hirdetés
hirdetés

Kikapcsolódás

Így írja át a koronavírus a hétvégi feltöltődésünket

A szabadidő értelmes eltöltése nagyon fontos, főként stresszes időszakban. Sokaknak azonban nehéznek bizonyul a feltöltődés és a kikapcsolódás a karantén ideje alatt. Miért fontos jól strukturálnunk az időnket és tudatosan töltődnünk? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Manapság sokan azt tapasztalják, hogy teljesen összefolynak a napok. A munkahelyi és a személyes szféránk nem különül el, hétközben is előfordulhat, hogy munkaidőben a gyermekek szórakoztatásával kell foglalkoznunk, és egy friss felmérés azt is megállapította, hogy a munkavállalók ötöde többet dolgozik, amióta home office-ban van. Mit is jelent pontosan a hétvége fogalma a karanténba zárt világ számára? 

Kell valami, amire várhatunk

A Yale Egyetem pszichológusa szerint az egyik legnagyobb kihívás ebben az időszakban, hogy a legtöbbünk időbeosztása zavaros lett. Az emberek életében a szokások nagyon fontos szerepet töltenek be, a rendszeres beosztás - legyen szó munkáról vagy szabadidős tevékenységekről – csökkenti a bizonytalanságot, főként a jelenlegi helyzetben.  

Amikor még a „normális” mindennapokat éltük, az időbeosztásunkat olyan külső tényezőkhöz viszonyítottuk, mint az iskolai órarend, a munkaidő, a meetingek, a menetrend vagy különböző előre megbeszélt programok, határidők. Ezek nélkül most az emberek többségének meg kellett alkotniuk a saját módszerüket arra, hogy elkülönítsék a munkaidejüket a szabadidejüktől.

Fontos például, hogy aki teheti, ugyanabban a munkaidőben dolgozzon, mint korábban. Állítsunk be ébresztőt és a délig alvást inkább időzítsük hétvégére. A legtöbb cégnél a meetingek például ugyanúgy keretet adnak a napnak jelen helyzetben is, és egy napindító megbeszélés kikelt minket az ágyból.

Azoknál, akiknél a gyermeknevelés nem szűnik meg a munkaidő alatt sem, még fontosabb, hogy legyen lehetőség az énidő megélésére, hiszen egyszerre több szerepben kell helytállniuk. Ha lehet, osszák be a szülők egymás között, hogy kinek mikor van a héten néhány órája, amit csak magára fordíthat és addig a másik figyel a gyermekekre. 

Megváltozhat a tradicionális munkahétről alkotott elképzelésünk

Miért is számítanak a hétvégék? Hiszen valójában ezek csak szociális konstruktumok, egy rendszer, amit az emberiség saját maga számára állított fel, amely viszonyítási alapként szolgálhat. Ám nem volt ez mindig ilyen egyértelmű! A 40 órás munkahetet is egy krízis szülte: az 1930-as években vezették be, amikor azt vették észre, hogy sokan depressziósak. Valószínűleg ennek az időszaknak is lesz hosszabb távú lenyomata. 

Több szakértő vallja ugyanis, hogy a tradicionális munkahét már a koronavírus járvány előtti időszakban is megváltozóban volt. Ez a fajta izoláció pedig lehetővé tette a munkavállalók számára, hogy megtapasztalhassák és tudatosan kihasználhassák saját produktivitási ciklusukat és rutinjukat. 

Kérjük vissza a normálisat?!

Az egyének többsége számára a napi és a heti struktúra kialakítása és megtapasztalása egy kritikus tényezője a következő hetek bizonytalanságának és feszültségének túlélésében. Ha kevés kontrollunk van az események felett és közben magasak az elvárások, amennyiben nem tudunk stabil pontokat, rutint kialakítani a napjainkban, akkor növekszik a szorongásunk és megjelenhet depresszió is.

Jelen helyzetben pedig, amikor sok esemény felett nincs kontrollunk, különösen fontos, hogy a saját életünkben kialakítsuk a biztonságot jelentő támpontokat. A hétvégi programokkal kapcsolatosan nyugodtan lehetünk kreatívak: ha például eddig a rutinunk része volt, hogy minden vasárnap együtt reggeliztünk a barátainkkal, akkor tegyük meg ezt most Zoom-on. Törekedjünk arra, hogy a munkaidő – még ha a pontos kereteket nem is tudjuk tartani – elváljon a szabadidőtől, s legyen egy „választóvonal” a napjainkban és a heteinkben a munka és a pihenés között. Igyekezzünk a korábban megszokott tevékenységeinket reprodukálni, amennyire csak lehetséges, így tudunk valami normálisat visszahozni a jelen körülményekbe.

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: BBC)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés