hirdetés
hirdetés

Kutatás

Klinikai eset a főnököd? Ebben a két esetben nem hátrány

A szakmai sikereket illetően nem feltétlenül hátrány, ha valaki klinikai eset. Sovány vigasz, de azért jó hír: a mentális problémák közül a pszichopátia hosszú távon nem garantálja a lépéselőnyt. A Berni Egyetem pszichológiai kutatásának eredményeit a KarrierPlusz foglalta össze.

Előfordult már, hogy arra gondoltál, a főnöködet felkészült pszichiáterek csapatának kellene hosszan kezelnie egy világtól elzárt helyen? Lehet, hogy nem is jársz messze az igazságtól.

Sötét Triádnak nevezik azt a három személyiségzavart, amelyeket a pszichológusok a szakmai (és politikai) sikerrel hoznak összefüggésbe. Ezek pedig a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia. A nárcisztikus személyiség hatalmasra növesztett, de törékeny énképpel rendelkezik, a macchiavellista mindenkit igyekszik manipulálni és kihasználni, a pszichopata pedig impulzív és minimális empátiát mutat az emberek iránt.

A nárcisztikus jobban keres, a machiavellista gyakrabban lesz vezető

A Berni Egyetem pszichológusainak kutatása is azt a feltételezést támasztja alá, hogy segítheti a karrier szárnyalását, ha valakinek jól fejlett személyiségzavara van. De nem mindegy, hogy milyen. A svájci kutatók nyolcszáz 25 és 34 év közötti német munkavállalót vontak be a vizsgálatba, melnek során a Sötét Triádra vonatkozó kérdéseket tettek fel, illetve választható állításokat tártak a résztvevők elé. A kutatók felmérték, hogy a résztvevők objektíven, illetve szubjektíven mennyire sikeresek a munka világában. Először azt vizsgálták, a résztvevők mennyit keresnek és milyen magas pozíciót töltenek be (objektív siker), majd arra kérték őket, írják le, mennyire elégedettek a karrierjükkel (szubjektív siker). A kutatás eredménye az lett, hogy a nárcizmus és a machiavellizmus összefüggésbe hozható a szakmai sikerekkel, a pszichopátia azonban nem.

A vizsgált személyek közül azok, akik nárcisztikusnak voltak mondhatók, jobban kerestek, mint a többiek, a machiavellisták viszont gyakrabban töltöttek be vezetői pozíciót és elégedettebbek voltak a karrierjükkel.

De mi a kapcsolat e személyiségzavarok és a munkahelyi sikerek között?

„Feltételezhető, hogy a magasabb státusz iránti vágy a machiavellizmus egyik fontos eleme, ami segít a machiavellista alkatú személyiségeknek abban, hogy fontos pozíciókat szerezzenek meg maguknak, ez pedig elégedettséggel tölti el őket” – írják a kutatók. A nárcisztikusakról azt mondják a kutatók, hogy nagyon jó első benyomást tudnak kelteni másokban, különösen az állásinterjún, ami oda vezet, hogy könnyebben szereznek meg nagy presztízsű állásokat, mint az átlagemberek. Valószínűsíthető, hogy tárgyalófélként is kezdeményezőbbek és sikeresebbek.

És mi a helyzet szegény pszichopatákkal?

A nárcisztikus, a machiavellista és a pszichopata személyiségekkel egyaránt nehéz kijönni, a pszichopaták azonban egy tekintetben kilógnak a sorból a svájci kutatók szerint. Konfliktushelyzetben agresszívebb és antiszociálisabb viselkedést tanúsítanak, ami útjába állhat munkahelyi sikereiknek.

Felmerül a kérdés: hogyan lehet, hogy személyiségzavaros emberek komoly sikereket érnek el és fontos pozíciókat tudnak megszerezni maguknak? ...

A választ a teljes, eredeti cikkel együtt itt olvashatod el.

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés