hirdetés
hirdetés
hirdetés

Haladjunk a korral!

Leáldozóban a 8 órás munkanap?

Egy átfogó kutatás szerint globális szinten a munkavállalók kétharmada dolgozik az irodán kívülről és több mint felük a munkahét felét így tölti – ez pedig komoly változásokat vonhat maga után a vállalati ingatlanok piacán – írja az iroda.hu.

Az IWG kutatásában kilencvenhat vállalat több mint tizennyolcezer munkavállalója vett részt. A válaszok alapján a dolgozók hetven százaléka legalább egy napot az irodáján kívül dolgozik és több mint a dolgozók fele (ötvenhárom százalék) a munkahét felét így tölti. A válaszadók közül minden tizedik (tizenegy százalék) egész héten az irodán kívül dolgozik. A kutatást az IWG, a Magyarországon is működő Regus irodák anyavállalata készítette.

„A munkavállalóknak, legyen szó a világ bármely pontjáról, Seattle vagy Szingapúr, London vagy Budapest, ma már nem kell minden idejüket az irodában tölteni” – emelte ki Mark Dixon, az IWG csoport alapítója és vezetője. „Rendkívül izgalmas korba lépünk be most, amikor a rugalmas munkavégzés általánossá válik nemcsak az egyéni munkavállalók, hanem a vállalatok számára is. Ez egy hatalmas, világszintű változás, ami a vállalatok ingatlan- portfóliójára is nagy hatással lesz.”

Generációk óta magától értetődőnek vesszük, hogy az irodai munka együtt jár azzal, hogy mindennap kilenctől ötig ugyanabban az irodában ülünk. Mégis, egyre több vállalat teszi le a voksát egy teljesen eltérő munkamodell mellett, mely a munkáltató és a munkavállaló számára egyaránt előnyökkel jár.

Az IWG kutatása alapján a vállalkozások már felismerték, milyen hasznot jelenthet a rugalmas munkavégzés lehetősége: nyolcvankilenc százalékuk üzleti növekedést, nyolcanhét százalékuk a versenyképesség növekedését tapasztalta. nyolcvankét százalék szerint nőtt a termelékenység, nyolcvan százalék könnyebben tudta bevonzani és megtartani a tehetséges munkarőt, nyolcvanhárom százalék pedig profitmaximalizálásról számolt be.

Első a munkavállalók elégedettsége és kreativitása

A rugalmas munkavégzés növekvő tendenciája rámutat a munkavállalók változó igényeire és elvárásaira is. A kutatásban résztvevők nyolcvan százaléka egyetértett azzal, hogy a rugalmas munkavégzés hozzájárul a tehetséges munkavállalók megtartásához, hatvannégy százalék pedig arról számolt be, hogy már a kiválasztási folyamat során is előnyt jelent. A válaszadók több mint fele (ötvennyolc százalék) egyetértett azzal, hogy a rugalmas munkavégzés lehetősége javítja a munkavállalók elégedettségét, ez kiválóan példázza, hogy a vállalatoknak olyan munkakörülményeket kell teremteniük, amely megfelel azon kiemelkedő munkavállalók
igényeinek, akiket olyan nagyon meg akarnak tartani.

A vállalatok rendkívül sokat profitálhatnak a rugalmas munkavégzésre alkalmas irodákból: a válaszadók kilencvenegy százaléka állította, hogy ezek a munkaterek nagyban növelik a produktivitást. „A technológiai újítások lehetővé teszik, hogy bárhol és bármikor dolgozhassunk. A vállalatok számára most az a kihívás, hogy hogyan optimalizálják folyamataikat ebben az új környezetben” – mondta el Ian Hallett, az IWG Group vezérigazgatója és a cégcsoport márkáinak globális vezetője.

Csak azért fizessünk, amire valóban szükségünk van

A kérdőív eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a rugalmas munkavégzés és a közösségi munkaterek már nem csak a startup cégek kiváltságai. A világ vezető nagyvállalatai – olyanok, mint az Etihad Airways, Diesel, GSK, Mastercard, Microsoft, Oracle vagy az Uber – szintén igénybe veszik a rugalmas munkatereket és új megközelítést alkalmaznak a munkavégzés szervezésében.

,,A technológiai változások és a digitalizáció miatt a vállalkozások egyre inkább az igény szerinti, on-demand, szolgáltatásokat keresik és szívesen kiszervezik a nem központi folyamataikat” – mondta Mark Dixon. ,,Növekszik az igény az on-demand munkaterület bérléssel támogatott rugalmas munkavégzésre olyan területeken mint a kockázatkezelés, üzletfejlesztés, HR és marketing. Nemsokára fordulóponthoz érkezünk a munka világában és hamarosan a „rugalmas munkavégzést” egyszerűen csak »munkavégzésnek« hívjuk majd.”

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés