hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nagy Pszichopata Felmérés

A 10 legvonzóbb szakma pszichopaták számára

A pszichopátia az egyik legrejtélyesebb területe a klinikai pszichológiának. Valószínűleg kegyetlen, érzéketlen gyilkosokra gondolunk a kórkép hallattán, azonban a jól funkcionáló társaik hatalmas sikereket érnek el, az üzleti életben is. Kevin Dutton brit pszichológus Nagy Pszichopata Felméréséből kiderül, mely szakmákban fordul meg a legtöbb pszichopata! Sajnos mi is kicsit a kardunkba dőlünk, hiszen az újságíró is szerepel a listában.

A pszichopátia sokszor mosódik össze a vérszomjas és hidegvérű gyilkolással, holott statisztikák szerint a börtönökben mindösszesen az emberek 15-25 százaléka diagnosztizált pszichopata. Az igazság az, hogy a pszichopaták sokkal inkább közöttünk, mintsem a börtönök falain belül élnek...

Aki mer, az nyer

Mielőtt még alaptalan paranoiákat alakítanánk ki magunkban, érdemes átgondolnunk, mik azok a tényezők, amik kifejezetten a pszichopaták előnyére válhatnak, és amelyeket használva sikereket érhetnek el. A pszichopaták rendkívül magabiztosak, valamint megnyerőek. Hamar felismerik, milyen eszközökkel tudnak manipulálni másokat, és ezeket nem félnek használni, még mások kárára sem. Teljes mértékben hiányzik belőlük az empátia, bár képesek színlelni azt, megfelelő gyakorlással. Nem félnek lényegében semmitől, így bármibe belevágnak. Itt érdemes felidézni magunkban az "aki mer, az nyer" hozzáállást, amivel a pszichopaták sokszor valóban sikerrel jönnek ki bizonyos helyzetekből.

A pszichológián belül nagy a vita arról, hogy helytálló-e az amúgy mentálisan beteg emberek között, a sikeresebbeket "jól funkcionáló" pszichopatáknak nevezni. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a munka világában magasabb beosztásban több pszichopata fordul meg, mint az alacsonyabbakban. Talán nem véletlen, hogy a pszichopaták számára vonzó szakmák listája pont a cégvezetővel indul...

Lássuk, milyen szakmákban fordulnak meg a legtöbbször pszichopaták:

  1. Cégvezető
  2. Ügyvéd
  3. Média személyiség (TV/rádió)
  4. Értékesítő
  5. Sebész
  6. Újságíró
  7. Rendőr
  8. Egyházi munkás
  9. Szakács
  10. Köztisztviselő

A pszichopatákat bizonyos tulajdonságaik segíthetik az üzleti életben való boldogulásban, azonban ezt nem sokáig tarthatják fent. A pszichopata vezetőket például onnan könnyű felismerni, hogy gyakran váltanak munkahelyet. Mikor bekerülnek egy cégbe, rettenthetetlen és kockázatkereső viselkedésük hamar sikerre viheti a céget, azonban hosszú távon az empátia hiányában sok embert veszélyeztethetnek, valamint belemehetnek olyan üzletekbe, amelyek rövid távon nagyon jövedelmezőek, viszont hosszú távon tönkretehetik az egész vállalatot. Ha ezt a veszélyt megérzi a pszichopata, akkor vált, így lehet, hogy az otthagyottak emlékezetében ő az egyik legsikeresebb vezetőként marad meg, miközben utódját (aki az általa hagyott romokat próbálja rendbehozni) sokkal negatívabb színben ítélik meg.

Fontos kiemelni, hogy Dutton felmérése nem azt állítja, hogy minden cégvezető, ügyvéd, sebész és újságíró pszichopata (hál istennek). Inkább arról van szó, hogy a pszichopata személyiségjegyek és a felsorolt szakmákban dolgozó emberek között átfedés lehet. 

Érdekes végig gondolnunk, hogy azok a tulajdonságok, amik a pszichopatákat jellemzik, hogyan segíthetik őket ezekben a szakmákban. Ezt mérlegelve talán annyira nem is meglepő ez az eredmény...

Az index kép forrása: imdb. com.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: PSYBLOG)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés