hirdetés
hirdetés
hirdetés

A produktivitás kulcsa

Multitasking helyett monotasking!

A multitasking arról szól, hogyan tudsz emberként gyakorlatilag robot üzemmódba váltani, és egyszerre több feladatot is ellátni. Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint egyszerre több feladat elvégzése, különösen, ha összetett feladatakról van szó, rontja a produktivitást.

Agyunk különböző részeit különböző feladatok elvégzésére használjuk. Amikor agyunk egyik része egy konkrét feladatra összpontosít, a többi rész lényegében elnémul. 

Amikor átváltunk a feladatok között, akkor arra kényszerítjük az agyunkat, hogy működésbe hozzon más agyterületeket is. Ez csökkenti a teljesítményt, és növeli a feladatok elvégzéséhez szükséges időt, mivel időbe telik az agyunknak, míg átvált egyik területről a másikra, és eléri a különböző területeken tárolt ismereteket. 

Agyunk erejét arra sem használhatjuk, hogy egyidejűleg több különböző feladatra egyenlő mennyiségben összpontosítson. A több dologra történő összpontosítás csökkenti azon képességünket, hogy minden egyes meghatározott feladat érdekében hozzáférjünk a tárolt tudáshoz, ezáltal pedig csökken a teljesítményünk, ahogy az elvégzett feladat minősége is.

Küzdelem a multitasking ellen

A multitasking elleni küzdelem egyik módszere, ha előre megtervezzük a napot. Szánjunk pár percet reggel arra, hogy megnézzük a napi feladatokat, majd tegyük fel a következő kérdéseket: 

  • Mi a prioritás?
  • Hány feladatot kell elvégeznem a nap végére?
  • Mennyi időbe telik teljesíteni a feladatot?
  • Mely feladatokra lesz a legtöbb agyi erőmre szükség?

Az „agyas” feladatok az elsők

Mindig a legfontosabbnak adjunk elsőbbséget, még a nap elején. Azokat a feladatokat végezzük el a nap elején, amelyek a legtöbb agyi erőt igénylik, és amelyeknek szoros határidejük van. 

Ezután végezzük el a közepes jelentőségű feladatokat, amelyekhez jó agyi erőre van szükség. 

A legegyszerűbb feladatokat – például az e-mailekre való válaszolást – a nap végén végezzük el. Ez a fajta menetrend segíti a produktivitást. 

Érdekel, hogy még mi segíthet? Olvass tovább!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Vedd kezedbe (akár magán, akár szervezeti) céljaidat és dolgozz velük! Vágyakból célok! Változásmenedzsment workshop Limpár Imrével május 14-én

Az MPRSZ tavaly negyedik alkalommal hirdette az Employer Branding Awardot. Május 14-én ezeket a díjnyertes megoldásokat ismerhetik meg a résztvevők.

Ne róluk, hanem velük beszélgessünk! Kékgallérosoktól , IT-soktól, Y-os tehetségektől, kismamáktól lehet kérdezni egy nyitott kerekasztalbeszélgetés keretében május 22-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIN-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

hirdetés