hirdetés
hirdetés

Munkahelyi társas kapcsolatok

13 árulkodó jel, hogy a kollégák idegeire mész

Örök igazság: bármennyire próbálunk is mindenkinek a kedvére tenni, mindig lesznek olyan emberek, akik nem élvezik a társaságunkat. Ezzel nincs semmi baj, senki nem lehet szimpatikus mindenkinek, és ez fordítva is igaz: mi sem kedvelhetjük az összes munkatársunkat. Annyit tehetünk, hogy ezt tudatosítjuk magunkban, és nem pocsékolunk több időt arra, hogy megpróbáljuk megkedveltetni magunkat a velünk zsigerből ellenszenvező kollégákkal.  De honnét tudhatjuk pontosan, ki az, aki nem kedvel minket?

Az alábbiakban összeszedtünk néhány jelet, amelyek együttes jelentkezése arra utal, hogy a kollégáid valójában nem kifejezetten kedvelnek. Fontos megjegyezni: ezzel nincs semmi probléma addig, amíg csak egy-két kollégáról van szó, hiszen senki se lehet szimpatikus mindenkinek, erőltetni vagy tettetni pedig nem érdemes a rokonszenvet. Ha viszont a kollégáid többsége az alább sorolt jeleket mutatja, akkor már érdemes elgondolkodni azon, hogy ennek mi lehet az oka, és miként lehetne kezelni a helyzetet. Megint csak megoldás után kiált a helyzet akkor, ha valaki nemcsak hogy nem kedvel téged, de titokban (vagy nem is annyira titokban) megpróbál keresztbe tenni, ilyenkor ismét olyan helyzet áll elő, amit kezelni kell valahogyan.

A jeleket sokszor azért nehéz észrevenni, mert bármilyen pusztító ellenszenvet érezzenek is, a legtöbben titkolják az ilyenfajta érzéseiket, hiszen ez saját magukra vethetne rossz fényt a munkahelyen. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy részünkről is mindig van lehetőség a tévedésre, azaz az is lehet, hogy mi értjük félre mások metakommunikációját; a munkahely ugyanis nyilvánvalóan nem immunis az emberi félreértésekre, és egyikünk sem gondolatolvasó.

Nézzük a jeleket!

 1. Nem mosolyognak, amikor a közeledben vannak. Ha ez egyszer-egyszer előfordul, még simán lehet, hogy a kollégának csak rossz napja van. Ám ha sorozatos, akkor már elkezdhetsz gyanakodni. "Ha folyton azt érezzük, hogy belerondítottunk a bulijukba, amikor megjelenünk a körükben, az roppant gyanús jel" – mutat rá Peter Jones karriertanácsadó.
 2. Nem néznek a szemedbe. Nehéz valakinek a szemébe nézni, ha kifejezetten nem kedveljük – mondja Lynn Taylor munkahelyi viselkedés-szakértő. "Ilyenkor azért nem nézünk a másik szemébe, mert félünk, hogy a tekintetünk elárulná az irányban érzett ellenszenvünket" – magyarázza a szakértő. Ugyanakkor a szemkontaktus kerülésének más okai is lehetnek, így önmagában ebből a jelből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni (az azért gyanús lehet, ha az összes kolléga rendszeresen ezt csinálja).
 3. Folyamatosan bámulnak: az sem megnyugtatóbb, ha a tekinteted kerülése helyett egyfolytában merőn fixíroznak a kollégák, ez ugyanis – megint csak többek közt – az ellenségesség jele is lehet David Givens antropológus szerint.  De persze az is elképzelhető, hogy csak elbambult az illető munkatárs…
 4. Kerülnek: Kat Boogard a Muse-nak írott cikkében szemléletes példát hoz erre a jelenségre: „Amikor csak ketten vártok a liftre, és ő úgy dönt, hogy inkább a lépcsőn megy le – 14 emeletnyit”. A kevésbé drasztikus jelekre is érdemes odafigyelni, például ha addig nem megy be az étkezőbe a kolléga, amíg te is bent vagy. Persze ilyenkor az is lehet, hogy csak egy kicsit egyedül szeretne maradni, úgyhogy itt is érvényes, hogy csak rendszeres előfordulás esetén érdemes ezt jelnek venni – és még akkor is létezhetnek más magyarázatok.
 5. Levegőnek néznek: ha nem köszönnek vagy rendszeresen kihagynak a társalgásból, noha tüntetően odaállsz a körükbe, ez viszonylag egyértelmű jelnek számít.
 6. Rövidre fogják a társalgást veled: ha a hogylétük iránti érdeklődésedre rendszeresen csak egy kurta „Jól” a válaszuk, az legalábbis gyanakvásra ad okot. (Persze az is lehet, hogy csak nem a társalgás nagymesterei – ilyenkor arra is érdemes odafigyelni, csak veled viselkednek így, vagy mindenki mással is.) „Ha olyan benyomást keltenek, mint egy mogorva tini, az elég rossz jel” – figyelmeztet Michael Kerr kommunikációs szakértő.
 7. Pletykákat terjesztenek rólad: kevés ennél gyerekesebb viselkedést lehet elképzelni egy munkahelyen, ennek ellenére sajnos gyakran előfordul. Ilyenkor viszonylag biztosra veheted, hogy a pletykát elindító személy nem annyira kedvel.
 8. Negatív a testbeszédük, amikor veled beszélnek. Rendszeresen összefont karral beszélnek veled, fel se néznek a képernyőből, vagy a szemöldöküket húzogatják. Ez semmiképp nem jelent jót (bár a zárt testtartás vagy a monitorba temetkezés egyszerűen arra is utalhat, hogy szoronganak, vagy más okból nem érzik jól magukat).
 9. Mindig minden szavadba belekötnek. Ha nem tudsz olyan ötlettel előállni, amit ne ócsárolnának le, az jó eséllyel annak a jele, hogy nem kedvelnek. „Ha olyan érzésünk van, mintha végig se tudnánk mondani, amit akartunk, máris belekötnek, az valószínűleg azért van, mert az adott személy olyan erős ellenérzéssel viseltetik irányunkban, hogy emiatt eleve előítéletes minden megnyilvánulásunkkal kapcsolatban – bármilyen zseniális ötlettel álljunk is elő” – mondja Kerr.
 10. Kizárnak a beszélgetésből vagy közös viccelődésből, nem hívnak sehová, ahová együtt mennek. Ez megint nem egyértelmű jel, hiszen az is lehet, hogy csak te nem mutatsz elég nyitottságot feléjük. Ha időhiány, leterheltség vagy egyéb ok miatt nem akarsz vagy nem tudsz részt venni ezekben a közös megmozdulásokban, akkor a legjobb, amit tehetsz, az, ha nyíltan kommunikálod a kollégák felé, hogy nem velük van bajod, csak neked ez most nem fér bele.
 11. Egyáltalán nem bíznak meg benned. Ha folyamatosan megkérdőjelezik a szándékaidat, vagy csakis a legszükségesebb információkat hajlandók megosztani veled, az akár azt is jelentheti, hogy a karrieredet próbálják meg szabotálni – figyelmeztet Taylor. A bizalomhiány (és az esetlegesen emögött meghúzódó mélyebb ellenszenv) további jelének számít, ha folyamatosan védekező állásba helyezkednek a közeledben.
 12. Vészhelyzet esetén beáldoznak. Ha rosszra fordul a helyzet, téged tesznek meg bűnbaknak? Arról pletykálnak, hogy valami céges policy-ba ütközőt tettél? Ha mindennek nincs valóságalapja, akkor gyanakodhatsz, hogy kirúgatni próbálnak; akárcsak akkor, ha ahányszor csak hibázol, rohannak a főnökhöz „megmondani”.
 13. Arra biztatnak, hogy hagyd ott a céget. Ha elkezdik más cégek állásajánlatait küldözgetni neked, felajánlják, hogy összekötnek valakivel, aki munkát ajánlana, vagy arra célozgatnak, hogy „boldogabbá tehetne” egy másik munkahely vagy „sikeresebb lehetnél” egy másfajta közegben – holott éppenséggel tökéletesen elégedett vagy a jelenlegi helyeddel –, ez mindenképp gyanúra ad okot, és nagy valószínűséggel nem a puszta jó szándék vezérli őket. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy csak nem kedvelnek, és ezen a kerülőúton próbálnak megszabadulni tőled.

Mit lehet tenni, ha úgy érzed, elmérgesedett a helyzet? Nagyon fontos, hogy maradj mindig pozitív és barátságos, kommunikálj nyíltan, és minden kollégáról alapból a lehető legjobbat feltételezd (még ha ez elsőre nehéznek is tűnhet). Valószínűleg nem azért utálnak, mert a velejükig gonoszak (noha a nyíltan nárcisztikus munkatársakat azért érdemes kiszűrni, de ők más jelekből felismerhetők), és ha nehéz is megoldást találni a kialakult helyzetre, azért a legtöbb esetben nem lehetetlen. Sok esetben a mediáció segíthet - ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni korábbi interjúnkat. Akik a fenti módon állnak a velük ellenszenvező kollégákhoz, azok sokkal ragyogóbb karrierkilátásoknak nézhetnek elébe – mondja Taylor.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

hirdetés