hirdetés
hirdetés

Árulkodó testbeszéd

Ezzel a módszerrel letesztelheted, érdekli-e a másikat a mondanivalód

Az emberek többsége vágyik rá, hogy akárcsak a magánéletében, a munkahelyén is jó kapcsolatokat ápoljon, szeressék és megbecsüljék a körülötte lévő emberek. Azt azonban kevesen tudatosítják, hogy a társas kapcsolódásaink milyen nagymértékben függnek a kommunikációs stílusunktól, hisz ez meghatározza a rólunk kialakult első benyomást, önérvényesítésünk sikerességét vagy társadalmi megítélésünket.

Míg a szavainkat munkahelyi környezetben általában alaposan megválogatjuk, addig gesztusainkon, mimikánkon, testtartásunkon már nehezebben uralkodunk.  Ez azért is érdekes, mert egy beszélgetés információtartalmának mindössze egyharmada származik a beszédből, a többit valójában a beszélgetőtársunk a testbeszédből értjük meg. 

Ráadásul e jelek tekintetében nincsenek véletlenek, maximum mozdulataink olyasvalamit tükröznek, amit csak nyelvi szinten kontrolláltunk. Éppen ezért a nonverbális kommunikációs jelzéseink őszintébben, hitelesebben árulkodnak rólunk, mint bármi más, érdemes hát megfigyelni néhány olyan jellegzetes pózt, amit gyakran látunk magunk körül az embereken, de nem tudatosítjuk a jelentésüket.

Ha tudni akarod mi történik valójában az asztal fölött, be kell nézned az asztal alá.

BÚCSÚT INTŐ LÁBFEJEK

Joe Navarro egykori FBI ügynök, viselkedéselemző szakember szerint beszélgetőpartnerünk érdeklődésének feltérképezésére legegyszerűbben a lábfejének megfigyelésén keresztül vezet az út, ez van ugyanis legtávolabb az agyunktól, így ezt tudatosítjuk a legkevésbé. A vicces megfogalmazás ellenére a tippet érdemes valóban komolyan venni.

Ugyanis az emberek a közhiedelemmel ellentétben nem az arcukkal, hanem a végtagjaikkal (ujjaikkal, lábfejükkel) fejezik ki a legőszintébben a valódi érzelmeiket.

Gyakori munkahelyi szituáció, hogy néhány munkatárs álldogálva beszélget a folyosón. Ha Te is egy ilyen helyzetben találod magad, figyeld meg a többiek lábfejeit: azok, akiket valóban érdekel az általad felhozott téma, érdeklődésük irányába, azaz feléd fordítják majd a lábfejüket. 

Éppen így érdekes észrevenni azt is, ha egy jelenlévő lábfeje (és sokszor ezzel szinkronban a felsőteste is) már elfelé mutat tőlünk: ebből leszűrhetjük, hogy vagy lankad az érdeklődése a témánk iránt, vagy sietnie kell máshová: egyszóval agyban már „nincs velünk”.

KERESZTEZETT MOZDULATOK

Ha kívülről érkezünk egy ilyen társalgásba, akkor hasonlóan árulkodó, elutasító jelzés lehet, hogy hiába fordulnak oda a beszélgetők az arcukkal, valójában nem nyitják ki a kört lábfejeikkel az érkezésünkkor. Történetesen lehet, hogy éppen egy konfliktusos, vagy magánéleti témát taglaló beszélgetés közepére érkeztünk meg, így a kínos szituációt elkerülendő érdemes a kollégák lábfejei által jelölt területet is megvizsgálnunk a tekintetünkkel.

Ezek a reakciók a legtöbbször nem tudatosan történnek, a nonverbális kommunikáció ugyanis többségében tudattalan működés, ami egészen apró dolgokra is kihathat. Például az álló helyzetben keresztbe tett lábak bizonytalanságot, önbizalomhiányt feltételeznek (hiszen fizikailag is egyensúlyvesztéssel jár ez a póz), ezt gyakran látni értekezleten kényszerből prezentáló kollégáknál, vagy feszült irodai helyzetben.

TIPP: Ha meg szeretnénk tudni, hogy főnökünk minket, vagy a kollégánkat kedvel jobban, ültessük őt középre egy tárgyalás szituációban. Amennyiben keresztezi a lábát, többségében a számára szimpatikusabb résztvevő felé fogja tenni azt. 

ELŐSZÖR FIGYELJ, AZTÁN ÉRTS

Ezeken felül természetesen fontos mindig kontextusában vizsgálni valakinek a testbeszédét – pl. nem lenne szerencsés egy keresztbe tett karú kollégát rögtön elzárkózónak bélyegezni, lehet, hogy csak fázik a teremben.

Összegezve: bár fontosak az árulkodó reakciók, sosem egyetlen mozdulatról, inkább a másik fél gesztusainak egységéről, egy tünetegyüttesről beszélünk.

Ha már kinyílt a szemünk a testbeszéd fontosságára, akkor a körülöttünk élőkre való odafigyelésen túl talán csak egy dolog lehet lényegesebb: a saját reakcióink monitorozása. Vajon milyen testhelyzeteket veszünk fel konfliktusos helyzetben? 

A cikk eredetileg az Eureka Blogon jelent meg.

Győri-Nádai Réka, tréner, szakmai fejlesztő
a szerző cikkei

(forrás: Eureka games)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés