hirdetés
hirdetés
hirdetés

Workaholizmus jelei

Munkafüggő vagy? Ha ezt a 6 jelet észleled magadon, gyanakodhatsz

A legtöbb munkahelyen örülnek annak, ha valaki többet dolgozik, mint amennyit alapesetben elvárnának tőle. A munkamánia azonban hosszú távon kiégéshez vezethet, a magas vérnyomás és az infarktus kockázatáról nem is beszélve. Érdemes tehát odafigyelni a jeleire akkor is, ha kollégánkon, és akkor is, ha saját magunkon észleljük ezeket. A Jobline gyűjtése.

Senki sem tekintené hibának azokat a pozitív tulajdonságokat, melyek jót tesznek a szakmai hírnevünknek. Azonban néha előfordul, hogy az ember túl lelkessé válik a karrierjét illetően. Érthető persze, ha valaki mindent megtesz az előrejutása érdekében, ugyanakkor vannak intő jelek, amelyekre érdemes odafigyelnünk mind kollégáinknál, mind saját magunknál, és amelyek jelentkezése esetén jobb, ha tudatosítjuk magunkban vagy munkatársunkban: itt az ideje behúzni a kéziféket, vagy legalábbis lassítani kicsit!

A munkafüggőségen és az ezzel összefüggésben kialakuló fokozott stresszen kizárólag úgy tudunk úrrá lenni, ha félretesszük magunkban a túl nagy ideálokat, adunk magunknak egy kis időt, és fontossági szempontból újraértékeljük az életünket.

A következő hat jelzés az, amelyekre érdemes odafigyelnünk:

1.    Nincs semmi szabadidőnk

Szinte minden pillanatot az irodában töltünk, és amikor végre lehetőségünk nyílik kicsit lazítani, ezt is arra használjuk, hogy kényszeresen átnézzük az e-mailjeinket. Szabadságra nem is gondolunk, barátaink rég nem hallottak felőlünk. Ez bizony intő jel!

2.    Az egész irodát mi cipeljük a vállunkon

Sokan könnyen beleesünk abba a csapdába, hogy a lusta munkatársak helyett is elvégezzük a munkát. Ilyenkor érdemes átgondolnunk és újraértékelnünk, mi is lenne valójában a mi feladatunk, és mi az, ami már határozottan nem az. Ne feledjük: a jó csapatjátékos nem egyenlő a lábtörlővel!

3.    Már minden célunk a karrierünkkel kapcsolatos

Szerepel a hosszú távú céljaink között a család, az utazás, esetleg néhány lenyűgöző élmény is? Vagy csak az előléptetés, a jó fizetés, új projektekben való részvétel jár a fejünkben? Nem lenne szabad elfelejtenünk, hogy fontos a munkán kívüli élet is, és a karrierünk csupán a kirakós egyik darabkája szabadna, hogy legyen.

4.     Nem tudjuk kikapcsolni az agyunkat

Ha elalvás helyett is inkább a munkán gondolkodunk, ha nem bírunk leállni, ha úgy érezzük, bekebelez a munka – és ezt hosszú távon vagy rendszeresen visszatérően tapasztaljuk, nem csak egy-egy stresszesebb időszakban –, az egyértelműen annak a jele, hogy egy kicsit vissza kellene vennünk. Ha nem így teszünk, azt előbb-utóbb az egészségünk is megsínyli majd.

5.    Csak a munkáról bírunk beszélni

Bárhol is legyünk, és bárkivel is társalogjunk éppen, egyetlen témánk van: a munkánk. Minden másról is csak a munkánk vonatkozásában vagyunk képesek beszélni. Ez egy nagyon fontos intő jel, és ha ezt tapasztaljuk magunkon, akkor lényeges, hogy megpróbáljunk témát váltani – ha másképp nem megy, tegyünk fel kérdéseket a beszélgetőpartnerünknek, hogy megtudjuk, mi újság a nagyvilágban a munkánkon kívül.

6.    Az egész viselkedésünket befolyásolja a munkánk

Jegyezzük meg, mert fontos: a munkánk nem befolyásolhatja, hogyan érezzük magunkat az időnk többi részében! Ha valakinek túlságosan fontossá válik a karrierje, akkor előfordulhat, hogy idővel hatással lesz az egész kinézetére, stílusára, a munkától független dolgokhoz való viszonyulására. Ezt megint csak a munkaholizmus intő jelének vehetjük.

Ha valaki felfedezte magán a fenti tüneteket, annak számára itt az idő, hogy behúzza a féket, és újraértékelje, mi az igazán fontos az életében. Ilyenkor egy kis szabadság is jót tehet.

Olvasd el a teljes cikket az eredeti oldalon!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés