hirdetés
hirdetés

Amikor nehéz idők járnak

Hogyan birkózhatunk meg a nehéz időszakokkal?

Mindannyian átmegyünk olykor nehéz időszakokon, s szeretnénk ezeket a lehető legjobban átvészelni, általuk megerősödni. Mi a titka a nehézségek leküzdésének? 

Bár tökéletes recept nincs, vannak olyan szokások és tippek, melyeket betartva könnyebben boldogulunk:

1.     Ne féljünk támogatást kérni másoktól!

A nehézségek leküzdésében a szeretteink támogatása nagyon nagy erővel bír, hatásukra sokkal több erőforrásunk lesz megbirkózni az elénk gördülő akadályokkal. A támogatásnak különböző formái lehetnek: 

-érzelmi támogatás, melynek során éreztetik velünk, hogy szeretnek minket, törődnek velünk és kiállnak mellettünk,

-közreműködő támogatás, amikor valaki gyakorlati segítséget nyújt számunkra, amikor arra rászorulunk: pl., ha betegek vagyunk, főznek nekünk,

-információs támogatás, amikor valaki megosztja velünk tapasztalatait vagy tudását, hogy segítsen nekünk a felmerülő probléma megoldásában.

Vannak olyan helyzetek, amikor mind a három fajta támogatást egyszerre igényeljük.

2.     Szabályozzuk cselekedeteinket!

Amikor nehezebb időszakokon megyünk keresztül, érdemes saját magunk számára korlátokat felállítani. Például, ha tudjuk, hogy a főnökünkkel való beszélgetések után mindig negatív érzések halmozódnak fel bennünk, akkor egy-egy rosszabb napon jobb elkerülni ezeket a beszélgetéseket, persze, amikor van erre lehetőség. 

3.     Fejlesszük önismeretünket! 

... és legyünk tisztában azzal, hogyan reagálunk egy-egy nehezebb/fárasztóbb helyzetre vagy krízishelyzetre. Fedezzük fel, hogy mi az, ami ilyenkor segít nekünk ellazulni, kikapcsolni, jobb hangulatba kerülni, hisz a feltöltődés sokat segít a problémákkal való megküzdésben.

4.     Kovácsoljunk félelmeinkből erősséget!

Ha valamitől félünk, akkor az egyik legjobb és leghatásosabb megküzdési módszer, ha farkasszemet nézünk a félelmünkkel. Például, ha gyengék vagyunk valamiben, akkor elkezdhetjük magunkat fejleszteni, onnantól pedig nem fogjuk magunkat eltaposhatónak, gyengének érezni. Nézzünk magunkba és tudjunk meg minél többet a félelem tárgyáról! Ha valaminek a bekövetkezésétől félünk, dolgozzunk ki stratégiákat arra, hogy hogyan küzdünk meg az adott helyzettel, ha valósággá válik. A bizonytalanság és a tudatlanságunk okozzák a legtöbb félelmet és szorongást.

És végül, de nem utolsósorban: ne feledjük, hogy a nehézségeken való túljutás mindig egy önismereti utazás, a problémákon való túllendülés pedig megerősít minket. Bár amikor gyülekeznek a fejünk felett a szürke felhők, nem hisszük, hogy sütni fog még a nap, de visszatekintve láthatjuk, hogy eddig is mindig így alakult. Ne adjuk hát fel!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés