hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hard vs. soft skillek

Ezért kap előbb fizetésemelést a kollégád, mint te

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy a munkájukban kiemelkedően eredményes emberek mitől olyan sikeresek? Vajon a szaktudásuk tette őket azzá, vagy inkább a személyiségjegyeik, netán mindkettőnek szerepe volt? Vajon melyik számít igazán? A HRCENTRUM pszichológus szakértő segítségével elemezte, valójában mire van szükséged ahhoz, hogy sikeres legyél a szakmádban.

Minden munkakörben meghatározhatóak azok az elvárt kompetenciák, vagyis képességek és készségek csoportja, angolul "skillek", amik az adott munka elvégzéséhez szükségesek - mondta el a Pénzcentrumnak Halászné Gosztonyi Ágnes tanácsadó szakpszichológus.

Megkülönböztetünk hard skilleket és soft skilleket, vagyis kemény és puha faktorokat. Az előbbiek olyan, a munkakör szempontjából specifikus szaktudást takarnak, amik könnyen felismerhetőek és megnevezhetőek, a kiválasztási folyamatban objektíven mérhetőek, ám viszonylag nehezen átvihetőek egyik helyzetről a másikba. Ilyen például informatikai munkakörben egy programozói nyelv ismerete.

Ezzel szemben a puha faktorok leginkább érzelmi alapúak, szubjektívebbek, az emberi érintkezésekben figyelhetők meg, éppen ezért a kiválasztási folyamat során nehezebb definiálni és mérni őket. A kommunikációs készség, a másokkal való együttműködés képessége, a konfliktuskezelés vagy vezetői készségek mind ebbe a kategóriába tartoznak - hogy csak néhányat említsünk.

A munkáltatók és szakemberek pedig egyre inkább felismerik, hogy a puha faktoroknak, vagyis a személyes, szociális kompetenciáknak legalább akkora szerepük van az érvényesülésnél és egy adott munkakör sikeres betöltésénél, mint a szakmai tapasztalatnak és tudásnak.

Sok helyen még mindig a szaktudás, a hard skillek alapján veszik fel a munkavállalót, de a megfelelő személyiségjegyek, vagyis a soft skillek hiánya miatt bocsátják aztán el.

Az eredeti, teljes interjút itt olvashatod el.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés