hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megakadásaink – és a kiutak

4 működő módszer, amelyekkel átvághatod a gordiuszi csomót

Mindannyiunknak ismerős lehet, hogy időről időre olyan kihívással vagy döntéshelyzettel kerülünk szembe, amellyel első nekifutásra úgy érezzük, nem leszünk képesek megbirkózni. Lehet ez egy egyszerű magánéleti vagy munkahelyi döntés vagy probléma, de akár egész sorsok is múlhatnak rajta – ha egyszer úgy érezzük, megrekedtünk, akkor akárhogy is erőlködünk, azt tapasztaljuk, hogy nem bírunk továbblépni.

Valójában pedig ilyenkor több lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy megoldjuk az elsőre megoldhatatlannak tűnő helyzetet – ehhez mindössze az agyunk működését kell megismernünk kicsit. Lássuk, melyek ezek a lehetőségek!

Molnár-Logemann Zsófia klinikai és egészségpszichológus, az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetének oktatója "A sikeres hétköznapok pszichológiája" címmel tartott workshopot a Kutatók Éjszakáján az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán megrendezett „Kis esti tréning: tanulásmódszertani workshopok, pályaorientációs konzultációk és munkahelyi helyzetgyakorlatok” című program keretében. A workshop többek közt a fenti, első pillantásra ijesztő helyzetet járta körül, és erre nyújtott hasznos megoldási javaslatokat.

Ha szembekerülünk egy problémával, amelyről úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk megoldani, akkor ez rendszerint azért van, mert az első reakciónk automatikus, és a belénk rögzült sémákra épül, amelyek valamiért nem működnek, viszont meggyőződésünk, hogy csakis így lehetne megoldani a felmerült problémát. Ebből az automatikus beállítódásból azonban érdemes kilépni, és tudatosan is körüljárni a helyzetet, amelybe kerültünk. Ilyenkor elsőként fogalmazzuk meg, mi is az elérendő célunk! Ezután több módszer közül választhatunk.

A 4 módszer

1. Fogalmazzuk át kérdéssé a megakadásunkat! Tehát ne arra koncentráljunk, ami nem megy, hanem tegyük fel a kérdést: hogyan lehetne ezt a helyzetet más módon megoldani? Maga az, hogy kérdésként fogalmazzuk meg a problémafelvetést, új, kreatív energiákat szabadít fel az agyunkban.

2. Tartsunk egy kis szünetet, amíg mással foglalkozunk. Ez az úgynevezett inkubációs időszak, mialatt az agyunkban csendben formálódik a megoldás – és amikor ismét, friss szemmel rátekintünk a problémára, máris sokkal előrébb leszünk, mint a szünet előtt.

3. Váltsunk szemléletet: például rajzoljuk le a problémánkat, igyekezzünk azt színekkel vagy formákkal kifejezni! Ez is új csatornákat nyit meg az agyunkban, és kreatív energiákat szabadít fel bennünk, amelyek hozzásegítenek a sikeresebb problémamegoldáshoz.

4. Keressünk analógiákat! Például egy anekdota szerint egy hr-vezető nem bírt megoldást találni az egyik részlegben felmerült termelékenységi problémára. Lement ebédelni, és az ebédlőben figyelmes lett rá, hogy a konyhán minden mennyire flottul megy. A konyhai dolgozók munkáját elnézve felfigyelt arra, hogy a konyhán mindenkinek megvan a nagyon pontosan meghatározott feladatköre, ennek nyomán pedig ráébredt: náluk az a probléma, hogy nincs elég pontosan meghatározott feladatköre az embereknek. Mire visszatért az ebédből, már pontosan tudta, mivel lehet növelni a termelékenységet a kérdéses részlegen.

Hogyan hozzunk bölcs döntéseket?

A fontos döntések meghozatalakor agyunk tudatos rendszerét kell aktiválnunk. A tudatos rendszerhez különböző kérdésekkel kapcsolódhatunk, például:

– Jó vagy rossz lesz nekem, ha ezt és ezt a döntést hozom meg? Mi lesz a következménye annak, ha így vagy úgy döntök?

– Az adott helyzetben mi az, amit a rendelkezésemre álló eszközökkel el tudok érni? (És itt ne arra gondoljunk, hogy mi az, amit el kellene érnünk!) Előfordulhat, hogy az elemzés nyomán arra jutunk, a döntéshelyzet nem is valós, mert valójában csak egyetlen lehetőség áll nyitva előttünk – de ez is válasszal  szolgál a kérdésünkre.

Jó, ha tudatában vagyunk annak, hogy a tudatos rendszerünk nagyon hamar kifárad, ezért a fontos döntéseinket jobb, ha nem fáradtan hozzuk meg.

Lehet, hogy az alapos átgondolás és a fenti kérdések megválaszolása után is ugyanúgy döntünk, mint ahogy az érzelmeinkre támaszkodva, impulzívan döntöttünk volna, de mindenképp ad legalább egy belső megnyugvást az, hogy alaposan átgondoltunk a helyzetet a döntés meghozatala előtt.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés