hirdetés
hirdetés
hirdetés

FLOW is Good Business for You

Ezt üzeni Csíkszentmihályi a Jó üzletről

Idén sokadik alkalommal látogatott hazánkba Csíkszentmihályi Mihály, a flow atyja, akivel egy inspirációval teli napot tölthettek az érdeklődők. A világhírű magyar származású pszichológus többek között az igazán sikeres üzlet titkairól is beszélt.

A Day of Inspiration konferencia keretein belül Csíkszentmihályi több szakember kíséretében beszélt arról, hogyan lehet egy üzlet egyszerre sikeres és emberi, valamint mi a vezetők, menedzserek és dolgozók felelőssége a boldogság és az értelmes munka megtalálásához való hozzájárulásban.

„Egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőpiacon a fiatalok megnyerése. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb generációk valami nagyobb, a konkrét célokon túlmutató értéket és értelmet szeretnének megtalálni a munkájukban. Valami nagyobb jóhoz kívánnak hozzájárulni, és nem elégszenek meg középszerű kihívásokkal” – kezdte az előadását Vécsey Zsadány a kaliforniai ALEAS Simulations, Inc. alapítója.

Flow az üzleti életben

Csíkszentmihályi Good Business című könyve 2003-ban jelent meg, amely megírásához rengeteg cégvezetővel és menedzserrel folytatott interjút a pszichológus, annak érdekében, hogy feltárja az üzleti életben hogyan érhető el a flow, és mi mozgatja a legsikeresebb vezetőket. Az interjúkból világossá vált a professzor számára, hogy a flow-élmény a munka világában is hasonlóan jelentkezik, mint a művészetekben vagy kiváló sportolók esetén. „Mindenkit egy dolog hajt: valamiben a legjobbá válni. Ez a cél pedig ösztönzi őket a folyamatos törekvésre és hajtásra” – emelte ki Csíkszentmihályi.

Tudjuk, hogy a flow egy olyan áramlatélmény, amit a lehető legtöbbször szeretnénk megtapasztalni, mivel általa fejlődhetünk, és találhatunk rá az értelmes életre. De vajon lehetséges-e mesterségesen előidézni ezt a semmihez sem fogható élményt? Csíkszentmihályi professzor és az ALEAS Simulations által megvalósított FLIGBY („FLOW is Good Business for You™”) ennek tesztelésére jött létre. A tanító jellegű vezetési szimulációs játékban, virtuális keretek között van lehetőségünk a legjobbat kihozni magunkból. A gamifikált megoldással huszonkilenc vezetési készségeket lehet mérni, valamint különféle döntési helyzetekben tehetjük próbára magunkat.

A jó üzlet önmagában nem elegendő a sikerhez. Ehhez kell társulnia a megfelelő oktatásnak. Ahogy a professzor már a könyvében is megírta: a jó vezetés egyik alapelve, hogy jelentésteli munkát tudjunk adni a beosztottaknak. Akkor köteleződünk el leginkább valami iránt, ha azt szenvedéllyel végezhetjük.

Az oktatásnak pedig abban kellene nagyobb szerepet vállalnia, hogy már gyermekkorban megkapjuk az esélyt arra, hogy a lehetőségek hatalmas tárházában rátaláljunk arra a tevékenységre, ami a szenvedélyünkké válhat, és amiből építkezhetünk a munkánk során. „Bár a világunk sok tekintetben a jövő felé igyekszik, az oktatás valahogyan megragadt néhány évszázaddal korábban. A legtöbb iskolarendszerben az a bevett szokás, hogy a diákoktól azt várják, hogy azt csinálják, amit mondanak nekik. Azonban világosan látható, hogy ez a fajta bánásmód nem fogja tudni előre vinni a bennük rejlő lehetőségek kiaknázását” – mondta Gary Gute, az Iowai Egyetem professzora.

Emellett pedig arra nevelnek minket, hogy mindent érdemes megtervezni. Azonban ezzel mélyen belénk kódolják, hogy mindenre csak várjunk. „Majd akkor házasodom meg, ha már több évig együtt élek valakivel.” vagy „Majd akkor váltok állást, ha kifutnak ezek a projektek.” vagy „Majd elutazok, ha előbb felújítottam a lakást.”. Azonban az életet nem lehet ennyire előre tervezni, számos rajtunk kívülálló ok létezik, amelyek determinálják az életünk menetét. „Ezzel a folyamatos tervezgetéssel és megfelelő pillanatra való várakozással pedig elhalad mellettünk az élet, miközben nem valósítottunk meg semmit abból, amit elterveztünk” – emelte ki Gary Gute.

Mi a titkos összetevő, ami boldoggá teszi a munkavállalókat?

Ugyanaz, ami a diákok esetében is eredményesnek bizonyul. A bevonás, a csoportmunka, projektek, a véleményük kikérése, a gondolataik figyelembe vétele. Ahogyan a diákoknak sem azért kellene tanulniuk, mert a szülők és a tanárok azt mondják, hogy „tanulni kell”, úgy a dolgozókat sem lehet kényszeríteni a munkára. Értelmet kellene adni nekik és lehetőséget, hogy a munkájuk során a flowt megtalálva egyre jobbá váljanak.

„Mindannyiunkban jelen van az egyik legalapvetőbb motiváció arra, hogy jók legyünk abban, amit csinálunk. Ha ezt el tudjuk érni a munkánk során, az növeli az elköteleződésünket és a lelkesedésünket. Azonban ha folyamatosan megmondják nekünk, hogy mit csináljunk, azzal kiölik ezt a természetesen jelenlévő hajtóerőt” – hangsúlyozta Csíkszentmihályi. Az iskolán belül a tanárok, a cégen belül pedig a vezetők legfőbb feladata felismerni a diákok és a dolgozók szenvedélyét, és azok gyakorlásához megadott lehetőségekkel támogatni őket, hogy rátaláljának az igazi hivatásukra. „Az oktatás szerepe ebben azért kiemelten fontos, mivel gyerekkorban sokkal könnyebb rátalálni a nekünk szánt útra, mint később felnőttkorban teljesen egyedül. Illetve elkezdeni valamit mindig sokkal egyszerűbb, mint újrakezdeni” – tette hozzá a professzor.

A jó üzlethez tehát kétség kívül jó oktatásra van szükség. A diákoknak betekintetést kell adni különféle területekre, hogy ráébredjenek arra, mi az, ami „rezonál velük.” Ha ezt az utat kiskorban megtalálják, utána már egyértelmű lesz később az üzleti életben is annak kitalálása, hogy pontosan merre is tartanak. Csak így érhető el a flow, ami pedig aztán szenvedélyt, elköteleződést és céltudatosságot eredményez.

(Kiemelt kép: Bánszegi Rebeka/flickr.com)

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés