hirdetés
hirdetés
hirdetés

A környezet ereje

Mire figyelj egy iroda berendezésekor?

Ahogy akár egy házasságot is tönkretehet egy rosszul megtervezett lakás, úgy az ember mindennapjait is megkeserítheti egy rosszul berendezett, rosszul bevilágított, kényelmetlen, kaotikus iroda. Mire érdemes figyelni?

Akár családias, akár nagyobb munkahelyről van szó, alapvető követelmény, hogy megfelelő körülmények között lehessen ott eltölteni a nap minimum egyharmadát. Nem is gondolnánk, de egy kellemetlen munkahelyi környezet hosszú távon vázrendszeri és látószervi problémákhoz, de akár depresszióhoz is vezethet.

Nr1 kérdés: Elég a fény?

A tér kialakításánál mindenekelőtt a fényviszonyokat kell figyelembe venni. Ha kevés a természetes fény, napközben is érdemes kiegészíteni. Az általános világításon kívül plusz asztali fényekre is szükség van. Főleg akkor, ha az irodában már csak néhányan ülnek. Ilyenkor a mennyezeti fényeket lekapcsolva az asztali fények sokkal kellemesebb hangulatot adnak, és az ökolábnyomunk is kisebb lesz. Jó tudni, hogy az álmosságért a tobozmirigy által termelt melatonin hormon a felelős, ami sötétedéskor beindul, ha tehát nem megfelelőek a fények körülöttünk, gyötrő fáradtságot fogunk érezni. A napfény viszont szinkronizálja cirkadián-ritmusunkat, azaz az ébrenlét és alvás váltakozását a napszaknak megfelelően, tehát a természetes napfény úgy kell a munkahelyen is, mint az oxigén. Kutatások bizonyítják, hogy ahogy csökken a beltér természetes fénymennyisége, úgy változik a bent ülők kortizolszintje, ami egy stresszhormon. Továbbá a fény hiánya akár depresszív folyamatokért is felelős lehet.

A fényforrásoknak nem csak az erejére, de a színére is érdemes figyelni. A túl hideg, főleg a LED-ekre jellemző fények nagyon barátságtalanok, és negatívan befolyásolják a hangulatunkat. Ezért feltétlenül meleg fehér fényű izzókat használjunk, olyanokat, amelyek nem vibrálnak.

Színek és minták az inspiráció szolgálatában

A fényekhez hasonlóan a színek is alakítják a hangulatunkat, pszichológiai hatásuk közismert. Egy iroda esetében a színeknek még összetettebb feladatuk lehet, mint egy lakásban, ugyanis segíthetik a tájékozódást, elkülöníthetik az egyes csoportokat, vezethetik a lépteket a földön. Egy iroda belső tere esetében érdemes halvány, semleges háttérszínt választani a nagyobb falfelületekre – fehéret, halvány bézst vagy a szürke egy halvány, meleg tónusú árnyalatát –, amihez foltokban erőteljesebb színek is rendelhetők. Hűvösebb színfoltot adnak a kékek és a zöldek árnyalatai, amelyek rendet, tisztaságot sugároznak. A meleg színek, a vörösek, sárgák optimizmust sugallnak, és otthonosabb légkört teremtenek. De egyik színcsoporttal vagy azok komplementer kombinációival sem szabad túlzásba esni, mert az megzavarja a koncentrációt. Ugyanez igaz a mozgalmas mintájú tapétákra, dekorációkra is: elvonják a figyelmet. Ezért ezeket azokban a helyiségekben érdemes használni, ahol ötletelés, kreatív megbeszélés zajlik, esetleg az étkezőben, a folyosón vagy az előtérben. Szintén az inspirációt szolgálja, ha fehér a mennyezet, ezáltal magasabb hatású a tér. Ilyenkor mi magunk is szabadabban tudunk gondolkozni.

Kényelem mindenekfelett

Az egész testünkre, így a lelkünkre is kihat, ha az adott munkaállomás, ahol nyolc órát üldögélünk, nem ergonomikus. Épp ezért nagyon körültekintően kell megválasztani a görgős munkaszéket. Elsődleges szempont, hogy több ponton is állítható legyen. Fontos, hogy saját méreteinkhez tudjuk rögzíteni a karfák magasságát és szélességét, a háttámla dőlésszögét és magasságát, és ugyanígy az ülőfelület magasságát és mélységét is. Nem árt, ha állítható az asztal magassága, de ha erre nincs mód, használhatunk lábtámaszt is. Ha van rá lehetőség, kérni lehet álló munkahelyet, vagy be lehet vinni fittballt is a szék helyett. Mindezek a beállítási lehetőségek biztosítják a testnek a kényelmes tartást, ami nem fárasztja el, és nem merülünk le 3-4 óra után, fájdalmat érezve deréktájon, a csuklyásizomnál, a csuklóban vagy a nyaknál. Úgy kell beállítani a széket és az asztalt, hogy az alkar derékszöget zárjon be a törzzsel. A combok vízszintesek legyenek, és teli talppal érjünk a padlóhoz vagy a lábtámaszhoz. Fontos még, hogy a szem és a monitor közt 40-60 cm legyen a távolság, a billentyűzet dőlésszöge pedig 5-15 fok között legyen. Mind a monitor, mind a billentyűzet – laptop – velünk szemben legyen úgy, hogy előre nézve üljünk. Kerüljük a kicsavart, hosszan csak az egyik oldalra forduló pozíciókat.

Az is hatással van ránk, hogy ez a bizonyos munkaállomás hol helyezkedik el az iroda terében. Senki sem szeret az ajtónak háttal vagy a bejárat közvetlen közelében ülni. Egyszerűen nem kellemes érzés. Ahogy az sem, ha az asztal előtt ülve egy falat látunk. Ugyanígy az sem ideális, ha az ablakok közelében van az asztalunk, és tűz ránk a nap, háttal ülve viszont a monitorunk csillan be. Tervezésnél figyelembe kell venni azt is, hogy senki ne kerüljön túl közel a hűtő-fűtő egységekhez, mert az is rendkívül megnehezíti a munkavégzést.

Saját tér nyugtató hatású tárgyakkal

Mindezeken túl legalább hét-nyolc négyzetméternek kellene egy emberre jutni, különben fullasztó zsúfoltságérzés kerít minket hatalmába. Felmérések szerint a lágyabb, íves formák nyugtatóan hatnak az emberre az éles formákkal szemben. Egy iroda berendezésénél így érdemes elkerülni, hogy kizárólag éles sarkok, egyenes vonalak kerüljenek a térbe. Ezen kívül kell némi zöld. Minden irodai környezetnek jót tesz, ha növények színesítik a teret, és még szebb, ha ezek egységes kaspókban vannak, elkerülve ezzel a káoszt, ami a hangulatromboló elemek közül az első háromban biztosan szerepel. Az összkáosz másik komponense az egyes asztalokon lévő rendetlenség, ami ellen érdemes kevés tárgy tárolásával és fiókokkal védekezni. Fontosak ezek az apró mozzanatok, mert ha sokan dolgoznak egy térben, az már önmagában jobban lefárasztja az agyat.

Magyarországon az épületpszichológia és környezetpszichológia a kilencvenes évektől kapott figyelmet, de egyelőre nincs igazán hatással sem a befektetőkre, sem az építészek nagy részére. Ezzel szemben viszont a belsőépítészek, lakberendezők már egyre inkább igyekeznek nem csupán szép, de kifejezetten jó közérzetet sugalló, kellemes és inspiráló környezetet teremteni az irodák belső tereiben. 

Bacsó Bori, belsőépítész
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Február 28-án a gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést a Facebookon és az Instagramon.

hirdetés