hirdetés
hirdetés
hirdetés

Baleset-megelőzés

Így védheted ki a leggyakoribb munkahelyi baleseteket

Szakértők szerint a munkahelyi balesetek szinte teljesen elkerülhetők, ám ehhez a cégeknek erős egészségügyi és biztonsági politikával kell rendelkezniük. A KarrierPlusz összeszedte, melyek a leggyakoribb sérülések, illetve milyen lépésekkel akadályozhatjuk meg őket.

2017-ben összesen 23 387 munkahelyi baleset történt a statisztika alapján, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók legalább 3 munkanapot meghaladóan kényszerültek otthon maradni a munkabaleset miatt. Elmondható az is, hogy a legtöbb munkabaleset Budapesten történt az 50-249 főt foglalkoztató munkahelyeken, a legnagyobb mértékben a 35-44 év közöttiek voltak érintettek. Melyek a leggyakrabban előforduló balesetek? 

#1 Csúszás, rándulás, esés

Ezek az elsőre ártalmatlan balesetek súlyos sérülésekhez, például vágásokhoz, törött csontokhoz, meghúzódott izmokhoz vezethetnek. Megelőzés: A munkahelyi biztonság megteremtése közös feladat. A kilöttyintések, az időjárási veszélyek, a rendezetlen helyiségek, a fedetlen kábelek és a gyenge megvilágítás mind csúszáshoz, kiránduláshoz vagy eséshez vezethetnek. Biztosítani kell a járófelületek biztonságát, csúszásmentességét, illetve kicserélésüket, ha szükséges. 

#2 Járművel kapcsolatos balesetek

Ezek a balesetek magukba foglalhatják azt, amikor egy mozgó jármű ütközik egy másikkal, vagy a benne rosszul rögzített tárgy okoz sérülést. Az olyan iparágakban, mint a mezőgazdaság, az ipar és a gyártás, különösen gyakoriak a járművekhez kapcsolódó balesetek. Megelőzés: Győződjünk meg róla, hogy a járműterületen dolgozó személyek láthatósági mellényt hordanak. Jelöljük ki azokat a területeket, ahol a járművek haladhatnak, illetve átkelőket, ahol a többi munkavállaló is biztonságosan mozoghat.

#3 Ismétlődő izomsérülések, húzódások, törések

Az ismétlő törések nagyon gyakoriak, és minden ágazatban problémát jelenthetnek a munkavállalók számára. Az ismétlődő sérülésekkel küzdő munkavállalók még a legegyszerűbb feladatokat is hihetetlen nagy fájdalommal látják el, és lehet, hogy heteket kell betegállományban tölteniük. Megelőzés: Ösztönözzük a kollégákat arra, hogy rendszeresen szünetet tartsanak, oktassuk ki a megfelelő emelési eljárásokra, fektessünk pénzt a megfelelő ergonómiai berendezésekre, képernyőkre. 

#4 Gépi balesetek

A gépek és az elektromos berendezések súlyos sérüléseket okozhatnak a munkahelyen. A gépekhez kapcsolódó sérülések – például zúzott kéz, áramütés, vakság –peres ügyeket eredményezhetnek. Megelőzés: A gépeket csak azok használják, akik megkapták az ehhez szükséges tréninget. A gépeket rendszeresen karban kell tartani. A kezelőnek végig megfelelő védőfelszerelést kell viselnie, például védőszemüveget, kesztyűt, kemény fejvédőt vagy füldugót. 

A munkavállalók biztonsága mindenki felelőssége. Az olyan veszélyforrásokat, mint a hibás berendezések vagy nedves padlók, azonnal jelenteni és kezelni kell, még mielőtt baj történne.

A cikk eredeti, teljes verzióját itt olvashatod.

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés