hirdetés
hirdetés
hirdetés

Szereptorta

Itt a megoldás, ha úgy érzed, túl sok a feladatod és kevés az időd!

Úgy érzed, egyszerre számtalan szerepnek kell megfelelned, és azt sem tudod, hol áll a fejed? Dr. Bagdy Emőkével készült interjúnk nyomán mutatunk egy önismeretet segítő módszert, aminek a segítségével számot vethetsz a különféle szerepeidről.

A szereptorta egy érdekes és jó eszköz annak feltárására, hogy milyen lenne számunkra az ideális élettér, szerepmegosztás. Rajzoljunk két nagy kört. Az egyik az aktuális szereptortát, a másik az ideális szereptortát szimbolizálja. A körökbe rajzoljunk tortaszeleteket! Minden egyes szelet egy-egy szerepet jelöl, amit jelenlegi életünkben betöltünk. Például valaki lehet egyszerre: anya, feleség, gyermek, testvér, nagynéni, sógornő, barátnő, háziasszony, üzletasszony, főnök, beosztott, diák, szülői munkaközösség-vezető, sportoló stb.… Minden szerepet jelöljünk, mely rendszeresen időt igényel az életünkből! A tortaszeletek méretét pedig határozza meg az, hogy mennyi az adott tevékenységre szánt idő aránya.

Az első szereptorta a jelenlegi helyzetet ábrázolja, azt, hogy jelen pillanatban mely szerepekre tesszük a hangsúlyt, és melyek nem kapnak elég figyelmet. A második körbe rajzoljuk fel az ideális felosztást. Ebből kiderül, hogy mely területen van szükség változtatásra ahhoz, hogy az illető minél közelebb jusson élete megfelelő menedzseléséhez. Vizsgáljuk meg, van-e olyan szelet, ami számunkra fontos, mégis jóval kisebb, mint szeretnénk, esetleg nem is fért már fel az aktuális tortára! Pszichológiai munkát igényel annak felismerése, mi okozza a valós és vágyott helyzet közötti esetleges túl nagy eltérést, és min kellene változtatni annak érdekében, hogy a kettő hasonlóbbá váljon egymáshoz – természetesen a realitás szabta korlátokat figyelembe véve. A reális és ideális helyzet túl nagy eltérése boldogtalanság forrása lehet.

(forrás: Üzlet & Pszichológia)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés