hirdetés
hirdetés

A célvonalig hajtó erő

Így lesz a negatív stresszből pozitív hajtóerő

A stressz nem csak negatív lehet. Megkülönböztetünk eustresszt és distresszt, azaz pozitív és negatív formáját a stressznek. A stressz az, ami kihozza belőlünk a legtöbbet – persze nem mindegy, hogy milyen arányban és milyen gyakran van jelen az életünkben. Hogyan formálhatjuk a negatív stresszt pozitívvá?

Az atléták többsége versenyhelyzetben teljesít a legjobban. Mi ennek az oka? A pozitív stressz, az adrenalin, ami a verseny felfokozott hangulatában termelődik a szervezetükben. Ez képes kihozni belőlük a legtöbbet, ez segít maximális teljesítményt nyújtani nekik. Ez a pozitív stressz.

A stresszre azonban a legtöbbünk negatív szereplőként tekint az életében. Valójában az egyes helyzeteket csak mi címkézzük fel magunkban, és mint tudjuk, minden éremnek két oldala van. Erre épül az átkeretezés nevű kognitív pszichológiai módszer is, mely megtanít minket más perspektívából rátekinteni egy adott helyzetre, s átfogalmazni a saját értelmezésünket.

Nos, hogyan is tudjuk a már felcímkézett negatív stresszt pozitív stresszé formálni? Íme 3 tipp!

  1. Úgy gondoljunk a stresszre, mint egy érzésre. Önmagában nem tud bántani, az számít, hogy hogyan reagálunk rá. Tehát tegyük fel magunknak a kérdést: ösztönözni vagy akadályozni szeretnénk magunkat?
  2. Fedezzük fel a stressz mögött álló üzenetet! Ha azon kapjuk magunkat, hogy stresszelünk valamin, akkor az valószínűleg fontos számunkra. Mi feszít minket valójában? A határidő, amit nem tudunk tartani, vagy a tény, hogy ezzel csalódást okozhatunk a főnökünknek?
  3. Találjunk egy pozitív perspektívát! Tegyük az agyunkat fejlődő fókuszú gondolkodásmódba az üss-vagy-fuss üzemmód helyett! 

A fejlődő fókuszú gondolkodásmód (growth mindset) segíthet abban, hogy a distresszt egy egészséges teljesítménynövelő erővé alakítsuk át, ahelyett, hogy azt nehézségként és negatívumként élnénk meg. 

 

 

 

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: ThriveGlobal)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés