hirdetés
hirdetés
hirdetés

A célvonalig hajtó erő

Így lesz a negatív stresszből pozitív hajtóerő

A stressz nem csak negatív lehet. Megkülönböztetünk eustresszt és distresszt, azaz pozitív és negatív formáját a stressznek. A stressz az, ami kihozza belőlünk a legtöbbet – persze nem mindegy, hogy milyen arányban és milyen gyakran van jelen az életünkben. Hogyan formálhatjuk a negatív stresszt pozitívvá?

Az atléták többsége versenyhelyzetben teljesít a legjobban. Mi ennek az oka? A pozitív stressz, az adrenalin, ami a verseny felfokozott hangulatában termelődik a szervezetükben. Ez képes kihozni belőlük a legtöbbet, ez segít maximális teljesítményt nyújtani nekik. Ez a pozitív stressz.

A stresszre azonban a legtöbbünk negatív szereplőként tekint az életében. Valójában az egyes helyzeteket csak mi címkézzük fel magunkban, és mint tudjuk, minden éremnek két oldala van. Erre épül az átkeretezés nevű kognitív pszichológiai módszer is, mely megtanít minket más perspektívából rátekinteni egy adott helyzetre, s átfogalmazni a saját értelmezésünket.

Nos, hogyan is tudjuk a már felcímkézett negatív stresszt pozitív stresszé formálni? Íme 3 tipp!

  1. Úgy gondoljunk a stresszre, mint egy érzésre. Önmagában nem tud bántani, az számít, hogy hogyan reagálunk rá. Tehát tegyük fel magunknak a kérdést: ösztönözni vagy akadályozni szeretnénk magunkat?
  2. Fedezzük fel a stressz mögött álló üzenetet! Ha azon kapjuk magunkat, hogy stresszelünk valamin, akkor az valószínűleg fontos számunkra. Mi feszít minket valójában? A határidő, amit nem tudunk tartani, vagy a tény, hogy ezzel csalódást okozhatunk a főnökünknek?
  3. Találjunk egy pozitív perspektívát! Tegyük az agyunkat növekvő gondolkodásmódba az üss-vagy-fuss üzemmód helyett! 

A növekvő gondolkodásmód (growth mindset) segíthet abban, hogy a distresszt egy egészséges teljesítménynövelő erővé alakítsuk át, ahelyett, hogy azt nehézségként és negatívumként élnénk meg. 

 

 

 

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: ThriveGlobal)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés