hirdetés
hirdetés
hirdetés

8 csapatszerep

Hogyan építs sikeres teamet?

Egy jól működő vállalat egyik alappillére a munkatársaik által alkotott sikeresen működő csapatok. Ezek képesek a problémákra a leghatékonyabb megoldásokkal szolgálni és innovatívan működni. De vajon mi tesz sikeressé egy csapatot?

 

 

A benne lévő emberek összeszokottsága, kompetenciáik vagy személyiségjegyeik? Esetleg mindegyik?

Dr. Meredith Belbin pszichológus a Henley Egyetemen kereste a választ erre a kérdésre. Az egyetem vezetőképző részlegén tesztelte az ott tanulókat több éven keresztül. Személyiségjegyeik és kompetenciáik alapján állította össze a csapatokat, majd háromféle üzleti játékban versenyeztette őket. A reakcióikat és a feladatokhoz való hozzájárulásukat, majd a csapatok elért eredményeit vizsgálta.

A sikeres csapat receptje

Sok játékban, ahol lehetőség volt rá, úgynevezett Apollo-csapatokat raktak össze, amelyek azzal tűntek ki a többi közül, hogy résztvevői rendkívül intelligensek voltak. Az alapfeltevés az volt, hogy ezek a csapatok győzni fognak, mivel a játékokban nagy szerepet kapott az intelligencia. Az elvárásokat cáfolva az Apollo csapatok legtöbbször a mezőny végén végeztek. Ennek több oka is volt, például, hogy idejük nagy részét vitázással töltötték. Minden csapattag rendíthetetlenül hitt a saját igazában, nem voltak hajlandók elfogadni a többiek véleményét. Emellett mindenki érvelését kritizálták és hibákat kerestek benne. Nem tudtak megállapodni egy megoldás mellett, így sokszor nem is teljesítették a feladatokat. Kiderült, hogy a sikeres csapat receptje nem abból áll, hogy minden tagjának magas kompetenciákkal kell bírnia.

Ezek után a személyiségjegyek és kompetenciák alapján nyolc kategóriába sorolták az embereket, a csapatban betöltött szerepük által. Nem sok embert lehetett besorolni tisztán egy kategóriába, általában kettő-, háromféle szerepet is felvehet valaki, a csapattól függően.

A kategóriák a következők:

1. Vállalatépítő
A vállalatépítő konzervatív, kötelességtudó és kiszámítható. Előnye, hogy jó szervező, gyakorlatias gondolkodású, kemény munkához szokott és fegyelmezett. Ellenben rugalmatlan és kevéssé fogékony az új ötletek iránt.

2. Elnök
Az elnök nyugodt, biztos önmagában, és kellő önuralommal rendelkezik. Előnye, hogy képes mindenkit előítéletek nélkül és pusztán érdemei alapján értékelni. Célorientáltságával és intelligenciával ellensúlyozza, hogy kreativitás szempontjából nem emelkedik ki a tömegből.

3. Serkentő
A serkentőre jellemző az idegesség, aktivitás és dinamizmus. Küzd a cselekvésképtelenség, a hatékonyság hiánya és az önelégültség ellen, ezzel is hajtva a csapatot a cél felé. Viszont ingerültségre, türelmetlenségre és erőszakra hajlamos.

4. Palánta
A palánta egy individualista, komoly gondolkodású és új utakat kereső személy. Ő a csapatban a nagy tudású, kiváló értelmi képességekkel rendelkező képzeletgazdag tag, aki más néven az Ötletgyártó. Nem törődik a részletekkel és formalitásokkal, sokszor a fellegekben jár.

5. Forrásfeltáró
A forrásfeltáró egy törekvő, extrovertált, érdeklődő és kommunikatív személy. Jó kapcsolattartó, jól értesült és meg tud felelni a kihívásoknak. Hátránya, hogy a kezdeti lelkesedés lankadásával elveszíti érdeklődését.

6. Helyzetértékelő
A helyzetértékelő megfontoltan, érzelmek nélkül, józanul tud ítélni. Előrelátó és gyakorlatias, jó ítélőképességgel rendelkezik. Viszont alulmotivált, másokat sem inspirál.

7. Csapatjátékos
A csapatjátékos egy társas hajlamú, jóindulatú és érzékeny ember. Jól reagál a különféle személyiségekre és szituációkra, erősíti a csapatszellemet. Viszont a kritikus pillanatokban határozatlanná válik.

8. Megvalósító
A megvalósító egy precíz, rendszerető, lelkiismeretes és szorongó személy. Törekszik a tökéletességre, nem hagy semmit befejezetlenül. Aggódik a csekélységek miatt, nem tudja „elengedni magát”.

Miután megismertük a csapatszerepeket, érdemes tisztázni, hogy egy csapatban nem kell minden kategóriából képviseltetnie magát valakinek, hogy az sikeres lehessen. Sőt, az ideális csapatlétszám 4-6 fő. Mivel egy csapattag több csapatszerepet is felvehet, így nem szükséges nagyobb létszámú csapatot létrehozni, mivel akkor már gondot okozhat a kommunikáció és a strukturális kérdések.

A sikerességet befolyásoló tényezők

Egy csapat sikerességét több tényező is befolyásolja. Először is, kell egy tiszteletet parancsoló, türelmes Elnök, aki tudja, hogy melyik csapattag milyen munkára a legalkalmasabb. Emellett kell egy intelligens, kiemelkedően kreatív Palánta. Egy másik intelligens személy, akár egy Helyzetértékelő segítheti a Palánta ötleteinek mérlegelését. Fontos, hogy mindenki a számára megfelelő pozíciót töltse be. A sikerhez szintén hozzájárul, ha egy csapattag több szerepet is be tud tölteni.

Tehát a csapatot nem az egyéni tulajdonságok, hanem a különböző személyiségjegyekkel és kompetenciákkal rendelkező tagok hatékony összeválogatása és együttműködése teszi sikeressé dr. Meredith Belbin (A team, avagy az együttműködő csoport) szerint.

Gusztos Angéla
a szerző cikkei

(forrás: HR PowerBoard)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés