hirdetés
hirdetés

Érzelmi intelligencia checklist

2 biztos jel, hogy a jelölted magas EQ-val rendelkezik

HR szakemberként vagy kiválasztóként megpróbálod megtalálni a legjobb emberedet a munkához, ám az ideális jelölt nem feltétlenül az, akinek a legjobb tapasztalata van, vagy a legmagasabb fokozatot szerezte. Az érzelmi intelligencia olykor sokkal többet nyomhat a latban, mint ezek az amúgy fontos komponensek  figyelmeztet a KarrierPlusz.

Az érzelmi intelligencia (EQ) az egyén azon képességére utal, amelynek segítségével fel tudja mérni saját és mások érzelmeit. A magas EQ-val bíró személyek tudják, hogyan kontrollálják hangulatukat és környezetüket, és sokkal inkább a személyes célok motiválják őket, mint a külső jutalmak. A saját belső gondolkodási folyamataikhoz való kapcsolódás lehetővé teszi számukra, hogy a körülöttük lévőkkel is jobban tudjanak kapcsolódni.

Egy dolgozó IQ-ja felvázolható diagramokkal, azonban ha nem tudja kezelni az érzelmeit vagy képtelen csapatban dolgozni, ez az egész irodát morális veszélybe sodorja. Mivel a magas EQ-val rendelkező egyének képesek megérteni és szabályozni az érzelmeket, a konfliktusok idején különböző szempontokat is figyelembe tudnak venni. Akár passzív-agresszív e-mailt kapnak valakitől, akár fizetésemeléssel jutalmazzák őket, az erős EQ-val rendelkező munkavállaló a helyzet minden oldalát megvizsgálja, és nem ad impulzív reakciót. Bár nekik is vannak destruktív gondolati mintáik, mégis szabályozni tudják ezeket, mielőtt ezek átvennék felettük az irányítást.

Ezért a magas EQ-val rendelkező dolgozók foglalkoztatása létfontosságú!

Nem egyszerű megállapítani, kinek magas az EQ-ja, de íme 2 biztos jel

Annak megállapítása, hogy kinek milyen magas az IQ-ja, sokkal nagyobb feladatot jelent, mint a különféle technikai jellegű készségek leellenőrzése. Ennek érdekében azokat a jelölteket keressük, akik:

#1. A kudarcot fejlődési lehetőségnek látják

A magas EQ-val rendelkező emberek felelősséget vállalnak a hibáikért, és elismerik a fejlődés szükségességét annak érdekében, hogy megtalálják a hibákat. Az alacsony EQ-jú emberek kevésbé hibáznak, amennyiben magas IQ-val rendelkeznek, ám nagyobb valószínűséggel hibáztatnak másokat olyankor, amikor beüt a krach. Az interjúk során tehát kérdezzünk rá a jelöltek munkával kapcsolatos kudarcaira, és mérjük fel válaszaikat! Ha a jelöltnek magas az EQ-ja, kreatív megoldásokat eszelt ki a probléma megoldására, és ezzel hozzájárult a cég innovációjához.

#2. Megtalálják az optimizmus és a kockázatvállalás közötti egyensúlyt

A magas EQ-val rendelkező dolgozók „meg tudom csinálni” attitűddel rendelkeznek. Mivel ezt mondani könnyebb, mint így is tenni, ezért figyeljük meg, kik azok, akik tényleg képesek lépéseket tenni a céljuk felé. Azok, akik helyesen teszik ezt, tipikusan a mentális szembeállítás EQ-vezérelt stratégiáját alkalmazzák, egy olyan vizualizációs technikát, melyben összehasonlítják a jelenlegi helyzetet a kívánt jövővel ahhoz, hogy meghatározzák, milyen változtatásokra van szükség ennek eléréséhez. A mentális szembeállítást alkalmazók jó úton haladnak az optimizmus és a kockázatok közötti egyensúly megteremtésében. Annak eldöntéséhez, hogy a munkavállalók rendelkeznek-e ezzel a képességgel, kérdezzük meg őket hosszú távú céljaikról. Azonosították a célok eléréséhez szükséges lépéseket? Ha igen, akkor melyek ezek? Mi áll a céljaik útjában? A legalkalmasabb jelöltek azok, akik megvalósítható célokkal rendelkeznek, és világosan meg tudják határozni, hogyan kell leküzdeniük azokat az akadályokat, amelyek az útjukban állnak.

Olvasd el a teljes cikket – a magas EQ további jeleivel – az eredeti oldalon!

HA MÉG TÖBB PSZICHOLÓGIÁRA VAGY KÍVÁNCSI, GYERE EL HR & PSZICHOLÓGIA KONFERENCIÁNKRA!

HR & Pszichológia konferencia. A HR emberi oldala - hogy még többet tehess másokért!

A hrpwr.hu és az Üzlet & Pszichológia konferenciája november 29-én.

Te is azért mentél HR-esnek, mert érdekel az ember a munkafolyamatok mögött? Talán még a pszichológia tudománya sem áll távol tőled?

Végre egy konferencia, ahol szó lesz a munkavállalók lelkéről, mentális egészségéről is, a szervezeti kiegyensúlyozottság megteremtésének módjairól, na és persze nem utolsó sorban Rólad is.

Tanácsok, tudnivalók pszichológusoktól - hétköznapi használatra.

A hr szakma emberi oldala kerül a fókuszba, amiért ezt a szakmát a legtöbben választották. Hogyan teremtsenek egyensúlyt a szervezetben és magukban, miként tegyenek a valódi jóllétért?

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Részvételi díj:
Teljes árú jegy: 43 900 Ft+áfa/fő
Csoportos jelentkezés 3 főtől: 36 900 Ft+áfa/fő

A jelentkezési lap IDE kattintva tölthető le!

Időpont: 2018. november 29.
Helyszín: Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai utca 6.)
Kontakt: Matiszkó Kitti,   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  , 06 1 430 4570

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés