hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mielőtt robbanna...

Jó hír: a szorongásbomba hatástalanítható!

Globálisan a szorongás a hatodik vezető oka a különféle megbetegedéseknek, és ez az arány csak növekedni fog a jövőben. A munkahelyi szorongás számos akadályt gördít a sikeres munkavégzés elé, már csak ezért is érdemes leszámolni vele. A Karrier Plusz összeszedte, melyek a munkahelyi szorongás leggyakoribb kiváltó okai és következményei, valamint milyen eszközökkel küzdhetünk meg vele. Le a szorongással!

A szorongás nem egy érzelem, hanem tapasztalat, melynek következtében bénultnak érezzük magunkat. A szorongás elhomályosítja a helyes ítélőképességünket, ami különösen nagy bajba juttathat minket olyankor, amikor éppen az ítélőképességünk helyes működésére lenne szükségünk egy fenyegetés elkerülésére. Míg a stressz és a félelem lehet pozitív vagy negatív, amit üzemanyaggá alakíthatunk, addig a szorongás sosem lehet pozitív, ezért kell megértenünk és szembeszállnunk vele, ha semlegesíteni akarjuk.

Lerombolja a produktivitást

A produktivitás nem arról szól, hogy több dolgot csinálunk meg kevés idő alatt, hanem arról, hogy jó dolgokat hozunk létre. A szorongás nemcsak a teljesítményre hat, de negatívan befolyásolja az elkötelezettségünket és a szenvedélyünket is.

Az Amerikai Szorongás és Depresszió Szövetség szerint a szorongás rendkívül károsan hat a szorongó egyénre, a munkahelyen például hatással van:

- a munkahelyi teljesítményére (56%),
- a kollégákkal való kapcsolatra (51%),
- a munka minőségére (50%).

Problémát jelent, hogy a legtöbb szervezet nem ösztönzi az embereket a szorongás kezelésére. Az emiatt szenvedő munkavállalók több mint 60%-a nem beszél erről főnökeivel, viszont a beszélgetés elkerülése csak tovább ront a helyzeten.

Tanácsok a szorongásbomba hatástalanítására:

1. Növeljük meg a tudatosságot!

  • Vegyük észre: minden alkalommal, amikor szorongunk, kérdezzük meg magunktól, mi lehet ennek az oka, majd írjuk le egy post-itre, amelyet tartsunk magunknál. Időről időre figyeljük meg, melyek azok az ismétlődő témák, pillanatok vagy ingerek, amelyek kiváltják a szorongásos állapotot.
  • Játsszunk a vizuális fókuszunkkal: a stressz és a szorongás befolyással van a látásunkra, a vizuális fókusszal való játék segíthet relaxálni. Ha idegesnek érezzük magunkat, próbáljuk meg becsukni a szemünket egy picit, ezzel eltávolodunk érzelmileg is az eseménytől. Szemünk behunyása felszabadítja az agyunkat, növeli a memóriát és a figyelmet.

2. Csökkentsük a nyomást!

  • Javítsunk a légzésünkön: meg kell növelnünk a ki-és belégzés hosszát. A kilégzésünk mindig legyen hosszabb, mint a levegővétel, pl. 4:6 ütemű arányban végezhetünk egy kis légző gyakorlatot is.
  • Nyújtózzunk! A fájdalom egy jel. Vegyük észre testünk azon részeit, melyek feszesekké, merevekké váltak a szorongás miatt. Főleg a nyak, a váll, a hát területére gyűjtjük a feszültséget, ezért mozgassuk meg ezeket a testrészeket.
  • Változtassunk testhelyzetet! Az ülés az új dohányzás, mondják, de nem kell így lennie, ha gyakran változtatunk a testhelyzetünkön. Találjuk meg az egyensúlyt az ülés, az állás és a sétálás között.
  • Vegyük könnyedén! Ha a munkánk citromot oszt, csináljunk belőle limonádét. Ne vegyük túl komolyan magunkat és a munkánkat. A humor a leghatékonyabb eszköz arra, hogy csökkentük a nyomást, és kiengedjük a fáradt gőzt.

3. Próbáljunk ki új viselkedési formákat!

  •  Gyalogló (vagy sétáló) meetingek: egy séta remek alkalom lehet arra, hogy megvitassunk egy sürgős kérdést valakivel, sokkal energikusabban, ahogyan azt egy tárgyalóteremben tennénk.
  • Távolítsuk el a felesleges feladatokat, rövidítsük le a meetingeket. Mindkettővel rengeteg frusztrációtól szabadulhatunk meg. Bízzuk a csapatra is az értelmetlen feladatok eltávolítását.

Mi idézi elő a szorongást?
A szorongás nem egy, hanem több okból következik be. A leggyakoribb okok:

1. A vezetői jelenlét hiánya

2. A nem biztonságok munkakultúra, a gyengeségtől, a megtorlástól való félelem

3. A folyamatos spekulációk, az átláthatóság hiánya, a pletyka, a nem-tudás üressége, amit hipotézisekkel próbálunk pótolni

4. A személyiségből fakadó szorongás

5. A modern környezet zavaró tényezői, pl. közösségi média értesítések, e-mailek, rengeteg külső, életünket irányító inger

Olvasd el a teljes cikket további hasznos tippekkel az eredeti oldalon!

HR & Pszichológia konferenciánkon  többek közt a szorongással is összefüggésbe hozható kiégés jelenségéről és a mindfulnessről is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Program:

8.30 - 8.50 Regisztráció

9.00 - 9.30
Hogy válassz coachot vagy trénert egy felhígult piacon?

F. Várkonyi Zsuzsa, klinikai szakpszichológus
Sok hr-es feladata coachot/trénert javasolni a kollegáknak. Mi alapján tegye ezt? Hol a pszichológia és a coaching határa, amivel sok coach nincs tisztában? Mire figyeljünk?

9.35 - 10.00
Tárgyak, színek, elrendezés, irodahasználati policy - tényleg sokat számít?

Dr. Dúll Andrea, környezetpszichológus
A környezetpszichológia szerint mennyit számít a csapat együttműködésében és hangulatában az iroda elrendezése? Ezen belül, mik a kritikus tényezők?

10.05 - 10.25
Mit csinál egy mood manager? - A munkahelyi jóllét pszichológus szemmel
Tilesch Anna, pszichológus, mood manager

Melyek azok az apró gesztusok, melyek számítanak a munkahelyi jóllét létrejöttében? Hogyan alakítsuk ezeket tudatosan?

10.30 - 11.00
Nárcizmus a gyakorlatban - honnan ismerhetjük fel a munkahelyen és hogyan viszonyuljunk hozzá?
Dr. Maliáth Nóra, klinikai szakpszichológus

Mi a nárcizmus? Milyen típusai vannak? Hogy ismerjük fel? És főleg, mit kezdjünk vele, ha véletlen egy munkahelyen kerülünk szembe egy nárcisztikus vezetővel vagy kollegával?

11.00 - 11.05
Szponzor előadás
Agócs Erika, Happy Head

11.00 - 11.25 Kávészünet

11.25 - 11.55
Hatékony kommunikációs technikák konfliktus esetén
dr. Lisznyai Sándor, klinikai szakpszichológus, tanácsadó
Mi van, ha egy hr-es mediátor szerepbe kerül? Hogyan lehet a cégen belüli nyílt, vagy felszín alatti konfliktusokat észrevenni és hatékonyan kezelni?

12.00 - 12.25
A kiégésről másképp! Előzd meg, vedd észre, használd fel!

Kovács Papp Péter, coach, ACC
Kovács Papp Péter évek óta orvosoknak és nővéreknek tart kiégést megelőző illetve kezelő tréninget. Tapasztalatai szerint a kiégés észrevehető, megelőzhető és vissza is fordítható, ha szakértő szemmel fel tudjuk fedezni a jeleket időben. Előadásával a szakértői szem elsajátításában segíti a hr-eseket.

12.30 - 12.55
Néhány gyakori ok irracionális döntéseink mögött: HR-es torzítások és heurisztikák
Szászi Barnabás Ph.D, Partner at Webuni, Head of Behavioral Insight Unit at ELTE Decision Lab
Az agyunk törvényszerűen becsap minket időnként, és nincs ez másképp kiválasztásnál sem. Miért fontos, hogy hr-esként tisztában legyünk ezekkel a torzító hatásokkal?

13.00 - 14.00 Ebédszünet

14.00 - 14.20
Hasznos-e a mindfulness vállalati szinten? Mikor és miben segíthet? És miben nem?

dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológus, mindfulness oktató
Azt már tudjuk, hogy fontos a jelenre fókuszálni, a meditáció jó stresszoldó, már mindenki hallott a mindfulness jótékony hatásáról. De hogy építsük ezt be egy cég hétköznapjaiba?

14.25 - 14.45
A bizalom és a pszichológiai biztonság jelentősége a fluktuációban

Toldi Zsuzsanna, Aquilone Training Kft., szervezetfejlesztő, ügyvezető
Ezúttal arról kérdeztük a fiatalokat, hogy miért maradnak évekig egy vállalatnál, amikor az manapság már nem divat köreikben. A kutatásokból kiderült: a pszichológiai biztonság az elsődleges ott tartó tényező. Tulajdonképpen mi is ez, és főleg, hogyan érhető el egy cégnél? Sokszor apróságokon múlnak nagy döntések.

14.50 - 15.10
Az álláshirdetések pszichológiája - hogyan hirdess, hogy megdobbantsd a szívét?

Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus
Szövegírási, motivációs és figyelemfelketési technikák a munkaerőpiaci közöny ellen.

15.15 - 15.35
Előadás egyeztetés alatt

15.40 - 16.05
Van értelme az időgazdálkodásnak? - Gyakorlati kitekintő előadás
Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus, tréner

Mit ígérnek az időgazdálkodási megoldások általában, mik a bukkanói, és hol kezdődik valójában az időgazdálkodási kérdés.

16.05 - 16.15 Konferencia zárása

Részvételi díj:
Teljes árú jegy: 43 900 Ft+áfa/fő
Csoportos jelentkezés 3 főtől: 36 900 Ft+áfa/fő

A jelentkezési lap a képre kattintva tölthető le:
Letöltöm a jelentkezési lapot!

Időpont: 2018. november 29.
Helyszín: Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai utca 6.)
Kontakt: Matiszkó Kitti,   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  , 06 1 430 4570

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés