hirdetés
hirdetés
hirdetés

Pozitív lelki tényezők

Íme azok a dolgozók, akikben a cég szuperereje lakozik!

Gárdonyi idejében még nem létezett a pozitív pszichológia tudománya, mégis, az egyik leghíresebb mondata épp olyan, mintha ismerte volna annak alaptételeit, köztük a pszichológiai tőke fogalmát. „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében” – ez a gondolat modern formában a cégek, munkahelyek sikerének, hatékonyságának is egyik kulcsa lehet, amint arra a HRDoktor rámutat.

A XX. század legvégén fordult a pszichológusok figyelme afelé, hogy milyen pszichés tényezők segíthetik elő az emberek elégedettségét, boldogságát, sikerességét. Az ún. pozitív pszichológia kutatásaira az üzleti életben is felfigyeltek, és a vállalatok vezetői további vizsgálatokat kértek speciálisan arra vonatkozóan, hogyan lehetne növelni a munkavállalók munkahelyi hatékonyságát, eredményességét. Ezeket a jobbító, a hatékonyságot, boldogságot és a sikereket elősegítő személyiségvonásokat, pszichés jellemzőket sorolták be a pszichológiai tőke fogalomkörébe.

A pszichológiai tőke: pozitív lelki tényezők

Az rendelkezik pszichológiai tőkével, akinek pozitív a pszichológiai fejlettségi állapota. Ennek alapelemei:

  • az egyén önmagába vetett bizalma (énhatékonysága), vagyis a saját képességeibe, céljai elérésébe vetett hite, motiváltsága,

  • az optimizmus, vagyis a kihívásokhoz való derűs, magabiztos hozzáállás,

  • a remény, a célokhoz való kitartó ragaszkodás, pozitív várakozás a jelen és a jövő fejleményeivel kapcsolatban,

  • az ún. reziliencia, ami a nehéz helyzetekben is egyensúlyt, rugalmas ellenálló képességet biztosít.  

A pszichológiai tőkét nem véletlenül vizsgálták elsősorban munkahelyi környezetben, hiszen a felsorolt négy alapeleme nemcsak egyénekre, de teamekre, szervezetekre is jellemző lehet, ami az adott munkahelyi közösség, cég egészére is hatással van. A motivált, optimista, előre néző, a nehézségek ellen kitartóan, céltudatosan tevékenykedő, vagyis pozitív pszichológiai fejlettségi állapotú munkavállalók egy-egy cég számára állandóan megújuló energiatartalékot, valódi szupererőt jelentenek! 

Sikeresebbé tesz

A pszichológiai tőke pozitív hatással van a munkavégzésre, a munkavállalók hozzáállására, elégedettségére, célorientáltságára, eredményességére, közérzetére, viselkedésére egyaránt.

A nagyobb pszichológiai tőkével bírók kitartóbbak a céljaik elérése érdekében, nagyobb teljesítményre képesek, több energiát, belső erőforrást tudnak mozgósítani, nagyobb eséllyel küzdik le a munka során előadódó akadályokat, nehézségeket, optimistábbak és energikusabbak, ugyanakkor jobban kötődnek a cégükhöz is, magukévá teszik annak céljait, eredményeit. Az önbizalom, a pozitív hozzáállás és a reziliencia segíti az egyéni kreativitás, problémamegoldó képesség teljesebb kibontakozását is, ami a cég egészét innovatívabbá teheti.

Mit tehetnek ezért a cég vezetői?

A munkavállalók pszichológiai tőkéjére hatással van az, hogy mi jellemzi ebből a szempontból a cég vezetőit. A pozitív fejlettségi állapotú beosztottak is képtelenek élni ezzel az adottsággal, ha a főnökük negatív hozzáállása, bizalmatlansága, szorongása stb. visszafogja őket. Az ellenkezője is igaz: ha a vezető pozitív pszichológiai fejlettséggel, nagy pszichológiai tőkével rendelkezik, akkor a beosztottjaiét is növelni fogja. Nagyon fontos a munkahely légköre, hangulata is, amiért sokat tehet a munkaadó a munkavégzés megfelelő körülményeinek, feltételeinek biztosításával, megfelelő anyagi, erkölcsi elismeréssel, a stressz hatékony kezelésével. Ha a munkavállalók elégedettek, jól érzik magukat a munkahelyükön, ha a cég támogatja őket abban, hogy a munkavégzés mellett a magánéletük is kiegyensúlyozott lehessen, hogy módjuk, idejük legyen a testi-lelki regenerálódásra, feltöltődésre, akkor növekedni fog a pszichológiai tőkéjük is. Ha viszont túl sok kezeletlen feszültség, stressz halmozódik fel a munkahelyen, illetve a dolgozók nem kapnak támogatást, és magukra maradnak az otthoni gondjaik megoldásával, az csökkenteni fogja ezt a felbecsülhetetlen értékű tőkét, a céget potenciálisan előrevivő „szupererőt” is.

Hogyan fejlesztheti pszichológiai tőkéjét a munkavállaló?

A pszichológiai tőke növelhető! Fontos alapja a testi egészség lehető legteljesebb fenntartása, aminek számos életmódi eszköze van, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozástól a rendszeres mozgáson keresztül az elegendő, pihentető alvásig és a tudatos stresszkezelő technikák alkalmazásáig. A pozitív pszichológiai állapot tudatos pszichés tréningezéssel is elérhető. Hasznos lehet a pszichológiai tőke növeléséhez sok olyan tanács, gyakorlat, ötlet, ami az utóbbi évtizedekben önfejlesztés, pozitív gondolkodás tárgykörében megszületett. Ezek visszatérő eleme a tudatosság növelése a vágyak, a cél és az odavezető út feltérképezése, melynek leghatékonyabb módja a pszichológussal történő konzultáció és a coaching. Mindazonáltal kezdetnek az is eredményes lehet, ha papírra vetjük a gondolatainkat. Az írásos forma nem véletlen: írás közben van idő a gondolatok rendszerezésére, és a leírtak később is szem előtt maradhatnak.

Matthijs Steeneveld pszichológus például a következő – írásos - gyakorlatsort ajánlja az énhatékonyság, a céltudatosság erősítésre: 

  • Fogalmazd meg és írd le egy papírra az elérendő célodat!

  • Írj össze minél több ötletet, utat, eszközt ahhoz, hogy miként tudnád ezt elérni!

  • Válassz ki ezek közül hármat, és gondold végig, milyen akadályai lehetnek!

  • Találj ki ezekre megoldást és írd le!

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

hirdetés