hirdetés
hirdetés
hirdetés

TED

Miért hozunk rossz döntéseket?

Dan Gilbert, a Harvard egyetem pszichológia professzora arról tartott előadást a TED konferencián, hogy az embereknek gyakran téves elképzeléseik vannak arról, hogy mi teszi őket boldoggá. Ennek oka pedig az, hogy agyunk szisztematikusan rossz üzeneteket küld nekünk ezzel kapcsolatban.

Dan Gilbert a Princeton egyetemen doktorált szociálpszichológiából, majd a Harvardon felállította a Hedonikus Pszichológia Laboratóriumot, ahol a boldogság jelenségét kutatja. Gilbert TED előadását azzal kezdi, hogy 1738-ban egy holland polihisztor, Daniel Bernoulli ráhagyta az emberiségre a boldogság kulcsát, ám az emberiség azóta sem tudott mit kezdeni ezzel. Bernoulli egy egyenlettel írta le, hogy hogyan hozhatjuk meg minden pillanatban a legoptimálisabb döntést. Az egyenlet szerint bármilyen cselekedet várható értéke = a nyerés esélye szorozva a nyerés értékével. Az egyenlet kipróbálható egy egyszerű pénzfeldobós játékkal. A döntési helyzet a következő: Ha fej, kapunk tíz dollárt. A kérdés, fizetnénk-e négy dollárt azért, hogy egyáltalán játszhassunk. A válasz erre általában az, hogy naná, hiszen tudjuk, hogy a nyerés esélye ötven százalék, tehát ha ezt beszorozzuk a nyerés értékével, tíz dollárral, akkor kapunk ötöt, ami több, mint a négy. Ám a mindennapi életben nem ilyen egyszerű döntési helyzetekkel szembesülünk, és az emberek a két tényezőre – a nyerés esélyére és a nyerés értékére – gyakran torzított becsléseket adnak.

Az egyik tipikus hiba, amit az emberek elkövetnek a két tényező megsaccolásánál, az az, hogy a nyerés értékét múltbeli tapasztalataikkal hasonlítják össze, nem pedig a kontextusnak megfelelő, jelenlegi lehetséges értékkel.

Példa: tegyük fel, hogy színházba megyünk, és a zsebünkben van a húsz dollár értékű színházjegy és egy húszdolláros bankjegy. Amikor a színházba érünk, észrevesszük, hogy elvesztettük a jegyünket. Vennénk-e egy másikat? A legtöbben azt mondják, hogy nem, hiszen nem fognak kétszer fizetni ugyanazért a dologért, tehát a múltbeli tapasztalathoz viszonyították a kérdést. Ellenben egy másik helyzetben két húszdolláros van a zsebünkben, és színházba menet az egyiket elveszítjük. Vajon megvennénk-e a jegyet ettől az incidenstől függetlenül? Persze, hiszen színházba igyekeztünk, ugyan sajnáljuk, hogy elvesztettük a pénzünket, de a maradék még elég a jegyre, tehát megvesszük azt. Másképp döntünk, pedig mindkét esetben húsz dollárral lettünk szegényebbek, nincs különbség.

Gilbert több torzító hatást is említ. Másik példaként a türelmetlenséget. Ha döntenünk kell, hogy kérünk-e 50 dollárt most, vagy 60 dollárt egy hónap múlva, akkor a kutatások szerint legtöbben azt feleljük, hogy most azonnal kérjük, mert azt gondoljuk, hogy most jobb, mint később. Ha azonban kitoljuk a döntést egy évvel, akkor eltűnik ez a türelmetlenség. Ha már vártunk egy évet 50 dollárra, miért ne várnánk még egyet 60 dollárért. Pedig a több az mindig több, tehát az első esetben is így kellett volna döntenünk, és mégsem ezt tettük.

Az evolúció során az emberi agy egészen másféle világra alakult ki, mint amilyenben élünk, zárja Gilbert az előadását. Az ember kiscsoportban, rövid ideig élt, és kevés választási lehetősége volt. Bernoulli tétele megmutatja, hogy hogyan kellene gondolkodnunk egy olyan világban, amilyenre nem alkotott minket a természet. Csak a saját döntéseink sodorhatnak bennünket a kihalás szélére abban az esetben, ha jövőbeli fájdalmainkat alul, jelenlegi örömeinket viszont túlbecsüljük.

https://www.ted.com/talks/dan_gilbert_researches_happiness/transcript?language=hu

 

 

Barta Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

TED
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Február 28-án a gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést a Facebookon és az Instagramon.

hirdetés