hirdetés
hirdetés
hirdetés

Maslow és motiváció

Hogy soha ne eresszen le a lufi: így tartsd motiváltan!

„A tett harsányabb a szónál”- mondja az unalomig ismételgetett közmondás igen bölcsen. De vajon mi is ez a belső indíttatás, ami a tett megszületéséhez vezet? Mivel motiválhatjuk a nekünk dolgozó embereket? A legtöbb ember érezte már a minden nehézségen átsegítő motiváció lendületét, a megállíthatatlanság és fáradhatatlanság érzését. A dolog hátulütőjeként tapasztalataink szerint a motiváció ereje sokszor idővel alábbhagy, és az ember apránként leenged, mint a fellógatott szülinapi lufik a zsúr után.

A motiváció a pszichológia meghatározása szerint a viselkedésünk energizálásáért és irányításáért felelős tényezők összessége. A célirányos viselkedést indítékok, motívumok váltják ki. Ezek egy olyan állapotért felelnek, ami hatással van arra, hogy az élőlény elkezdjen, folytasson vagy befejezzen egy viselkedéssorozatot. Kétféle emberi motivációt különböztetünk meg, extrinsic és intrinsic motivációt. Előbbi esetében valamilyen cél elérése vagy külső tényező játszik szerepet, míg az utóbbinál a motiváció a cselekvésben rejlő élvezet maga. Megfigyelhető, hogy bizonytalan kimenetelű feladat esetében két egymással ellentétes motívum jelenik meg: a cél elérésének motívuma, illetve a kudarc elkerüléséé. Az hogy melyik hozzáállás lesz a hangsúlyosabb, az az adott személytől függ, nem pedig a feladathelyzettől.

Hogyan motiváljunk munkaadóként - avagy: a motiváció Maslow-piramisa

A munkaadók számára is rendkívül fontos, hogy dolgozóik motivált emberek legyenek, hiszen így akár 150%- os teljesítményt is képesek nyújtani, fokozva a termelékenységet. Munkaadóként érdemes lehet figyelembe vennünk a Maslow piramis által meghatározott emberi szükségleteket, amik a motiváció motorját jelentik.

Ha a biológiai szükségleteket vesszük figyelembe, elsőként biztosítanunk kell a megfelelő fizikai környezetet. A rendezett környezet összefüggésben áll a belső szervezettséggel, összeszedettséggel. A biztonság, a megfelelő fizetés és a szabadság kivételének lehetősége szintén az ember alapszükségleteinek kielégítését igyekeznek megvalósítani.

Az ember biztonsági szükséglete a saját tulajdonához, illetve az állásához való ragaszkodást, a törvények és a szabályok védelmét, illetve az ismeretlentől való félelmet jelenti. Egy ösztönző rendszer kialakításával, az elvárások pontos ismertetésével és az állandó visszacsatolással hatalmas eredményeket érhetünk el. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert a dolgozó könnyen elveszítheti motivációját, ha nem tudja a felé állított elvárásokat pontosan meghatározni, hiszen így teljesíthetetlennek fogja érezni azokat.

A kötődés, valahova tartozás igényét a közös célkitűzéssel problémamegoldással, és különböző csapatfejlesztési tevékenyégekkel teljesíthetjük.

A mások megbecsülése iránti igény ott él mindenkiben, ezért alkalmazottjainkat valószínűleg motiválni fogja, ha kikérjük a véleményüket, ötleteiket, ha értékeljük a jó munkát, és ha mindenki helyét meghatározzuk a szervezeten belül, kihangsúlyozva az adott személy értékét, éreztetve vele, hogy a csapat nélküle nem lenne teljes.

Az önmegvalósítást, vagyis hogy végül azzá váljunk, amire vágyunk, személyes érdeklődéssel, a dolgozók céljainak ismeretével és azok elérésének segítésével támogathatjuk, ami szintén óriási előrelépés lehet a motiválás terén, hiszen ezek olyan dolgok, amik az adott személynek rendkívül fontosak, így nyilvánvalóan sokat fog tenni értük.

Bodor Anna
a szerző cikkei

(forrás: HR PowerBoard)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés