hirdetés
hirdetés

Segítség, hova kerültem?!

Ki ül háttal a moziban? – avagy amikor új munkatárs érkezik a csapatba

Veled is előfordult már, hogy amikor csatlakoztál egy csapathoz, hirtelen az az érzésed támadt, hogy egy rakás UFO közé keveredtél? Vagy éppen ellenkezőleg, úgy tűnt, hogy valami egészen idillibe csöppentél? Min múlik, hogy milyen elvárásokkal érkezik valaki egy új csapatba? És miért fontos ez neked vezetőként? Nyíri Gabriella, szervezetfejlesztő, tréner, coach a Legacy Kft. blogján megjelent írása.

Minden csapatnak megvannak a maga szokásai, normái, amiket jó esetben a csapat tagjai tudatosan alakítanak a maguk igényei szerint. A munka konkrét elvégzésének módján túl ide tartozik például, hogy a kollégák hogyan támogatják egymást egy-egy nehéz helyzetben – szokás-e egymással megosztani a gondokat, vagy mindenki hideg profi módjára teszi a dolgát; hogy hogyan kezelik a hibázást – fel lehet-e vállalni, hogy valami nem sikerült, vagy a cél mindig tökéletesnek látszani; és hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a munkahelyen és azon kívül – van-e közös kávézás, ebédelés nap közben és sörözés munka után, köszöntik-e egymást névnapkor, születésnapkor. A csapat tagjaként ezek a dolgok egészen természetesek – még ha adott esetben nem is kellemesek –, hiszen „mi ezt így szoktuk”.

És mi a helyzet akkor, ha valaki újként érkezik a csapatba? Ma már sok szó esik arról, hogy mennyire fontos az új munkatársak beillesztése, ezért egyre több helyen igyekeznek tudatosan felkészülni az új kolléga érkezésére. Időnként láthatod ennek példáit egy-egy cég közösségi média megjelenéseiben: a képen egy szépen elrendezett íróasztal, rajta a munkához szükséges eszközök, és egy tábla csoki, egy „Szeretettel köszöntünk!” feliratú lufi vagy a csapat kabala plüssállata.

Várhatnánk a hollywoodi pillanatot: betoppan az új kolléga, és mindenki tudja, hogy „ez egy csodálatos munkakapcsolat kezdete”. Ezzel szemben sokszor jön a meglepődés: „Ezek milyen furcsák ezzel a marha nagy közvetlenséggel, ez mifelénk sosem volt szokás...!” párban azzal, hogy „Úristen, honnan jön ő, hogy ilyen karót nyelt alak...?” vagy éppen fordítva, „Micsoda egy pokróc társaság ez, bezzeg eddig nálunk mindig...!” kéz a kézben azzal, hogy „Nézd már, mekkora bohóc, pedig ez egy munkahely...!” Rögtön adódik a kérdés, hogy ki ül háttal a moziban...

A helyzet az, hogy senki, csakhogy azzal számolni kell, hogy mindenki más mozit néz. Vagyis amikor valaki csatlakozik egy csapathoz, viszi magával azt az egyedi képet, ami az ő fejében él arról, hogy milyen csapatban lenni. Például biztonságos és szeretetteljes, ahol nyíltan felvállalhatja önmagát vagy kockázatos és versengő, ahol jobb, ha az ember mindig éberen figyel. Ezt a képet a tranzakcióanalízisben csapatimágónak nevezzük, és ez határozza meg, hogy az egyén mire számít egy csapatban, mit tesz, és hogyan értékel dolgokat.
Amikor valaki megérkezik egy csapatba, nem tiszta lappal indul a társaság, hanem a csapat szokásai és normái találkoznak az új tag fejében élő csapatimágóval. Éppen ezért vezetőként érdemes figyelmet fordítanod rá, hogy a kiválasztás során ne csak a szakmáról és a piszkos anyagiakról essen szó, hanem arról is, hogy vajon mi él a leendő kolléga fejében a csapatban levésről – van-e egyáltalán ilyennel tapasztalata –, és hogy az mennyire könnyen illeszthető a nálatok létező szokásokkal és normákkal.

Egy új tag érkezése mindig magával hozza a csapat újraalakulását, amikor van lehetőség idomulni egymáshoz, ezt azonban nagyban megkönnyíti, ha a megfelelő emberekkel próbálod ezt megtenni! 

Nyíri Gabriella, Szervezetfejlesztő, tréner, coach
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés