hirdetés
hirdetés
hirdetés

Patkányverseny

Így ösztönözd a fiatalokat!

A dolgozók motiválására számtalan módszer létezik. Most bemutatunk egy olyan ösztönzési rendszert, mellyel a munkavállalók egymást hajtják az egyre jobb és jobb teljesítmény felé. Ez a patkányverseny.

A patkány nem tartozik a legvonzóbb állatok közé. Ha pedig hozzátesszük, hogy „verseny”, sok ember számára gyomorgörcs és teljesítménykényszer is társul ehhez az érzethez. 

Mi is az a patkányverseny? 

A patkányverseny – alapjait tekintve -, egy ösztönzési rendszer. Lényege, hogy a „versenyzők” egymást hajtják egyre jobb és jobb teljesítmény felé. Az alapelv előnynek is tekinthető, mert fejlődésre ösztönöz. 

A munkáltató szempontjából a patkányverseny célja minél több információ összegyűjtése a munkavállalók egyéni teljesítményéről és képességeiről. Előnye ezen ösztönzési formának, hogy a felelősségtudatot és a kemény munkára való hajlandóságot sokkal jobban meg lehet figyelni egyéni szinten, mint csoportos feladatok esetén. 

Kik érintettek elsősorban? 

A patkányverseny elsősorban a fiatal munkavállalókat érinti. Számukra fontos, hogy megbízható munkatársakként tekintsenek rájuk, és minél több visszajelzés érkezzen róluk. Tehát azért lesznek részeseik ennek a versenynek, hogy többre vigyék hosszabb távon. Viszont ez a nagy teljesítménykényszer korai kiégést is okozhat, ami az egészségre negatív hatást gyakorolhat. 

A csoportos munkavégzés elősegítése nem cél, sőt… 

A patkányverseny által a munkáltató megakadályozza a szövetkezést. Felhasznált eszközei közé tartozik a magas jutalom célként, több dolgozó egymás elleni versenyeztetése, külső munkaerőpiacról való toborzás stb. 

Viszont az említett eszközök ellenére a dolgozói összefogás lehetséges. Ha dolgozók összejátszanának, akkor alacsonyabb teljesítménnyel is lehetne nyerni. Mivel azonban az egyéni érdek fontosabb, mint a közös érdek, így ez a forgatókönyv ritkán valósul meg. Megállapítható tehát, hogy ennek az ösztönzési elvnek a legnagyobb hátránya, hogy nincs összetartás a dolgozók között és egymás munkájának segítése szinte tiltó listás tevékenység. 

Előnyt jelent, hogy egymás ösztönzése miatt a vesztesnek is nagyobb lesz a teljesítménye, mintha nem állna fenn a patkányverseny. Viszont hiába teljesíti az egyén a feladatát sokkal jobban, mintha nem állna fenn verseny, nem kap jutalmat. Ezáltal társadalmi pazarlás is megjelenik. 

Összefoglalásként elmondható, hogy a patkányverseny egyéni teljesítmény növelésére törekszik. Hátránya azonban, hogy rombolja dolgozók összetartását és nem jutalmaz mindenkit, így érdemes megfontolni, hogy beveszi-e a munkáltató eszköztárába.

Somlai Patrícia
a szerző cikkei

(forrás: HR PowerBoard)
hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés