hirdetés
hirdetés

A KFC története

„Minden bukás lehet egyben ugródeszka is a siker felé”

A sikerhez vezető út kudarcokkal van kikövezve. A siker és a kudarc között olyan vékony a határvonal, hogy szinte értelmezhetetlen az egyik a másik nélkül. Több sikeres embernek is meg kellett tapasztalnia a legnagyobb mélységet, hogy a nehézségeken felülkerekedve jövedelmező vállalkozást indíthasson be. Ilyen például az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc, a KFC alapítójának története.

Colonel Sanders, a Kentucky Fried Chicken alapítója szegénységben született, ötéves korában elhunyt az édesapja. Édesanyja dolgozott, így ő kénytelen volt időnként főzni a kistestvéreire. Tízévesen ment el először dolgozni egy farmra, majd keresett pénzt szobafestőként és villamosvezetőként. Később katonának is beállt. Tizenhét éves korára már több tucat álláson volt túl. Huszonévesen tűzoltó volt, takarított, és biztosításokat árult. Mindenhonnan elküldték. „Minden bukás lehet egyben ugródeszka is a siker felé” – állítja, visszatekintve a történtekre.

Később egy benzinkutat üzemeltetett, ahol rántott csirkét is árult. Egy idő után olyan népszerű lett a rántott csirkéje, hogy éttermet is nyitott az utca túloldalán, ami be is indult. Azonban a világháború véget vetett a rövid sikersztorinak, be kellett zárnia a vállalkozásait. Ő továbbra is bízott a csodás rántottcsirke-receptjében, amit megpróbált értékesíteni az éttermek felé. Hatvanhat évesen megtanult autót vezetni, és elkezdett a receptjével házalni. Éjszakáit gyakran töltötte a kocsijában. Több mint ezer alkalommal utasították el, mielőtt megkötötte volna az első üzletét. Onnantól minden eladott csirkecomb után kapott öt centet.

Colonel Sanders, forrás: MensXP.com

Nyolc évvel később már 600 franchise-partnere volt. A KFC pedig ma már a negyedik legnagyobb étteremhálózat a világon, több mint húszezer városban. A kézzel írott rántottcsirke-recept továbbra is titkos, egy széf őrzi Louisville-ben, Kentuckyban. Ha megkérdezik Sanderst, miért ilyen későn futott be, mindig azt állítja, hogy személyiségének integritása hiányzott korábban. Azt vallja: „Tégy meg mindent, amit tudsz, a lehető legjobban. Sohasem késő.”

A cikk eredetileg a legfrissebb Üzlet és Pszichológia lapban jelent meg. 

(forrás: ÜPSZI, Goalcoast)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés