hirdetés
hirdetés
hirdetés

TED

Kiégés ellen van orvosság

Nigel Marsh, több nagysikerű, önéletrajzi ihletettségű, szórakoztatóan megírt könyv szerzője az egyik legnézettebb TED-előadásban szarkasztikus humorral és öniróniával beszél arról, hogy a munkahelyi taposómalom mellett lehet-e kiegyensúlyozott életet élni, és ha igen, vajon miként.

Nigel Marsh 25 éven át dolgozott marketinges szakemberként, méghozzá igen magas beosztásokban, és nem is sikertelenül. Olyan márkák kampányait vezette, mint a Mars, a Fiat, a Pepsi, regionális csoportvezetőként 36 iroda 1000 munkatársa felett diszponált, vezetett saját céget, és végül családjával együtt egy vonzó munkalehetőség miatt Ausztráliában kötött ki. Aztán negyvenévesen egy leépítésnek köszönhetően kiszállt a mókuskerékből, és úgy döntött, hogy ha már így alakult, egy évig nem is keres más munkát, csak négygyermekes családjának él, akiket korábban meglehetősen elhanyagolt a hajszolt munkatempó mellett. Ez alatt az egy év szünet alatt sok mindent átértékelt, és ha a bölcsek kövét nem is találta meg, de hasznos tanácsokkal mindenképpen szolgál a munka és a magánélet harmonikus összehangolásáról.

A munkahelyi ovi csak csali?

TED-előadásában először egy keserű, de realisztikus felismerést oszt meg a közönségével. A munkaadóktól fölöslegesen várja bárki, hogy helyette ők oldják meg a munka-magánélet összeegyeztetésének régi keletű problémáját. Az olyan divatos intézkedések, mint a rugalmas munkaidő, az apák fizetett szabadsága, a munkahelyi gyerekvigyázás és a pénteki laza öltözet, pusztán álmegoldások. Sőt még ronthatnak is a helyzeten, hiszen a kényelmi szolgáltatásokkal csak még több időt töltünk az irodában. A profitorientált cégek eredendő természetéből adódik, hogy a lehető leginkább kizsigereljék a munkavállalóikat, függetlenül attól, hogy az élükön milyen jó szándékú emberek ülnek. „Ha mi nem tervezzük meg az életünket, akkor mások tervezik meg helyettünk, de az nem biztos, hogy az ínyünkre lesz” – figyelmezteti a közönségét Marsh.

Marsh szerint a kiegyensúlyozott élet megtervezése során négy szempontot érdemes észben tartani. Először is fontos, hogy mi állítsuk fel a kereteinket, és ha kell, küzdjünk meg azért, hogy mások is tiszteletben tartsák azokat. Másodszor, amikor megtervezzük, hogy milyen tevékenységekre szeretnénk időt szánni, érdemes reális időtávokban gondolkodni. Marsh saját életéből vett példát idéz annak illusztrálására, hogy miképp vihet tévútra, ha ezt rosszul mérjük fel. Miután az egyéves szabadságából visszament dolgozni, részletes tervet készített az ideális hétköznapokról, ami így nézett ki: pihentető alvás, szex, kutyasétáltatás, reggeli a családdal, újra szex, sulifuvar, 3 óra munka, sörözés a barátokkal, este vacsora a családdal, meditálás, megint szex, kutyasétáltatás, egy kis szex, lefekvés. Gyorsan be kellett látnia, hogy egyetlen napba mindez nem sűríthető be, érdemes inkább nagyobb egységekben, egy hétre vagy akár két hétre tervezni. Mint mindenben, itt is az arany középút a helyes, nem érdemes a nyugdíjas évekig várni egy hobbi űzésére, de irreális célokat sem lehet kitűzni.

Sok kis lépés…

A harmadik szempont, amit említ, hogy magáról az egyensúlyról is kiegyensúlyozottan gondolkodjunk. Egy barátja példáját hozza fel, aki miután felismerte, hogy az élete túl sivár – naponta 10 órát dolgozik, 2 órát ingázik, a kapcsolatai rendre kudarcba fulladnak –, a következőképpen gondolta megoldani a munka-magánélet problémáját: lelkesen beiratkozott egy fitneszterembe. Ez kis lépésnek jó, de megoldásként kevés, magyarázza Marsh, hiszen attól hogy jó kondiban húzunk le 10 órát a munkalyünkön, még nem leszünk lelkileg egészségesebbek. A testedzésen kívül fontos a szellemi és az érzelmi akkumulátoraink feltöltése is. Marsh elismeri, hogy időgazdálkodás szempontjából ez kihívást jelenthet, de szerinte megéri mindezekre időt szánni, mert megtérül.

Végül a negyedik és egyben legfontosabb tanács, hogy inkább kicsi dolgokba és a megfelelő helyeken fektessünk energiát, mert az életben amúgy is a mindennapos dolgok számítanak igazán. Például egy tartalmas együtt töltött délután a gyerekünkkel többet nyújt nekünk és neki is, mint egy méregdrága Playstation. A kiegyensúlyozottság nem jelenti azt, hogy az életünk fergetegesen jobbra fordul, de azt igen, hogy a kapcsolataink minősége javulni fog, és így a közérzetünk is. Ha egyre többen teszik magukévá ezeket az elveket, és vallják azt, hogy a tudatos és kiegyensúlyozattabb élet jobb, mint az (ál)sikerek halmozása, még a társadalom is jobbá válhat – zárja Marsh az előadását.

 

Forrás: http://www.ted.com/talks/nigel_marsh_how_to_make_work_life_balance_work?language=en

Barta Judit
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!

hirdetés