hirdetés
hirdetés

A kevesebb néha több

Fogyassz kevesebbet, élj többet: 7 érv a minimalista élet mellett

„Olyan dolgokat veszünk, amire nincs szükségünk, abból a pénzből, ami nem a miénk, hogy lenyűgözzünk embereket, akiket még csak nem is szeretünk.” – hangzik el a Harcosok klubja című filmben. A kissé negatív hangvételű idézet tökéletesen példázza a mai fogyasztói társadalom felszínességét. Azonban csak rajtunk múlik, hogy megmaradunk-e a sekélyes álvalóságban, vagy tárgyak gyűjtése és a kifelé fordulás helyett, magunkban teszünk rendet és mélyebbre ásunk.

Joshua Becker, az amerikai Forbes hasábjain írta le történetét. Tíz évvel ezelőtt szakított addigi szokásaival és a minimalizmus felé vette az irányt. Úgy fogalmaz, hogy „túl sok időt pazaroltam el az életemből arra, hogy a pénzt hajhásszam, majd pedig olyan tárgyakra költsek, amik igazán nem hozták el számomra a boldogságot. Ez a folyamatos hajsza pedig csak még távolabb lökött attól, hogy megtaláljam, mi jelenti számomra a valódi örömöt.”

Az író úgy gondolta, ahhoz, hogy rátaláljon az útjára, ki kell iktatni minden olyan dolgot az életéből, amik csak elvonják a figyelmét. Ezek pedig főként a felesleges tárgyak voltak. Ahogyan elkezdte lecsökkenteni a birtokában lévő használati cikkek mértékét, azzal együtt az élete is drámai fordulatot vett. A felesleges tárgyak eltűntetése nemcsak az otthonában hozott letisztultságot, hanem a fejében is. Joshua hét érvben szedte össze, miért érdemes a minimalista életmód felé fordulni, és kevesebb tárgyat birtokolni. Ezeket pedig saját gondolataimmal, a pszichológiai aspektust hangsúlyozva, árnyaltam tovább.

1. Jobban átláthatod, mi az, ami igazán számít.

Az életünk véges, miért pazarolnánk olyan dolgokra, amik igazából nem értékesek? A fizikai tárgyak elromlanak, elkopnak, elfelejtődnek. Az élmények, az emlékek, szeretet, szenvedély örökkévalók. Olyan életet kellene élnünk, amelyben ezeket helyezzük előtérbe.

2. Sokkal több pénzt takaríthatsz meg.

Ahogyan az életünk, úgy sajnos az időnk, energiánk, pénzünk, sőt még a figyelmünk is véges. Még a kapcsolataink és a mentális kapacitásunk is. Fizikai értelemben is csak bizonyos korlátok között vagyunk képesek cselekedni. A minimalista életmóddal azonban lehetőséget kapunk arra, hogy a korábban felsorolt elemeket egy kicsit „megnagyobbítsuk.” Sokkal több időt kapunk, valamint több pénz marad a pénztárcánkban.

 

3. Visszanyerheted a kontrollt a saját életed felett.

Óriásplakátokról, villogó reklámokról, tv-műsorokból, és különböző emberek szájából hangzik el folyamatosan, hogyan kellene élni, mit kellene megvenni, hogyan kellene kinézni, mit kellene enni vagy miben kellene hinni. Azzal a döntéssel, hogy sokkal kevesebb tárgyat vásárolunk meg, bizonyos szempontból visszanyerjük az irányítást a saját életünk felett, és lehetőséget kapunk egy sokkal tudatosabb élet megteremtésére, amiben nem mesterségesen kreált értékek mentén, hanem saját identitásunknak megfelelően élhetünk.

4. Sokkal több teret kapsz.

Ez felfogható mind fizikai, mind átvitt értelemben. Ha kevesebb árucikk között kell lavírozni az otthonunkban, az egyrészt kevesebb rendrakással és kevesebb takarítással és kevesebb javítással is jár. Másrészt, a korábban, termékek utáni vadászattal töltött időt sokkal hasznosabb programokra is fordíthatjuk.

5. Az Én-ről átkerülhet a fókusz a Mi-re.

Bizonyos tárgyak megvásárlása a legtöbb esetben önös érdekektől vezérelt, leszámítva, amikor valakinek ajándékot vásárolunk. Ha folyamatosan csak a szerzési vágy vezérel, és az, hogy a tulajdonjaid által másoknál különb legyél, akkor pont, hogy beállsz a sorba a felszínes életmód felé vezető úton. Ha az energiáidat inkább arra fordítod, hogy abból a pénzből, amiket teljesen szükségtelen dolgokra költesz, hogyan segíthetnél másokon, sokkal jobb embernek érezheted magad.

 

 

6. Rugalmasabban fogod kezelni a változásokat.

Joshua és családja mára már a minimalizmus segítségével teljesen más életet élnek, mint tíz évvel ezelőtt. Más karriert választottak, egy sokkal kisebb otthonba költöztek, új hobbit találtak. Teljesen megváltoztak a pénzköltési szokásaik. A minimalista életmód segítségével megreformálták az életüket, és újradefiniálták az életről alkotott elképzeléseiket.

7. Inspirációt nyújthatsz másoknak.

A fogyasztói társadalom felemészti önmagát a folytonos pénz és tárgyak utána hajszában. A végeredményt pedig sokan érezzük a saját bőrünkön: megfelelési kényszer, stressz, szorongás, bűntudat. Minél több emberre szükség lenne, aki szakít a konzumerizmussal, és inspirációként szolgálhat másoknak.

Kiegészítésként... 

A folyamatos fogyasztás, legyen szó tárgyak felhalmozásáról, vagy túlzott mértékű étel- és italbevitelről, nemcsak saját magunknak árt, hanem az egész környezetünknek is. A megnövekedett igények miatt, egyre több erőforrásra van szükség a termékek, ételek előállításához. Miközben olyan életet követünk, amiben mi magunk sem vagyunk igazán boldogok, tönkreteszünk mindent körülöttünk, amiben pedig megtalálhatnánk a boldogságot. Elég nagy butaság, nem?

Amit pedig még végszóként hozzáfűznék Joshua gondolataihoz, az az a jótanács, hogy legközelebb, ha megvásárolnád a huszadik pár cipődet, harmincadik pólódat, negyvenedik bögréd vagy sokadik használati cikket, amit egyszer használnál, utána pedig valamelyik szekrény legfelső poros polcán végezné, tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükséged van arra az árucikkre, vagy van benned valami űr, hiány, amit a termékekkel szeretnél betölteni?

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Forbes)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a HRPWR.HU ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 4.0 online szakmai konferencia szeptember 24-én.

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés