hirdetés
hirdetés

Önbizalmi üveggyöngyök helyett

Ordas nagy hazugság, hogy bármit elérhetünk?

Túl sok az üveggyöngy. Egyszer végre mondjuk már ki: nincs gyors, instant önbizalom-növelés. Nem létezik efféle titkos összetevő, legalábbis abban a formában biztosan nem, ahogy azt nagyon sokan hirdetik és hangoztatják. Kétségtelen, az úgynevezett szituatív önbizalom helyenként és időnként kaphat egy szerencsés lökést, de attól még a lélek semmit sem változik. Ahogy Terentius mondta: „Csak égboltot, s nem lelket vált, aki áthajózik a tengeren.”

Ma, a XXI. században, a hajszoltság évszázadában olyan frázisok között élünk, mint például, hogy „a siker fejben dől el”, „a siker csak rajtunk múlik”, sőt, „bármit elérhetünk”, meg hogy „ki kell lépnünk a komfortzónánkból”. Ezek azonban erős jóindulattal is csak féligazságok, nyersen fogalmazva ordas hazugságok, amelyek becsapják a gyanútlan felhasználót.

Önbizalom-csökkentő mondatok

Vegyünk egy népszerű lózungot: „Merj nagyot álmodni!” Lélektani szempontból nézve, ha valakinek csökkenteni akarjuk az önbizalmát, kérjük tőle ezt. Az önbizalom-csökkenés garantáltan bekövetkezik az esetek többségében, de enyhe lefutás esetén is legalább egy tisztes szomorúság- és/vagy bűntudatérzés üti majd fel a fejét. Ez a mellékhatás. A mondat sokszor jó szándékú, de hatásában katasztrofális kimenetelt hordoz. Elvégre kinek mondják ezt leginkább? Annak, aki már így is kételkedik abban, hogy mit tett le eddig az asztalra, hogyan is megy az élete, min kellene változtatnia, vagyis annak, aki bizonytalan én-, világ- és jövőképpel rendelkezik.

Az illető ilyenkor nagy levegőt vesz, és tényleg nagyot álmodik, sőt, még azt a tanácsot is megfogadja, hogy írja le ezeket az álmokat. Megteszi. Kezdi beszippantani a vágyakozás eksztatikus bája, és pillanatnyi mosoly-indexe vitathatatlanul emelkedik. A percek telnek, s órákká állnak össze, míg végül kész a mű: tudott nagyot álmodni. A következő pillanatban ellenben lecsap a guillotine, s a rögvalóságban találja magát: ő még mindig ugyanaz a töpörödött törpördög, akinek az önmagáról kialakított énképe erősen ingatag. Ezzel az iménti álmodással így közelebb került saját összeroppanásához. Miért? Mi történt az imént, elvégre ő csak egy népszerű parancsot követett.

Az önbizalom mindenkor szubjektív. Nincs objektív önbizalom. Az önbizalom érzete a különféle énképeink vélt távolságának az összevetéséből adódik. Ha a valós énképünk és az énideálunk vagy elvárt énünk közel van egymáshoz, akkor magabiztosnak, határozottnak érezzük magunkat. (Ezen a ponton említsük meg, hogy az önbizalom, önbecsülés, önértékelés, határozottság, magabiztosság szigorúan véve jóval többek puszta szinonimáknál. Ennek részleteinek szakmai tárgyalása azonban bőven túlmutat jelen cikk keretein.) Tehát, ha a valós énképem az elvárt énemtől – akivé a világ, a szeretteim vagy a magam véleménye szerint lennem kellene – távol van, bűntudatot érzek majd, s nem önbizalmat. Ha a valós énképem az énideálomtól, aki az imént leírt álmait valósítja majd meg, mérhetetlen távol kerül, a szomorúságom határtalan lesz, s az önbizalmam nemhogy növekedni, épp ellenkezőleg, csökkenni fog.

„Tudtam, színésznő leszek”

S ez a „Merj nagyot álmodni!” mondat csak egyetlen, ártatlan passzus a mondatok tengeréből, amelyek a biztos receptet ígérik.

Megjegyzés: De ha már tényleg mertünk nagyot álmodni, akkor legalább az így megfogalmazott vágyakat emeljük céllá. Ez sem biztos recept a sikerhez, ellenben az esély és a remény bőven megmarad még a horizonton. Célok nélkül csak lézengeni lehet, érdemben létezni nem.

Az ördög, tudjuk, a részletekben rejlik, de vegyük észre ekképp az angyalt is! Egy-egy apró szó, s megváltozik az egész mondat, bekezdés, fejezet vagy egy egész élet jelentése.

Nemrégiben egy országosan ismert és elismert, méltán ünnepelt színésznővel volt szerencsém beszélgetni. A kerekasztal-beszélgetés során egy apró mondatra lettem figyelmes, amikor a sikereiről kérdeztük: „Tudtam, színésznő leszek.” A mondat végére pont került. Nem kérdőjel, de nem is felkiáltójel! Mennyire máshogy hat, ha valaki ezt érzi, ez járja át minden porcikáját, mint amikor ezt hajszolja: „Színésznő akarok lenni!” A két mondat tartalmában hihetetlenül közel van egymáshoz, mégis végtelen távolság feszül közöttük.

(...)

Apró a rés, de csak ez számít

Ami ellenben fontos, sőt, inkább lényeges tartalom: az egyén mindig szűkebbnek érzékeli a saját létlehetőségeit, mint amit valóban elérhet. Erre az apró résre érdemes figyelnünk. Ezt keresni, kutatni, kérdezni, folyton és mindig. Mi maradt még a létlehetőségeimben, amit nekem szántak?

A jezsuitáknak van egy zseniális szavuk, amellyel kiegészítik a szentmise utolsó mondatait. (Ezt még a nem vallásos és/vagy nem jezsuita olvasóknak is érdemes megfontolniuk.) Általában egy katolikus szertartás így zárul: „A szentmise véget ért, menjetek békével.” Mindez a jezsuita atyák celebrálásával: „A szentmise véget ért, küldetéstek van, menjetek békével.” Egyetlen pluszszó, s azonnal kérdések százai törnek fel tudattalanunkból: Mi dolgunk a világban, s lesz-e ehhez kellő mértékű önbizalmunk, hogy megvalósítsuk? Vegyük észre, ebben a történetben az önbizalom már nem cél, hanem csak katalizátor, hogy tegyük a dolgunkat a hétköznapok forgatagában.

A cikket teljes terjedelmében az Üzlet és Pszichológia 2019. június-júliusi lapszámában olvashatjátok. Az újság megvásárolható a nagyobb újságárusoknál, vagy megrendelhető itt.

Limpár Imre, tanácsadó szakpszichológus
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés