hirdetés
hirdetés
hirdetés

5 tipp a hétköznapokra

Biztosíts táptalajt az inspirációnak!

A legtöbb munkahelyen a munkavédelem a világ legunalmasabb témája. A legjobb esetben mindenki alszik a munkavédelmi képzés alatt, vagy ami még rosszabb, csak aláírunk egy dokumentumot, hogy részt vettünk rajta, miközben meg sem tartották. Pedig vannak területek, ahol a munkavédelem életeket menthet…

Pár hete fizikai dolgozókat alkalmazó megbízónkkal azon dolgoztunk, hogy kiépítsünk egy olyan vállalati légkört, amelyben a dolgozók belső motivációból indítva, folyamatosan magas éberségi szinten vigyáznak magukra és munkatársaikra, mivel korábban sok volt a baleset. Miután két órát dolgoztunk a pozitív érzésekkel – büszkeség, hála, tisztelet, remény –, arra kértünk három-négy fős csoportokat, hogy készítsenek javaslatokat olyan új, eddig még nem alkalmazott szokások bevezetésére, amelyek tovább növelnék a balesetek elkerülésének lehetőségét.

Egy targoncavezető felkiáltott: „Megvan!”

„Mi lenne, ha a targonca közeledését jelző sípszó helyett, amit már megszoktunk, és senki nem figyel rá, zenét játszana a gép, amit a telefon csengőhangjához hasonlóan változtatni lehet? És ezt a zenét lehetne hetente vagy havonta cserélni, hogy senki ne szokja vagy unja meg” – hangzott a javaslat. Emberünknek csillogott a szeme, és beindította munkatársai fantáziáját is. Az ötlet nyomán elindult beszélgetésbe bekapcsolódtak a többiek is, egy idő után az egész a csapat a megvalósítás apró részletein gondolkozott. Tapintható volt az energia, a tettrekészség.

A pszichológia az utóbbi időkig nagyon keveset foglalkozott az inspirációval. Hétköznapi gondolkodásunkban legtöbben úgy is kezeljük a kérdést, mint ha inspirációra csak az íróknak, festőknek, alkotóművészeknek lenne szükségük. Nem tudatosítjuk magunkban, hogy a „Támadt egy ötletem...” kezdetű mondatokban az inspiráció élményét éljük éppen át. 

Enélkül nincs inspirálódás

A New York állambeli Rochester egyetemének kutatói, Trash és Elliot arra jutottak, hogy az inspirációnak három fontos jellemzője van: 

 • Spontán: azaz nem lehet akarni.
 • Transzcendens: olyan érzéssel jár, mintha hirtelen kinyílna egy ajtó számunkra, és beléphetnénk a végtelen lehetőségek birodalmába.
 • Cselekvésre motivál: arra indít, hogy tegyünk valamit, amire korábban nem is gondoltunk, vagy amit megoldhatatlannak hittünk. 

Könnyű belátni, hogy az inspiráció átélése jót tesz velünk. Nemcsak a cselekvési energiánk növekszik, de az egész életünk értelmesebbé válik, a környezetünkkel való kapcsolódás is intenzívebb lesz. Részei leszünk egy nagy egésznek, ahol abban a pillanatban minden a helyére kerül, minden világos, magától értetődő és természetes lesz.

Ha az inspiráció ennyire jó dolog, és mindenki részesülhet belőle, akkor jó lenne, ha több ilyen percet élhetnénk meg. No de hogyan?

A tudósok szerint az ihlet nem jön parancsszóra. De azért ne adjuk fel ilyen könnyen. Az ihlet is olyan, mint a magokban rejlő lehetőség: ha nincs megfelelő táptalaj, hőmérséklet, gondozás, akkor nem tud kikelni. 

Mi lenne, ha segítenénk az ihletnek? 

Mi lenne, ha a saját fejünkben rejlő rengeteg információról is így gondolkodnánk? Mi lenne, ha tudatosan foglalkoznánk az inspirációt hívogató feltételekkel? A számtalan lehetőségből ragadjunk meg most csak ötöt: 

 1. KORLÁTOZÓ HIEDELMEK
  Mi lenne, ha mély meggyőződésünkké válna, hogy a megoldás többnyire bennünk van, és a külső korlátok szinte egyáltalán nem léteznek?
  Trash és Elliot kutatásukban megemlítik Roger Bannistert, az atlétát, aki először futotta le az egy mérföldes távot 4 percen belül. Bannister előtt makacsul tartotta magát az a meggyőződés, hogy az emberi szervezet nem alkalmas ilyen sebesség elérésére. Biztos vagyok benne, hogy a cikk olvasóinak is vannak hasonló példáik.
  Teljesítményünket, gondolkozásunkat gyakran az önmagunkat korlátozó hiedelmek akadályozzák a szárnyalásban.
 2. FLOW
  Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy éppen egy magyar tudósnak, Csíkszentmihályi Mihálynak köszönhetjük a felismerést, hogy a legjobb teljesítményt akkor nyújtjuk, amikor aktuális tudásunkat, képességeinket kicsit meghaladó kihívások elé állítjuk magunkat. Ezt bármikor, bármilyen körülmények között meg tudjuk tenni. Lényegében arról az egyszerű dologról van szó, amit már a suliban tornaórán megéltünk magasugrásnál: ha átugrottuk a 120-at, akkor feltették a lécet 121-re.
  Nem tanítjuk meg magunkat, a gyermekeinket és a munkahelyi vezetőket sem arra, hogy pontosan meghatározott, apró, észlelhető lépésekkel haladjunk a fejlődés útján. Nem használnak a következő vezényszavak: tanulj, olvass, gyakorolj, dolgozz többet. Ezek túl általánosak. Ehelyett meg kell tudni pontosan mondani, mit miért és mikor tegyél, és mi tekinthető sikernek. Ez nagyon fontos, mert ha elértük az eredményt, az adja az önbizalmat a következő lépéshez.
  Az inspiráció akkor jön, amikor élvezzük, amit teszünk, amikor magabiztosak vagyunk, mert látható eredményeink vannak. Sokkal hatékonyabb kérés egy vezető részéről a „Törekedjünk a hibamentes riportok leadására” helyett az, hogy: „Törekedjünk arra, hogy a jelenlegi 7 százalékos hibázást két hónap alatt 5 százalékra csökkentsük.” Az ilyen pontos célmeghatározás vezet el a képességeinket kicsit meghaladó kihívások élvezetéhez, és az inspiráció lehetőségéhez.
 3. PÉLDAKÉPEK
  Freddie Mercury történetét éppen most nézhettük meg a mozikban. Akár hisszük, akár nem, mások magatartása és döntései hatással vannak a mi viselkedésünkre. Példaképünk energiája, kitartása, magába vetett hite erőt adhat nekünk is ahhoz, hogy elmélyüljünk a saját szakmánkban, felfedezzük a saját utunkat, ezzel esélyt adva az inspirációnak, hogy kihozzuk magunkból a maximumot.
 4. BESZÉLGETÉSEK
  A beszélgetés olyan, mint a folyó. Egyre több és több gondolati szál fonódik a témába, egyre több és több lehetőséget adva egy addig nem létező gondolat felbukkanására. Beszélgessünk többet a minket érdeklő dolgokról azokkal, akik hasonló cipőben járnak. Ha a munkánkról van szó, ezek a beszélgetések kincset érnek. Azok a cégek, amelyek felismerték már a networking és a beszélgetések jelentőségét, sok esetben kifejezetten arra alakították át belső tereiket, hogy a dolgozóik többet beszélgessenek. Erre példa az ebédlők átrendezése, a mozgólépcsők építése liftek helyett, a beszélgetősarkok kialakítása kényelmes kanapékkal, fotelekkel.
 5. „BIG PICTURE”
  Visszaadhatja a lelkesedésünket, ha időről időre emlékeztetjük magunkat, hogy mi is az értelme annak, amit teszünk. Sokszor a hétköznapokban, a napi rutinban szem elől tévesztjük a valódi törekvéseinket; a munkánk értelmét, amiért a foglalkozásunkat választottuk, a szertetteinket és barátainkat, akikért tesszük, amit éppen teszünk, és saját személyiségünket is, amelynek a fejlődéséért, növekedéséért kizárólagos felelősséggel tartozunk. Ha emlékeztetjük magunkat az eredeti értelemre és céljainkra, az segít új erőt meríteni, és hozzáférni belső erőforrásainkhoz. 

Trash és Elliot kutatása is beigazolta azt a tapasztalati tudást, hogy egy inspirált állapotban született ötlet egyetlen perc alatt megváltoztathatja az életedet. Átemelhet a hétköznapiból a rendkívülibe, bejuttathat a végtelen lehetőség vonzó világába.

A cikk eredetileg az Üzlet és Pszichológia magazin legfrissebb számában jelent meg. Keressétek az újságárusoknál, vagy rendeljétek meg itt.

Dr. Kovács Eszter, orvos, pszichológus, tanácsadó
a szerző cikkei

(forrás: ÜPSZI)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés