hirdetés
hirdetés

TED

Meglepő hozzávaló, ami jobbá teszi a vállalatok működését

Ha igazságtalanságot tapasztalunk, gyanakvóvá válunk és elkezdünk félni. Munkahelyi környezetben pedig az igazságtalanság megtapasztalása egyenesen az elkötelezettség rovására megy. Marco Alverà TED videójában többek között arra világít rá, mekkora ereje van szervezeti szinten az igazságosság megtapasztalásának és normává tételének.

Egy tanulmány szerint az USA-ban dolgozók 70 %-a nem elkötelezett, ami a vállalatoknak évi 500 milliárd dollár veszteséget jelent. Ez az összeg fele annyinak felel meg, mint amennyit összesen az USA az oktatásra költ, vagy más hasonlattal élve annyi, mint Ausztria GDP-je.

Egyértelmű tehát, hogy az igazságosság és a méltányosság megélését prioritásként kell kezelni. Marco Alverà szerint az igazságosság hatásai meglepő területeken mutatkozhatnak meg. TED- videójában elmeséli, hogy korábban olyan munkahelyeken dolgozott, ahol teljesítménydíjazás volt a bevett jutalmazási módszer, azaz a bére nagy része az elért eredményein múlott. Ezután egy olyan céghez került, ahol fix fizetést ajánlottak neki, így nem kellett azon aggódnia, hogy mennyi jövedelme lesz egy adott hónapban, mert az mindig állandó volt, tehát nem magát az eredményt díjazták, hanem az embereket. Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen környezetben elkényelmesedünk és a teljesítményünk is romolhat, de ebben az esetben pont a fordítottja történt. A cég, ahol Marco is dolgozott, a legjobban teljesített a maga szektorában! A munkavállalók tudták, hogy nem kell aggódniuk a rövidtávú eredmények miatt és hogy a szervezet mellettük áll, akkor is, ha kevésbé vannak jó passzban. A munkavállalók teljesítménye ebben a környezetben növekedni tudott, mert a célra koncentráltak, ráadásul nem versengtek egymással, hanem támogatták egymást (hiszen tudták, hogy mindannyian ugyanannyit fognak profitálni).  

Ösztönösen tudjuk, mi igazságos 

Az igazságosság tehát motivátornak sem utolsó. Ráadásul ahhoz, hogy igazságosak legyünk, meg sem kell erőltetnünk magunkat. Van egy beépített „szenzorunk” az igazságosság észlelésére: már azelőtt tudjuk valamiről, hogy az jó vagy rossz, mielőtt arról beszélnénk vagy gondolkodnánk. Egy kísérletben például 6 hónapos babáknak mutattak egy labdát, amely fel akar menni egy hegyre. Egy kocka segíti a feljutásban, míg egy háromszög akadályozza. A rövid bemutatott jelenet/videó után a babák választhatnak, melyik formával szeretnének játszani. A babák szinte minden esetben a kockát választják (hiszen az segítőkész), míg a háromszöget soha. 

Egy csepp igazságtalanság is nagyot árthat...

Ha igazságosságot tapasztalunk, örömöt élünk át, ellenben az igazságtalanság fájdalomérzethez is vezethet. Ez az érzés agyunknak azt a területét stimulálja, mely a menekülést és a fenyegetést is képes aktiválni. Igazságos környezetben mindannyian képesek vagyunk arra törekedni, hogy igazságosan járjunk el. Egy csepp igazságtalanság ezzel szemben nagyon sokat képes ártani, így arra kell törekedni, hogy azt kiiktassuk. Ahogy Marco is elmondja, 3000 motivált dolgozó és 3000 az óráját néző dolgozó között óriási a különbség.

Igazságosnak lenni olykor nem könnyű, de érdemes vállalni a kockázatot.

Itt tekintheted meg a teljes TED-előadást!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: ted.com)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés