hirdetés
hirdetés
hirdetés

Önértékelés a munkahelyen

Ahogy egy narcisztikus veszi el az önbizalmad, úgy senki!

Mielőtt belevágunk a megfelelő munkahely megtalálásába, fontos kérdés, hogy milyen énképpel rendelkezünk. Az énkép nem más, mint az önmagunkról alkotott mentális kép, amely a tapasztalatainkra épül, és általános következtetések levonásából áll össze. Például, hogy tudom, milyen vagyok, amikor kimarad a reggeli kávé, vagy milyennek tartom a viselkedésem munka közben. Ha olyan információval szembesülünk, ami ellentmond a kialakult énképünknek, az diszkomfortérzést kelt bennünk, nem nyugszunk, amíg valamivel helyre nem tudjuk állítani.

A munkahelyi teljesítményünket nagyban befolyásolja az önbizalmunk – az, hogy milyen erővel és képességekkel rendelkezünk, mennyire érezzük magunkat megbízhatónak, kompetensnek –, valamint a vállalat iránti elköteleződésünk.

Az önbizalmunk fontos szerepet játszik az önértékelésünkben is, ez összefügg a képességeink és az eredményeink reális értékelésével, valamint a társainktól kapott elismerésekkel. Tehát egy motiváló csapatban dolgozni olyan, mintha mindig a legjobb formánkat hoznánk. Önbizalom-növelő, amikor a munkatársaink megdicsérnek a segítségünkért, vagy éppen a főnökünk elismeri nyilvánosan a munkánkat. Viszont megtörténhet az is, hogy a legjobb formánk mellett sem leszünk elég jók a vezetőnk számára, vagy éppen nem tudunk beilleszkedni a csapatba. Ilyenkor érdemes még a próbaidő alatt elgondolkodni a váltáson, mert a demotiváló környezet hatására könnyen negatív spirálba kerülhetünk.

Óvakodj a narcisztikus vezetőtől!

Előfordulhat, hogy egy narcisztikus vezetővel kell dolgoznunk. Természetesen sosem lesz erről konkrét „diagnózisunk”, de vannak olyan narcisztikus vonásokkal rendelkező vezetők, akikkel emberpróbáló a közös munka. Számukra sosem lesz elég jó az elvégzett munkánk, ők mindig jobban fogják tudni, hogyan kell csinálni a dolgokat, és ezt nyilvánosan ki is fejtik. Számukra fontos, hogy mindig ők legyenek a középpontban, és mindenkivel tudassák, hogy a többiek a nyomukba sem érhetnek. Durvák tudnak lenni a kijelentéseik, gyakran viselkednek megalázóan másokkal, és utána úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Saját erejüket abból nyerik, ha másokat le tudnak nézni, meg tudnak alázni. Ilyen munkahelyi környezetben hamar szorongóvá válhatunk, a szorongás pedig sajnos erőteljesen kihat a gondolkozásunkra, kreativitásunkra, teljesítményünkre is.

Ilyenkor idővel elkezdjük megkérdőjelezni a saját képességeinket, míg végül teljesen elveszíthetjük az önbizalmunkat, és kiszolgáltatottá válhatunk. Ezzel bele is csúszunk egy kilátástalannak tűnő helyzetbe, és lassan kialakulhat a fejfájásunk, hasfájásunk, és egyéb szomatikus tünetünk jelentkezhet.

A tanult tehetetlenség csapdája

Nagyon fontos, hogy mihamarabb felismerjük: bármit teszünk, sosem leszünk elég jók egy narcisztikus főnöknek. Mire észbe kapunk, az önbizalmunk már sárba lesz tiporva, az önértékelésünk pedig vészesen alacsonyra esik vissza; még azt is megkérdőjelezzük a végén, hogy valaha is jók voltunk-e a szakmánkban, és nem sok reményt fűzünk ahhoz, hogy jobb munkahelyet találunk, „hiszen ki venne fel olyan embert, aki nem jó semmiben”. Fontos, hogy ne jussunk el a tanult tehetetlenség állapotába, ahol a fásultság, a motivációhiány az úr, az érzelem és a tanulási vágy lecsökken. Legjobb, ha a felismerés után azonnal elkezdünk új munkahelyet keresni.

A többség nem lehet átlag feletti

Nyugati kultúránkban önértékelésünk fontos része az énfelnagyítási motiváció, az a törekvésünk, hogy pozitív fényben lássuk, illetve jónak érezzük önmagunkat. Hajlamosak vagyunk az átlagnál jobbnak tartani magunkat különböző területeken, például szinte biztosak vagyunk abban, hogy mi jobban irányítanánk a céget, mint a mostani vezetőink. De fontos tudni, hogy ez csak illúzió, hiszen paradox lenne, ha mindenki jobb lenne az átlagnál… Ahelyett hogy arra vágynánk mindig, hogy vezetők legyünk, próbáljuk ki magunkat, derüljön ki, valóban nekünk való-e a vezetés. Ezt úgy tudjuk a legbiztonságosabban megtenni, ha elvállaljuk egy projekt vezetését. Ez egy jól körülhatárolt idejű, konkrét és komplex feladat, ahol egy kisebb csapatot kell vezetni. Tökéletes lehetőség arra, hogy átéljük, fekszik-e nekünk ez a szerepkör, és nagyjából visszajelzést kaphatunk, hogy „nagyban” is menne-e.

Elbírjuk a büszkeséget?

Kihat az önbecsülésünkre az a fenyegető helyzet is, amikor egy kollégánk jobb nálunk valamiben. Ilyenkor kétféleképpen reagálhatunk: büszkeséggel vagy irigységgel. Ha fontos számunkra az a terület, ahol a kollégánk jobbnak bizonyul, akkor bizony általában irigyek leszünk. Viszont ez az érzés feloldható azzal, ha felismerjük ezt magunkban, és inkább megnézzük, mit tanulhatunk az illetőtől. A saját énképünket erősítjük azzal, ha nagyvonalúak tudunk maradni egy ilyen helyzetben.  

Munkahelyi kontextusba helyezve az önbizalom és énkép kérdését, mindig azt a határt kell felismernünk, ami a saját valódi határunk, és nem pedig az így vagy úgy lerombolt énképünk vélt határa. Ehhez szükséges az önismeret. Sikeres karrier elképzelhetetlen biztos önismereti tudás nélkül.

A cikk eredetileg az Üzlet és Pszichológia 2019. június-júliusi lapszámában jelent meg. Az újság megvásárolható a nagyobb újságárusoknál, vagy megrendelhető itt.

Széll Melinda, pszichológus, közgazdász
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés