hirdetés
hirdetés
hirdetés

MBTI

A te munkád mennyire illik a személyiségedhez?

A személyiségtesztek közül az egyik leggyakrabban használt a Myers-Briggs Típus Indikátor (MBTI), ami Jung személyiségtipológiáján alapul. Bár a teszt validitása valamennyire támadható, a munka világában előszeretettel alkalmazzák, valamint önismereti céllal is érdemes lehet kitölteni. Vajon te azt a munkát végzed, ami a személyiségedhez a legjobban passzol? Most kiderítheted!

A teszt alapvetőn négy dimenzió mentén, két pólusba sorolja be az embereket. Az első (Extraverzió-Introverzió) arra irányul, hogy milyen módon töltődünk fel, az időnk nagy részében társaságban vagy éppen egyedül érezzük-e jobban magunkat. A második (Érzékelés-Intuíció) lényege, hogy a külvilágból származó infomációkat az érzékszerveinkre hagyatkozva gyűjtjük-e be, vagy pedig szívesebben hagyatkozunk a megérzéseinkre. A harmadik (Gondolkodás-Érzés) a döntéshozásra vonatkozik. Azt mutatja meg, hogy döntéseinkben az észérvek és a logika a meghatározó, vagy inkább az érzelmeink irányítanak bennünket. Az utolsó, negyedik dimenzió (Tervezés-Spontaneitás) pedig azt mutatja meg, hogy az életstílusunkra a tervezés a jellemző, vagy inkább a spontaneitás.

A négy dimenzió nyolc végpontjának kombinációja tizenhat személyiségtípusba rendeződik. Az alapvető személyiségtípusunk, meghatározza a működésmódunkat, kapcsolatainkat, értékeinket de még a karrierünket is.

Ha érdekel, hogy te melyik típusba tartozol, itt tudod kitölteni a tesztet. A továbbiakban pedig megnézheted, hogy az eredményed alapján milyen foglalkozás illik hozzád, mit lenne érdemes csinálnod.

Analitikusok

Építészek (INTJ)

Kreatív stratégiai gondolkodók, akiknek mindenre kész tervük van. Ajánlott foglalkozások: befektetési bankár, pénzügyi tanácsadó, szoftverfejlesztő, közgazdász, igazgató.

Tudósok (INTP)

Innovatív és független feltalálók, kiemelkedő tudásszomjjal és precizitással. Ajánlott foglalkozások: programozó/szoftvertervező, pénzügyi elemző, építész, egyetemi oktató, közgazdász.

Parancsnokok (ENTJ)

Született vezetők, igazi stratégiai gondolkodók, akik mindenre találnak módot, vagy ha épp nem, kitalálnak egyet. Ajánlott foglalkozások: igazgató, ügyvéd, piacelemző, vezetési tanácsadó, kockázati tőkebefektető.

Vitázók (ENTP)

Kíváncsi és kreatív gondolkodók, akik szívesen vetik bele magukat a kihívásokba. Ajánlott foglalkozások: vállalkozó, ingatlanfejlesztő, kreatív igazgató, reklámszakember, politikus/politikai tanácsadó.

Diplomaták

 Védőügyvédek (INFJ)

Figyelmes, mélygondolkodású, kreatív személyek, akik inkább a háttérben szeretnek szerepet betölteni. Ajánlott foglalkozások: terapeuta, szociális munkás, HR (sokszínűség-) menedzser, szervezetfejlesztési tanácsadó, ügyfélkapcsolati menedzser.

Mediátorok (INFP)

Érzékeny, önzetlen idealisták, akiket erős belső értékek motiválnak. Ajánlott foglalkozások: grafikus, pszichológus/terapeuta, író/szerkesztő, fizioterapeuta, tréner.

Főszereplők (ENFJ)

Energetikus és karizmatikus személyiségek, akik képesek a hallgatóságukat lenyűgözni. Ajánlott foglalkozásokhirdetési ügyintéző, PR specialista, coach, értékesítési vezető, HR specialista. 

Kampányfőnökök (ENFP)

Lelkes, kreatív, társaságkedvelő személyek, akiknek lételeme a kommunikáció. Ajánlott foglalkozások: újságíró, kreatív igazgató, tanácsadó, vendéglős, rendezvényszervező.

 Őrök

 Logisztikusok (ISTJ)

Felelősségteljes, keményen dolgozó személyek. Ajánlott foglalkozások: könyvvizsgáló, könyvelő, pénzügyi igazgató, fejlesztőmérnök, kormányzati alkalmazott.

Oltalmazók (ISFJ)

Elkötelezett és melegszívű védők, akik szívesen állnak mások szolgálatába. Ajánlott foglalkozások: fogorvos, általános iskolai tanár, könyvtáros, franchise tulajdonos, ügyfélszolgálati munkatárs.

Vezetők (ESTJ)

Realisták, akik gyorsan képesek döntéseket hozni. Jól igazgatják az ügyeket és az embereket. Ajánlott foglalkozások: biztosítási ügynök, gyógyszerész, ügyvéd, bíró, projektvezető.

Gondoskodók (ESFJ)

Másokkal törődő és segítőkész emberek. Ajánlott foglalkozások: üzletkötő, egészségügyi dolgozó, szociális munkás, pénzügyi vezető, hitelügyintéző.

 Felfedezők

Virtuózok (ISTP)

Bátor és gyakorlatias szakemberek. Ajánlott foglalkozások: építőmérnök, közgazdász, pilóta, adatelemző, sürgősségis orvos.

Kalandvágyók (ISFP)

Melegszívű és érzékeny művészek. Ajánlott foglalkozások: divattervező, fizioterapeuta, masszázsterapeuta, tájépítész, kereskedő.

Vállalkozók (ESTP)

Energikus és jó ítélőképességű személyiségek, akik könnyen feltalálják magukat szorult helyzetekben. Ajánlott foglalkozások: nyomozó, bankár, befektető, ügynök, edző.

Előadók (ESFP)

Élettel teli emberek, akik körül mindig pezseg az élet. Ajánlott foglalkozások: gyermekjóléti tanácsadó, alapellátást biztosító orvos, színész, belsőépítész, természettudós.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés