hirdetés
hirdetés

Önismereti kezdőszett

Ismered magadat úgy, mint a legközelebbi barátodat?

Prioritásba helyezni magunkat nem könnyű. A legtöbbünk mindenki mást maga elé sorol, a saját magunkról való gondoskodás pedig gyakran az utolsó pontként jelenik meg. Pedig az öngondoskodásnak nagyon is fontos szerepe van, hiszen saját boldogságunkat mi magunk alakítjuk. 

Felelősek vagyunk azért, hogy megismerjük saját értékeinket, erősségeinket, szokásainkat és viselkedésmintáinkat. A pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy önmagunk megismerésébe legalább annyi energiát kell tennünk, mint mások megismerésébe, azaz magunkról sem tudunk többet, mint másokról. Saját felelősségünk, hogy megalkossuk a térképet önmagunkhoz.  

A kutatások azt mutatják, hogy sok ember nem tudja megfogni a gondolatok és az érzések közti különbséget, azaz gyakran gondolataikat értelmezik érzésekként. Gondolataink, érzéseink és viselkedésünk között nem könnyű megteremteni az összhangot, de megéri az erőfeszítést.  

Meg tudod-e mondani, hogy milyen jelei vannak annak, ha a hozzád legközelebb álló szeretted szomorú? Mire van ilyenkor szüksége? Milyen értékek fontosak számára? És el tudod mondani ugyanezeket önmagadról is?  

Számos módszer létezik arra, hogy önmagunkkal barátságot ápoljunk. Nézzünk egy „kezdőszettet”, melyen végighaladva közelebb kerülhetünk saját magunkhoz:

Gyűjtsük össze alapértékeinket és erősségeinket. Mik tesznek engem azzá, aki vagyok?

Az erősségeink felméréséhez jó alapot ad a VIA Character nevű teszt kitöltése (magyarul is elérhető a nyelvbeállításnál), mely megmutatja, hogy mely erényeinket használjuk jelenleg aktívan. Amik a lista végén helyezkednek el, azokra is képesek vagyunk, de jelenlegi élethelyzetünkben nem kapnak akkora hangsúlyt, mint a listavezető erősségek. 

Ismerd fel az egyes helyzetekben megjelenő érzéseidet! 

Készíts egy eszköztárat, mely olyan dolgokat tartalmaz, amik segítenek megküzdeni a bizonytalan, nehezebb időszakokkal. Kihez tudsz fordulni ilyenkor? Milyen tevékenységek, dolgok segítenek ilyenkor? Lehetnek ezek apróságok is, mint egy forró tea és egy jó könyv vagy egy beszélgetés a legjobb barátunkkal. Minél konkrétabb ez az eszköztár, annál hatékonyabb lesz. 

Tanulj meg együttérezni önmagaddal! 

Gyakorold a befelé figyelést, akár mozgással, naplózással, jógával, meditációval! Dedikálj saját magad számára időt, amikor figyelmet fordítasz a gondolataidra és hagyod, hogy lelassulj.

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: ThriveGlobal)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés