hirdetés
hirdetés

Önfejlesztés

13 dolog, amit a reziliens emberektől tanulhatunk

A reziliencia, azaz lelki ellenállóképességünk érzelmi jóllétünk fontos összetevőjét képezi. A reziliens emberekre jellemző, hogy egy-egy stresszes, megterhelő esemény után is képesek viszonylag hamar visszatérni eredeti, nyugalmi állapotukba. A lelki alkalmazkodóképességünk fejleszthető, és íme egy lista, amiért mindenképpen érdemes célként kitűzni ennek a képességnek a fejlesztését.

1. A reziliens emberek képesek a teljes képet látni. Ez a képességük lehetővé teszi számukra, hogy ne merüljenek el lényegtelen részletekben. Bár figyelembe veszik és látják a részleteket, nem fordítanak azokra több figyelmet, mint amennyit megérnek.

2. Mindig nyitottsággal fordulnak a világ felé, legyen szó új ötletekről vagy lehetőségekről, melyek segítik a fejlődést. Örülnek a visszajelzésnek és gyakran tesznek fel nyitott kérdéseket.

3. Ismerik a saját vakfoltjaikat. Mivel nyitottak a kritikára és a visszajelzésre, tisztában vannak saját fejlesztendő területeikkel és nem ijednek meg ezektől. Ehelyett igyekeznek ezeket ellenőrzés alatt tartani és így készülni a különböző helyzetekre.

4. Nem félnek segítséget kérni. Tisztában vannak azzal, hogy nem tudnak minden problémát önállóan megoldani, így hajlandóak másoktól iránymutatásokat kérni.

5. Élvezik az egyedül töltött időt. Nem félnek megismerni saját magukat, mert tudják, ez is a fejlődésük része.

6. Értékelik és folyamatosan építik a kapcsolataikat. A reziliens emberek nagyon emberközpontúak, tudják, hogy a kapcsolatok időt és energiát igényelnek, és hajlandók is ezekbe fektetni.

7. Mindig van B tervük. A reziliens egyének megértik, hogy terveik sikere számos tényezőtől függ, így mindig van több opciójuk. Ez lehetővé teszi számukra, hogy ne ragadjanak bele egy-egy kudarcélménybe.

8. Gyakorolják az öngondoskodást. Aktív figyelmet fordítanak fizikai és érzelmi jóllétük ápolására. Rendelkeznek öngondoskodási gyakorlatokkal, melyeket beépítenek napi rutinjukba.

9. Figyelnek a saját energiaháztartásukra. Tudatosan figyelnek saját erőforrásaikra és azok felhasználására, újratöltésére.

10. A reziliens emberek érzékenyek. Sok minden megmozgatja őket, mély érzelmeket táplálnak.

11. Teret adnak az innovációnak. Igyekeznek folyamatosan megújulni, a saját önmegvalósításukon dolgozni, legyen szó festésről, írásról, vagy bármilyen más alkotó tevékenységről.

12. Pozitív belső hangon szólnak magukhoz. Igyekeznek tudatosan figyelni belső hangjukra, hogy az ne vádló és ítélkező legyen.

13. A kihívást jelentő helyzeteket a hála szemüvegén keresztül látják. Tudják, hogy a hála a jóllét alapja, így nem feledkeznek meg a rendszeres hálaadásról sem.

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Psychology Today)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés