod a doboz-légzés technikáját is, hogy megkönnyítsd a szervezet stressz-válaszát, és visszahozd a prefrontális kérgedet (agyad érzelmi szabályozásért felelős területét) „online” üzemmódba. Lélegezz be 4 ütemre, tartsd bent a levegőt szintén 4 ütemre, majd ugyanilyen hosszan lélegezz ki, tartsd kint a levegőt, és ismételd meg a műveletet annyiszor, amennyiszer szükséges. 

Kerüld a negatív, lefelé irányuló spirálba való bejutást az AWARE figyelemfelkeltő gyakorlattal, ha frusztrál az egyik munkatársad. A gyakorlat lényege az érzések megfigyelése és elfogadása. Kutatások azt mondják, hogy az érzések szimpla címkézése rendkívüli módon megnyugtat. Az érzések semlegesítésére, elnyomására való törekvés helyett tehát válaszd a gyorsabb és egészségesebb módot, figyeld meg és fogadd el őket.  

#2 Együttérzés és átirányítás

Keresd meg a passzív-agresszív ember viselkedése mögött rejlő pozitív hozadékot, amely motiválhatja őt arra, hogy ilyen módon járjon el. Mit érhet el, ha nem fejezi ki magát közvetlenül? Az olyan kompenzációs stratégiák, mint a pletyka, a panaszkodás vagy az áldozati szerep, gyakran a negatív önbecsülést takarják el, vagy a haragot, és más kényelmetlen érzéseket. Van egy egyszerű képlet, amellyel távol tarthatjuk magunkat ettől a dinamikától, miközben a kapcsolatot érintetlenül hagyjuk: empatikusság és átirányítás. Először ismerd meg kollégád reakcióját, amely egy mélyebb emberi felszín alatti szükségletet elégít ki, például a szeretetigényt. A pletykálkodás valós oka az emberek figyelmének és egyetértésének megszerzése. Ezután irányítsd át őt, például azzal, hogy megoldást kínálsz a panaszára: „Rossz, hogy úgy érzed, hogy alulértékelnek. Beszélned kell közvetlenül a főnököddel”. Arra is bátoríthatod, hogy arra fókuszáljon, ami működik: „Úgy tűnik, hogy ez a helyzet még mindig zavar téged. Mostantól fogva beszéljünk inkább arról, hogyan működhet jól az új projekt”. Ez nem fogja varázsütésszerűen megváltoztatni a passzív-agresszív viselkedést, de legalább nem veszel részt a játszmában.

Érdekel, hogy még mi segíthet? Olvasd tovább a cikket itt!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

hirdetés