hirdetés
hirdetés

Felelősségvállalás

Itt mindenki nyer! Ezért érdemes szabadidősportot szponzorálni

Vállalata sportszponzoráción gondolkozik? Olvassa el dr. Szabó Ágnes (egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem), a Legfittebb Munkahely Program külső szakértőjének gondolatait arról, hogy miért érdemes a versenysport mellett a szabadidősportban is gondolkodni!

A szponzorálás az 1970-es években jelent meg a hivatásos sport területén. A vállalatok különböző célok, motivációk miatt szponzorálják a sportot: ezek közé tartozik a hírnév, imázs építése, társadalmi felelősségvállalás, kapcsolatépítés a célcsoporttal, termékbevezetés, termékpozicionálás, referencia, márkatudatosság, lojalitás építése, értékesítési volumen növelése, médiamegjelenés, üzleti partnerekkel történő kapcsolatépítés vagy a személyes célok.

A felelősségvállalás befelé is értékes

A szabadidősport-szponzorálás jellemzően az események szponzorálását jelenti, amit alapvetően termékek népszerűsítésére, imázsépítésre, pozitív kép kialakítására, társadalmi felelősségvállalás demonstrálására használhatnak a vállalatok. A pozitív kép, a felelősségvállalás nemcsak kifelé, hanem befelé, a saját dolgozóik felé is értékes. A szponzorált esemény által könnyebb a célcsoport elérése. A vállalatok egy része szabadidős közösségekhez, szabadidős programokhoz szeretne csatlakozni, amelyekből szerencsére hazánkban is egyre több van. Elsősorban a közvetlenebb, aktívabb kapcsolatok létrehozása a cél, a márkák a szabadidősport-szponzorálással közelebb tudnak kerülni az emberekhez, a célcsoportjukhoz, a „saját közegükben”.

Kevesebb kockázat, nincs eredménykényszer

A szabadidősport szponzorálása biztonságosabb, nincsenek olyan kockázatok, amelyek a hivatásos sportban jelen vannak (az elvárt sikerek, a sikerhez vezető út során felhasznált eszközök, dopping, botrányok, sérülések), itt nincs eredménykényszer, mindenki nyertes, aki például egy futóversenyen célba ér, ami hatalmas előny.

Azt, hogy az adott vállalat a szabadidősportot vagy a hivatásos sportot választja, több tényező befolyásolhatja: a vállalat célja, stratégiája, piaci helyzete, piaci részesedése, sikerei, a vezető személyisége, elkötelezettsége, a vállalat érettsége, kora (általában márkát építeni, országos ismertségre szert tenni nagy médiamegjelenéssel, így a hivatásos sport szponzorációjával lehet), a vállalat CSR-hez való viszonya (a szabadidősport kiválóan alkalmas imázsépítésre, társadalmi felelősségvállalás demonstrálására befelé és kifelé is).

Milyen elvárásoknak feleljen meg a kiválasztott sportesemény?

A szabadidősportot választó vállalati szponzor a következőket várja el:

- széles körű elérés, azaz legyen magas a résztvevők száma az adott rendezvényen vagy az adott sportágban, szolgáltatónál,

- állandóság, rendszeresen megrendezésre kerülő, jó minőségű események, magas minőségű szolgáltatás,

- professzionális kiszolgálás profi rendezvényeken,

- médiamegjelenés,

- kizárólagosság, legalább az adott iparágon belül,

- szponzorációs stratégia megléte, szakmaiság.

Ha vállalata sportszponzoráción gondolkozik, ne csak a professzionális sportban, hanem a szabadidősportban is gondolkodjanak!

dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; Legfittebb Munkahely Program külső szakértője
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés