hirdetés
hirdetés
hirdetés

Gyász feldolgozása

Légy egy biztos támasz, amire a dolgozóid számíthatnak!

Bár amikor éppen jól alakul a sorunk, hajlamosak lehetünk elfelejteni, de a traumák és kudarcok ugyanúgy végigkísérik életünk útját, mint a sikerek és eredmények. Sosem szabad hagyni, hogy egy veszteség kettétörje az életünket, azonban a saját magunkban rejlő erőn túl, a feldolgozást és megküzdést nagymértékben segítheti a munkáltató empatikus hozzáállása.

Az alábbi írás egy részlet Brahmi Lynda: Trauma.Megküzdés.Továbblépés című cikkéből, amely az Üzlet és Pszichológia 2018. augusztus-szeptemberi lapszámában  jelent meg. 

Veszteséggel visszatérni a munkahelyre 

Egy traumával való megküzdés kritikus pontja lehet a munkába való visszatérés. Éppen ezért a szervezeteknek és a kollegáknak is hatalmas a felelősségük abban, hogy egy ilyen helyzetben támogassák, megértsék és elfogadják a gyászoló helyzetét. Szervezeti érdek is, hiszen ha hatékonyan tudja támogatni munkavállalóját, akkor közép és hosszú távon is nagyon értékes dolgozót tud megtartani, aki későbbi stressz helyzetekben akár még reziliensebb is tud lenni. 

jótanács munkáltatóknak:

 1. Nem tabutéma.

Sokszor találkozik az ember azzal, hogy azért nem mennek oda egy gyászolóhoz, mert tartanak attól, hogy nem tudnak neki mit mondani, vagy éppen rosszat mondanak. Természetesen az érintett személy érzékenyebb, de ez nem azt jelenti, hogy a közeledést elutasítaná. Sokszor az érintettek maguk is tisztában vannak azzal, hogy lehetnek kérdések, fura közeledések, részvétnyilvánítások.

2. Felnőttként kell kezelni a gyászolót.

Az első lépés, hogy a munkavállaló is azt érezze, hogy ugyanúgy kezelik, mint korábban, hogy lehetőséget kap döntések meghozatalára. Kérdezzük meg, hogy mire van szüksége, s szervezeti kereteken belül ezeket az igényeket hogyan lehet biztosítani.

3. Munkába visszatérés és produktivitás.

A visszaintegrálódás egyfajta megküzdési mód. Tisztában kell azonban lenni azzal, hogy ez nem feltétlenül jelenti, hogy a munkavégzés módja is ugyanolyan lesz. Eltérő, hogy a „normális” produktivitás néhány hét vagy hónap után következik be.

4. Feladatok és utánkövetés.

A kezdeti időszakban az agyi funkciók nem feltétlenül úgy működnek, mint korábban. A munkavállaló könnyebben hibázhat, elfelejthet feladatokat. Ebben segítség, ha a feladatok listázva vannak, akár checklist formájában, s ezeket nyomon követni.

5. Fizikai biztonság megteremtése.

Segíthet, egy olyan fizikai hely kialakítása, amelyben a munkavállaló biztonságban érzi magát, elvonulhat pár percre, kiadhatja az aktuális érzéseit illetve, ha a szervezet támogatja a fizikai jólét elősegítését.

6. Érzelmi biztonság megteremtése.

A HR egyik kulcsfeladata lehet, hogy valakit a saját csapatukból, vagy külső szakembert biztosítson az érintettnek. Ha munkavállaló megbízik egy dedikált személyben a szervezetben, az nagymértékben előremozdítja a gyászolás folyamatát.

7. Szociális kapcsolatok erősítése.

A munkahelyi légkör és kapcsolatok minősége kritikus. A team munka, a vállalati események, rendezvények szervezése vagy éppen egy közös önkéntes munka is összerántja egy ilyen helyzetben a munkavállalókat.

8. Szünetek.

Hagyj időt a munkavállalónak arra, hogy kicsit elvonulhasson. Érdemes a megbeszélések között egy rövid sétát, vagy kiszakadást engedni. Érdemes úgy kalkulálni, hogy az első időszakban akár több szabadságot tudjon kivenni a munkavállaló.

9. Ünnepeljétek a sikereket.

Minden apró előrelépés, megoldás siker. A siker ünneplésekor nem kell nagy dolgokra gondolni: lehet ez egy kedves üzenet, egy köszönet, egy közös ebéd, eredmények játékos feltüntetése az iroda egyik falán.

Brahmi Lynda, pszichológus, Bátor Tábor programigazgató, tréner
a szerző cikkei

(forrás: ÜPSZI)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés