hirdetés
hirdetés

Burnout

Már az YZ generációt is sújtja a kiégés problémája

Miután nemrégiben betegségnek titulálták a kiégést, már a versenyszféra is egyre fokozottabb figyelemmel kíséri, hogy milyen megoldásokat tud nyújtani munkavállalói számára erre a problémára. Arra is oda kell figyelniük a munkáltatóknak, hogy ne csak felületi megoldásokkal segítsenek, hanem komoly, stabil hátteret nyújtsanak a fiatalabb generáció számára is. Juhászné Ráthgéber Réka Lifestyle & Business coach, a Válts Pozitívan Blog írójának vendégcikke.

A kiégést először a segítő munkakörben dolgozó embereknél vették észre. Orvosok, nővérek, tűzoltók, rendőrök „betegségének” titulálták a tünetegyüttest, amely érzelmi és fizikai megterhelés során jön létre, bár 80–20%-ban még mindig inkább a lelki okok azok, amelyek nagyban befolyásolják. Sok ideig az volt a közvélekedés, hogy a mostani X generációt érinti nagyobb mértékben, ám a felgyorsult világban már az YZ generáció tagjainál is észrevehetők a kiégés bizonyos tünetei, vagy akár az összes tünet is.

Milyen tünetekkel jelentkezik a kiégés?

A kiégés kialakulásához nagyban hozzájárul a túlzott stressz, az elismerés/motiváció hiánya, a túlzott felelősségvállalás, valamint a gyakori krízishelyzet egy-egy cégen belül.

Amikor egy frissen diplomázott YZ generációs bekerül egy teljesen új környezetbe, egyértelműen lelkesedik a munkája iránt, hiszen az új kihívásokkal és rengeteg tanulással jár. Ez könnyen átcsaphat túlzott lelkesedésbe, ami viszont már egyértelműen a kiégés első jele. Ilyenkor hatalmas tettvágy, és olyan, saját maguknak kiszabott rövid határidők jellemzőek, amik szinte tarthatatlanok, de a fiatalok úgy gondolják, ha ezt ők nem tudják véghezvinni, akkor senki.

Itt következhet be az első közbelépés a munkáltató részéről, aki ekkor még csírájában elfojthatja a kiégés további fázisainak kialakulását.

Mit tudsz tenni Te mint vezető azért, hogy a friss munkavállalód lelkesedjen a munkája iránt, de ne essen túlzásokba?

Fontos, hogy Te szabj neki határidőt, ne ő magának, így elkerülhető az, hogy egy 2 hetes projektet 5 nap alatt akarjon elvégezni. Emellett segíthet neki a csapatmunka is. Ha valakivel együtt kell dolgoznia, és nem egyedül kell kidolgoznia a projekt összes részletét, akkor több időbe telik maga az ötlet kitalálása és kidolgozása is. Természetesen a dicséret és a pozitív/negatív visszajelzés ne maradjon el, hiszen ez az összes munkavállalónak nagyon értékes.

Ha megmarad a lelkesedés, és ugyanúgy motiválja a munkája, akkor sikerült leterelned a kiégés útjáról. Azonban ha ezek után stagnálás veszi kezdetét a munkájában, majd újra felpörög, akkor sajnos a friss munkaerő átlépett a második fázisba. Ilyenkor elkezd megromlani a kapcsolata a munkatársaival, a családjával, a barátaival. Természetesen ezek a negatív hatások a munkájában is jelentkeznek, elkezd csökkenni a motivációja, és sokkal kisebb kedvvel veti bele magát akár az új kihívásokba is.

Visszafordítható-e még innen a kiégés?

Szerencsére igen, de valószínűleg egy külső szakember segítségét kell igénybe venned. Ilyenkor még nincs szükség pszichológusra, egy coach tökéletes megoldást nyújthat erre a problémára. Ha több munkavállalód is hasonló problémákkal küzd, akár team coachingot is alkalmazhat a cég, de egyéni megbeszéléseket is igényelhetsz. A lényeg, hogy vedd észre, itt már nem biztos, hogy Te vagy a kompetens személy, viszont a támogatásod és a bizalmad a csapatoddal szemben ne csökkenjen, ugyanis ez a következő szakaszba sodorhatja őket.

Ha a friss munkavállaló még inkább ellenáll, és nem keresi a további kihívásokat, valamint mindenhez és mindenkihez negatívan áll hozzá, akkor már a kiégés utolsó fázisába ért, ami a depresszió. Ebből tényleg csak egy ügyes pszichológus tudja visszahozni, ám az is előfordulhat, hogy más munka után fog nézni.

Ilyenkor csak annyit tudsz tenni vezetőként, hogy biztosítod a támogatásodról, és ha nem akarod elveszíteni mint munkavállalót, akkor segítesz neki a továbbiakban. Ezt is fogadhatja elutasítás és elfogadás is, előbbinél el kell engedni a kezét, és hagyni, hogy ő maga döntse el, mi lenne a legjobb döntés a számára, utóbbinál pedig még mindig visszafordítható a folyamat, igaz, hosszabb időt fog igénybe venni.

Persze, a munkavállalónak is figyelnie kell magára, azonban Te is felelősséggel tartozol a csapatodért. Folyamatos visszajelzéssel és rendelkezésre állással biztos hátteret nyújthatsz nekik, akik ennek köszönhetően egészen biztosan meghálálják majd az igyekezeted és az odafigyelésed.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára vagy Facebook-oldalára!

 

Ha szeretnél hasznos tippeket kapni a kiégés megelőzésére/kezelésére, akkor gyere el az alábbi workshopunkra!

Mindfulness az üzleti életben - Workshop

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlás, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Időpont:
2019. szeptember. 06. 09:30-16.30
Helyszín:
Mozsár Kávézó (1065 Budapest Nagymező u. 21.)

Ismerősek ezek a szavak: időstressz, multitasking? Nem az időnket, az energiánkat kell jól beosztani!

  • Hogyan ne legyek egy kifacsart citrom a nap végére?
  • Hogyan aludjak jól?
  • Hogyan kezeljem a határidők és a túl sok feladat okozta stresszt?
  • Mit lehet tenni a kiégés ellen? 

Erre ad választ a mostani mindfulness alapú workshop, ahol megtanulhatod a jó alvás és a hatékony energiamangement bombabiztos technikáit.

Előadó: Horváth Ágnes, mindfulness oktató, alvástréner, TEDx előadó

Az egynapos tanfolyam tartalmazza:

- az elméleti oktatást, kézzel fogható tudást a nap végére
- szakszerű meditáció levezetést
- kinyomtatott handoutokat

Jelentkezem

Amennyiben cégre szabottan szeretné megvalósítani a képzést a saját székhelyén vagy telephelyén, kérje kihelyezett ajánlatunkat!

Kapcsolat: Légrády Edit, senior event manager, +36 1 430 4563, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Juhászné Ráthgéber Réka, Lifestyle & Business coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés