hirdetés
hirdetés
hirdetés

Házinyúlra nem lövünk?!

Kollégák extrákkal – a munkahelyi románcok nyomában

Ahogy belépünk a munka világába, egyre kevesebb idő jut az ismerkedésre, mivel időnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Nem csoda tehát, hogy sokan házon belül próbálnak meg romantikus kapcsolatokba bonyolódni, annak ellenére, hogy mindannyiunk fejében élesen cseng az a bölcsesség, hogy házinyúlra nem lövünk. Vagy mégis?

Munkahelyi románc alatt azt értjük, amikor egy szervezeten belül két munkavállaló között érzelmi és szexuális viszony alakul ki, amely már túlmutat a sima kollegiális kapcsolaton. Egyes felmérések szerint a munkahelyi románc nem ritka jelenség, a megkérdezettek majdnem fele már összeszűrte a levet egy kollégájával.

Miért a munkahelyünkön keressük a szerelmet?

Egy 70-es évekbeli kutatás a következő motívumokat azonosította, ami annak hátterében áll, hogy bár tudjuk, hogy nem feltétlenül szerencsés, mégiscsak rálövünk arra a bizonyos házinyúlra. Az első és legfontosabb motiváció persze a szerelem megtalálása és a romantikus kapcsolat kialakítása, de az sem ritka, hogy valaki a ranglétrán való feljebb jutás reményében bonyolódik ilyen viszonyba. A kutatás óta persze nagyot fordult a világ, így érdemes felülvizsgálni ezeket a motívumokat! Egy frissebb kutatásban már négy jelentősebb tényezőt azonosítottak, a munkahelyi románcok hátterében:

  • Együtt töltött idő: mivel időnk döntő részét a kollégáink társaságában töltjük, elkerülhetetlen, hogy elkezdjünk vonzódni egyikük iránt.
  • Kapcsolódási lehetőségek: a legtöbb vállalatban szervezett keretek között igyekeznek közel hozni egymáshoz a kollégákat: céges napok, csapatépítők formájában. Az már persze a vállalat kontrollján kívül esik, hogy a kapcsolódás megmarad-e egy sima munkatársai viszonynál, vagy aztán kicsit többe fordul át.
  • Hasonlóság: akik egy munkahelyre kerülnek, általában több dologban is hasonlítanak. Hasonló érdeklődési körrel és értékrenddel rendelkezhetnek. Akikben pedig felfedezzük a közös pontokat, azokhoz nagyobb eséllyel kezdünk el vonzódni.
  • Fizikai vonzalom és szex lehetősége: az egyik legkézenfekvőbb ok arra, hogy a kollégáinkkal próbálunk összejönni az egyik alapvető fizikai szükségletünk kielégítése. És miért ne tennénk ezt olyan személlyel, aki könnyen elérhető számunkra?

A munkahelyi románcok abban a tekintetben mindenképp különböznek egy átlagos romantikus viszonynál, hogy számos kihívást rejtenek magukban. Amíg tart a kapcsolat, belezavarhat a közös munkavégzésbe a tisztázatlan szerepkörök miatt. Arról nem is beszélve, hogy ha egyszer véget ér, nem tudjuk elkerülni a másikat, mivel egy helyen dolgozunk vele. Mindezek mellett pedig, az sem mellékes szempont, hogy milyen megítélést kap a szervezet többi tagjától.

Nem nézik jó szemmel

Bár a többség maga is érintett, a kollégák általában rossz szemmel nézik a munkahelyi kapcsolatokat. Egy kutatásból az is kiderült, hogy bár mindkét nemet érinti, többnyire a nőket éri több negatív megítélés. Ennek hátterében az áll, hogy a nők esetében gyakran feltételezik, hogy a karrierútjukban való előrejutás lehetősége a legfőbb motiváció, míg a férfiak esetében a szerelem megtalálásának vagy az önbizalmuk erősítésének tulajdonítják.

A „kollégák extrákkal” viszonyokban szinte minden munkahely érintett, akár nyíltan, akár rejtetten léteznek ilyen kapcsolatok. A HR-nek és a vezetőknek is egyaránt feladata, hogy felismerje a munkahelyi románcokat, és a helyén tudja kezelni őket annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek az ezekből a sokszor zűrős viszonyokból fakadó problémák és konfliktusok.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Psychology Today, Forbes)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés