hirdetés
hirdetés
hirdetés

Munkaalkoholizmus

Minden nap hétfő

A munka rabjává válni nem új keletű dolog, mégis az utóbbi húsz évben ismerték el a szakemberek komoly kórként, és kezdtek el a veszélyekre figyelmeztetni. Magyarországon először 1919-ben Ferenczi Sándor pszichoanalitikus jegyezte le a „vasárnapi neurózist”.

A vasárnapi neurózisban szenvedők munkaszüneti napokon fejfájásra, hányingerre, ingerlékenységre, kedvtelenségre panaszkodtak és nem tudtak mit kezdeni magukkal a szabadidejükben. Az amerikai pszichológus, Wayne Oates 1971-ben használta először a „workaholism” kifejezést. A magyar köznyelvben elterjedt kifejezések e jelenségre: a munkafüggőség, munkamánia vagy munkaalkoholizmus.

Bár a workaholism világszerte elterjedt kifejezés, de még nem hivatalos pszichológiai, pszichiátriai terminus technikus. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság még nem fogalmazta meg hivatalosan a diagnózis felállításához és kezeléshez szükséges leírást, melyet világszerte alkalmaznak egyéb betegségek esetében. Tehát DSM-(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) - kódja még nincs a jelenségnek, ennek ellenére számos definíciót találhatunk az állapot leírására tudományos szaklapokban, könyvekben, kísérleti beszámolókban.

A lehetséges okok

Bryan Robinson, író és pszichoterapeuta, a téma egyik legkiemelkedőbb szaktekintélye szerint a család összeomlása vagy rendellenes működése hajtja bele leggyakrabban az egyént munkafüggő állapotba. Meghatározása alapján: az az egyén számít munkaalkoholistának, aki túlzottan belemerül a munkába, maximalistává válik, önértékelését a munkából meríti. Ezzel veszélybe sodorja saját egészségét, szeretteivel való kapcsolatait, és kizárja életéből az odaadó gyermeknevelést.

Sok pszichológiai zavar, köztük a munkafüggőség kialakulásának egyik leggyakoribb oka a zaklatott gyermekkor. Különböző helyzeteket képzelhetünk el: például a szülők veszekednek, nem törődnek gyermekükkel, aki mindeközben szorong a család megbomlása miatt. Vagy másik tipikusnak mondható példa: elvált anyuka a fiát emeli fel családfői pozícióba, minden döntéshez tanácsot kér tőle, mindent megoszt vele privát életéről. Olyan család is gyakran előfordul, ahol az alkoholista szülők gyermeke magától kezdi el intézni a családi ügyeket: befizeti a számlákat, háztartást vezet, gondoskodik mindenkiről, mert érzi, csak így haladnak előre a dolgok. Ezekben a helyzetekben a gyermek nagyobb felelősséget, szerepet vállal a családi életben, mint egy átlagos család esetében. Persze fontos hangsúlyozni, hogy még ilyen háttérrel sem feltétlenül alakul ki valakiben a munkafüggőség. Egyrészt másféle problémák is adódhatnak ebből a helyzetből, másrészt az is lehet, hogy az illető felnőttként jól fel tudja dolgozni a gyerekkorát és egészséges életet tud élni.

Később kialakuló munkafüggőség

A munkaalkoholizmus kialakulásának okai felnőtt korban is jelentkezhetnek, akkor okozva függőséget. Például, ha valaki a családban adódó gondokat nem megoldani próbálja, hanem a munkába menekül előlük. Az is gyakran előfordul, hogy a vállalat hajtja bele az egyént ebbe az állapotba, így a folyamat visszafele hat: a sok munka rombolja szét a családot. Elképzelhető életút az is, hogy valaki korábbi veszélyesebb függőségét enyhíti munkaalkoholizmussal.

Gondoljuk végig, a cégeknek megéri-e munkaalkoholistákat alkalmazni? Elsőre főnyereménynek tűnhet egy ember, aki csak a munkájának él éjjel-nappal a hét minden napján. Lelkesedik érte, magas szinten teljesít – hiszen maximalista – fellendíti és magával húzza a munkahelyi közösséget.  Ki ne akarna ilyen beosztottat… A valóságban azonban az ilyen ember csak a munkának él, nem törődik a munkatársaival sem, nem feltétlen tud együttműködni, csapatban dolgozni, mert maga akarja kézben tartani a gyeplőt. Sokszor nem bízik más munkájában, úgy érzi, hogy csak magára számíthat. Az illetőt csak a munka élteti, ez az adrenalin-, örömforrás számára. Mivel a munkamániás is szeretne boldog ember lenni – más függőkhöz hasonlóan – egyre többet akar a munkából. A munka számára a drog. Ez azonban elindíthat egy ördögi kört: legsúlyosabb esetben az illető túlhajtja magát, nem képes pihenni, a nyaraláson is csak a teendőkkel foglalkozik, egy percre sem tud lazítani. Így nem képes soha feltöltődni, elszakadni a munkától. Kimerült, feledékeny, szétszórt lesz. Továbbra is egyre többet akar dolgozni, de már nem képes száz százalékon teljesíteni, örökké időhiányban szenved, ettől ingerlékennyé válik. Kiveszik belőle a kreativitás. Mindezt tagadja, de közben már nem is ő irányítja a saját életét. Az egyik legveszélyesebb pontja a munkaalkoholizmusnak, a túlzott kimerültség. Ezt sok munkamániás észleli és a pihenés helyett különféle serkentőszerekhez nyúl. Alkohol, amfetamin, és egyéb szerhasználattal egy másik addikció is kialakulhat.

Hangsúlyozzuk, nem minden munkaalkoholista produkálja a fent leírt tüneteket, és nem minden ember munkaalkoholista, akinél észrevehető egy-egy tünet a felsoroltakból. Elképzelhető a tünetek különböző kombinációja valamint előfordulnak enyhébb és súlyosabb esetek egyaránt.

Karoshi

Kevesen gondolnák, hogy e jelenség akár halálos kimenetelű is lehet. Magyarországon ez a veszély még nem olyan fenyegető, mint például a Japán kultúrában, ahol más értékrend uralkodik, és a munka szerepe is más jelentőséggel bír, mint hazánkban. A japánoknak már egy kifejezése is van arra, ha valaki a szó szoros értelmében halálra dolgozta magát: Karoshi. Japánban a probléma annyira súlyos, hogy a kormány külön programot dolgozott ki a munkafüggőségből adódó halálesetek visszaszorítására. Maximalizálták a túlórák számát, és nagyobb hangsúlyt helyeznek a pihenésre, családdal töltött idő jelentőségére.

Aki csak szereti a munkáját…

A munka ugyanakkor jelenthet kikapcsolódást is, nem feltétlen válik kórossá. Néha nehéz megkülönböztetni a munkaalkoholistákat (workaholic) a keményen dolgozóktól (hard working). Bryan Robinson kutatásai alapján a keményen dolgozó ember számára a munka csupán egy elvégzendő feladat, egy hétköznapi cselekvés, melynek ő maga tud határokat szabni, nem viszi haza, tud rá nemet mondani és időt szentelni családjára. A függő számára a munka biztonságot jelent, adrenalinforrást, eluralkodik az élete felett, szabadidejében is csak a munka körül jár minden gondolata. Normális esetben az emberek egymással való kommunikációjukon keresztül értékelik önmagukat. A munkamániás önértékelése zavaros, hisz nem kap vagy veszi észre a kívülről érkező visszajelzéseket, kizárólag a vélt teljesítménye által határozza meg önmagát.

Kezelés

A munkafüggőket gyakran pszichológusok vagy pszichiáterek egyénileg kezelik, de megoldást nyújthat egy csoportterápia is. Kinek, mi segít… Sokszor a csoportba tartozás igen erős motiváló erővel bír. Létezik egy úgy nevezett tizenkét lépéses mentális kezelés, mely jelenleg egy igen elterjedt csoportterápiás módszer szerte a világon. Ez az anomim alkoholisták körében terjedt el, de mára egyéb függőségben szenvedők – többek közt a munkafüggők - is élhetnek ezzel a terápiás módszerrel. Egységes kezelési mód (DSM-kód) híján megjelentek a tizenkét lépés különféle variációi a munkamániások számára, amik más-más utat járnak be, de csupán a 12-es szám közös bennük. Általában ezek a listák életvezetési, gyakorlati tanácsokat tartalmaznak, mire célszerű odafigyelnie, vagy milyen szokásokat kell elhagynia a függőnek. A tanácsok között vannak hasznosak, megfontolandóak, de összességében komolytalan, csak felületi megoldáshoz vezetnek, nem térképezik fel a probléma gyökerét, nem veszik figyelembe az egyéni különbségeket, melyek szükségszerűek a javuláshoz.

 

Ambrózi Kata
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés