hirdetés
hirdetés
hirdetés

Zukunft Personal Hungary 2018

Kutyák, jutalomfalatok, szemüvegek: a vállalati tréningek új útjai

A Zukunft Personal Hungary 2018 több programja is rendhagyó, vagy éppen nagyon is kézenfekvő, mégis kevéssé alkalmazott vállalati tréninglehetőségeket mutatott be. Cikkünkben ezekből mutatunk be néhányat gondolatébresztőként.

Az előadásokon szó esett a kognitív módszer hatékonyságáról. Közismert vicc, hogy az alagútban az optimista az alagút végén beszűrődő fényt látja, a pesszimista a sötétséget, a realista a közelgő vonatot, a mozdonyvezető meg csak három hülyét a síneken. Vagyis: nem ugyanazt a szemüveget hordjuk, és ezt érdemes magunkban és a munkavállalóinkban is tudatosítani!

„Úgyse fog sikerülni”, „Csak szerencsém volt” – ismerős mondatok?

Dr. Mester Dolli pszichológus, főiskolai docens (Eszterházy Károly Egyetem, Pszichológia Intézet) „Fejben dől el? A kognitív pszichológiai szemlélet szerepe a vállalati tréningeken” című előadásában több fontos mondat hangzott el, például:

– Az embereket nem maguk a dolgok zavarják (például egy munkahelyen), hanem a szemléletük, amivel a dolgokat nézik. Az egyéni jelentésadás egyéni viselkedésmintázatot hívhat elő azonos szituációban. Vagyis: mindannyian egyéni szemüveggel rendelkezünk.

– Kognitív torzításaink tudatosítása a tréningek fontos eleme lehet, hiszen ha ezek az automatikus gondolatok megjelennek bennünk, akkor egy idő után rááll ezekre az agyunk, forgatókönyvvé alakulnak, és innentől mi magunk leszünk gátjai az előmenetelünknek.

– A tudatosítás és elhatározás folyamatán mindenkinek magának, egyedül kell végigmennie, de egy tréning jó kezdő lökést adhat ehhez.

– Nagyon fontos az igényfelmérés, mielőtt tréninget ajánlunk a dolgozóinknak! Nézzük meg előbb, kinek mi lenne fontos.

De melyek is ezek a kognitív torzítások?

1. Mindent vagy semmit gondolkodás, például: „Ha nem sikerül tökéletesen elvégeznem a munkámat, akkor az egészet dobhatom is ki a kukába!”

2. Túláltalánosítás: például ha egyszer valami nem sikerül, máris levonjuk a következtetést: „Nekem soha semmi nem sikerül!”

3. Negatív szűrés: ha egyvalami „belerondít” az összességében pozitív összképbe, csak erre az egy rossz dologra koncentrálunk, és emiatt az egész eseményt / elvégzett munkát / teljesítményünket negatívként értékeljük.

4. Pozitívumok figyelmen kívül hagyása: „Szuperül sikerült az előadásod!” „Á, nem rajtam múlt, csak véletlenül találtam hozzá ezt a jó cikket…”

5. Önkényes következtetés, ezen belül:

  • jövendőmondás: „Vállaljam el ezt az új pozíciót? Kösz, de inkább nem, nekem ez úgyse menne…”
  • gondolatolvasás: „Nem köszön vissza a kolléga – biztos azért, mert ki nem állhat!"

6. Felnagyítás vagy kicsinyítés: amikor egy személy negatívumait felnagyítjuk, a pozitívumait pedig lekicsinyítjük.

7. Érzelmi érvelés: „Rosszul érzem magam ebben a helyzetben – nyilván azért, mert valamit rosszul csináltam, csak még nem tudom, mit…”

8. Címkézés: "Már megint morog, mert nem a szelektívbe dobtam a papírt – ez egy hárpia!”

9. Perszonalizáció: indokolatlan kontroll érzése bizonyos tőlünk függetlenül alakuló szituációk fölött, például: „Azért nem ült le mellém ebédnél a főnök, mert valamit rosszul csináltam!”

Koncentráljunk a jelenre – kutyák segítségével!

Az "Állati vezetők" című gyakorlati foglalkozáson Horváth-Tóth Boglárka és Füzes Zoltán vezető trénerek (Klicker Consulting Kft.) egy izgalmas és kreatív tréningmódszert mutattak be, ami még véletlenül sem nevezhető lerágott csontnak. A foglalkozás kulcsszavakban:

– Az egovezérelt gondolkodás nagy hatással van az emberi működésre, és hátráltat minket abban, ami a lényeg lenne: hogy megéljük a mindennapokat, hogy a jelenben legyünk.

– Az állatok ezzel szemben képesek a jelenben élésre és a játszmamentes működésre, ebben pedig van mit tanulnunk tőlük.

– A kutyás tréningek éppen erre a jelenben létre tanítanak meg. Ennek működését  ott helyben ki is lehetett próbálni: a jelenlévők lelkesen próbálgatták, képesek-e rábírni két kutyát, hogy felüljenek egy-egy székre, majd helyet cseréljenek.

– A fenti szórakoztató gyakorlatokkal olyan munkahelyi, vállalati folyamatokat lehet modellálni mint: bizalom, együttműködés elérése a munkatársaknál; hogyan motiváljunk egy új munkatársat; miért nem szabad „túlmotiválni”, és hogyan lőjük be a motiváció helyes mértékét és típusát (ne adjunk túl sok „jutalomfalatot”); az anyagi jellegű motiváció egy biztos kiindulópont, figyelemfelkeltésnek jó, de hosszú távon pusztán ezzel nem lehet fenntartani a munkavállalók lelkesedését; ha a vezető bizonytalan, a munkavállaló is az lesz; vezetőváltáskor fontos odafigyelnünk rá, hogy az új vezetővel is megtörténjen a kapcsolódás!

HA MÉG TÖBB PSZICHOLÓGIÁRA VAGY KÍVÁNCSI, GYERE EL HR & PSZICHOLÓGIA KONFERENCIÁNKRA!

HR & Pszichológia konferencia. A HR emberi oldala - hogy még többet tehess másokért!

A hrpwr.hu és az Üzlet & Pszichológia konferenciája november 29-én.

Te is azért mentél HR-esnek, mert érdekel az ember a munkafolyamatok mögött? Talán még a pszichológia tudománya sem áll távol tőled?

Végre egy konferencia, ahol szó lesz a munkavállalók lelkéről, mentális egészségéről is, a szervezeti kiegyensúlyozottság megteremtésének módjairól, na és persze nem utolsó sorban Rólad is.

Tanácsok, tudnivalók pszichológusoktól - hétköznapi használatra.

A hr szakma emberi oldala kerül a fókuszba, amiért ezt a szakmát a legtöbben választották. Hogyan teremtsenek egyensúlyt a szervezetben és magukban, miként tegyenek a valódi jóllétért?

Program:

8.30 - 8.50 Regisztráció

9.00 - 9.30
Hogy válassz coachot vagy trénert egy felhígult piacon?

F. Várkonyi Zsuzsa, klinikai szakpszichológus
Sok hr-es feladata coachot/trénert javasolni a kollegáknak. Mi alapján tegye ezt? Hol a pszichológia és a coaching határa, amivel sok coach nincs tisztában? Mire figyeljünk?

9.35 - 10.00
Tárgyak, színek, elrendezés, irodahasználati policy - tényleg sokat számít?

Dr. Dúll Andrea, környezetpszichológus
A környezetpszichológia szerint mennyit számít a csapat együttműködésében és hangulatában az iroda elrendezése? Ezen belül, mik a kritikus tényezők?

10.05 - 10.25
Mit csinál egy mood manager? - A munkahelyi jóllét pszichológus szemmel
Tilesch Anna, pszichológus, mood manager

Melyek azok az apró gesztusok, melyek számítanak a munkahelyi jóllét létrejöttében? Hogyan alakítsuk ezeket tudatosan?

10.30 - 11.00
Nárcizmus a gyakorlatban - honnan ismerhetjük fel a munkahelyen és hogyan viszonyuljunk hozzá?

Dr. Maliáth Nóra, klinikai szakpszichológus

Mi a nárcizmus? Milyen típusai vannak? Hogy ismerjük fel? És főleg, mit kezdjünk vele, ha véletlen egy munkahelyen kerülünk szembe egy nárcisztikus vezetővel vagy kollegával?

11.00 - 11.05
Szponzor előadás
Agócs Erika, Happy Head

11.00 - 11.25 Kávészünet

11.25 - 11.55
Hatékony kommunikációs technikák konfliktus esetén
dr. Lisznyai Sándor, klinikai szakpszichológus, tanácsadó
Mi van, ha egy hr-es mediátor szerepbe kerül? Hogyan lehet a cégen belüli nyílt, vagy felszín alatti konfliktusokat észrevenni és hatékonyan kezelni?

12.00 - 12.25
A kiégésről másképp! Előzd meg, vedd észre, használd fel!

Kovács Papp Péter, coach, ACC
Kovács Papp Péter évek óta orvosoknak és nővéreknek tart kiégést megelőző illetve kezelő tréninget. Tapasztalatai szerint a kiégés észrevehető, megelőzhető és vissza is fordítható, ha szakértő szemmel fel tudjuk fedezni a jeleket időben. Előadásával a szakértői szem elsajátításában segíti a hr-eseket.

12.30 - 12.55
Néhány gyakori ok irracionális döntéseink mögött: HR-es torzítások és heurisztikák

Szászi Barnabás Ph.D, Partner at Webuni, Head of Behavioral Insight Unit at ELTE Decision Lab
Az agyunk törvényszerűen becsap minket időnként, és nincs ez másképp kiválasztásnál sem. Miért fontos, hogy hr-esként tisztában legyünk ezekkel a torzító hatásokkal?

13.00 - 14.00 Ebédszünet

14.00 - 14.20
Hasznos-e a mindfulness vállalati szinten? Mikor és miben segíthet? És miben nem?

dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológus, mindfulness oktató
Azt már tudjuk, hogy fontos a jelenre fókuszálni, a meditáció jó stresszoldó, már mindenki hallott a mindfulness jótékony hatásáról. De hogy építsük ezt be egy cég hétköznapjaiba?

14.25 - 14.45
A bizalom és a pszichológiai biztonság jelentősége a fluktuációban

Toldi Zsuzsanna, Aquilone Training Kft., szervezetfejlesztő, ügyvezető
Ezúttal arról kérdeztük a fiatalokat, hogy miért maradnak évekig egy vállalatnál, amikor az manapság már nem divat köreikben. A kutatásokból kiderült: a pszichológiai biztonság az elsődleges ott tartó tényező. Tulajdonképpen mi is ez, és főleg, hogyan érhető el egy cégnél? Sokszor apróságokon múlnak nagy döntések.

14.50 - 15.10
Az álláshirdetések pszichológiája - hogyan hirdess, hogy megdobbantsd a szívét?

Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus
Szövegírási, motivációs és figyelemfelketési technikák a munkaerőpiaci közöny ellen.

15.15 - 15.35
Előadás egyeztetés alatt

15.40 - 16.05
Van értelme az időgazdálkodásnak? - Gyakorlati kitekintő előadás
Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus, tréner

Mit ígérnek az időgazdálkodási megoldások általában, mik a bukkanói, és hol kezdődik valójában az időgazdálkodási kérdés.

16.05 - 16.15 Konferencia zárása

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Részvételi díj:
Teljes árú jegy: 43 900 Ft+áfa/fő
Csoportos jelentkezés 3 főtől: 36 900 Ft+áfa/fő

A jelentkezési lap IDE kattintva tölthető le!

Időpont: 2018. november 29.
Helyszín: Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai utca 6.)
Kontakt: Matiszkó Kitti,    This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   , 06 1 430 4570

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés