hirdetés
hirdetés

Tippek

Hogyan válj kutyabarát munkahellyé?

A Telenor elsőként vált Magyarországon kutyabarát vállalattá. Az azóta megtapasztalt rengeteg pozitív hatás miatt most ezzel az összefoglalóval szeretnének segíteni más (nagy)vállalatoknak, hogy térjenek ők is erre az útra. Ők már látják, hogy megéri!

A Telenornál – hozzánk hasonlóan – nagyon szeretik a kutyákat, így több ott dolgozóban felmerült, hogy ha már egy tágas irodaházban dolgoznak a főváros mellett, ahol még kert is van, magukkal hozhassák kedvencüket a munkahelyre is.

Minden péntek kutyanap

A kezdeti ötletelgetést aztán megvalósítás követte. Tapasztalataik szerint a kutyák alapvetően élvezik, hogy gazdijukkal tölthetik a napot, és azokban a mikroközösségekben, ahol megjelennek, sokkal lazábbá válik a hangulat. Sokszor olyan kollégák is szóba elegyednek egymással, vagy közös sétára indulnak, akik amúgy közvetlenül nem dolgoznak együtt, tehát az állatok jelenléte közvetve a munkatársak kapcsolatát is javítja. Részletesen a kutyabarát iroda előnyeiről itt olvashatsz!

Forrás: connectedlife.telenor.hu

Magyarországon nagyvállalatként – tudomásunk szerint – a Telenor az első, aki ezt meglépte, azaz hivatalos állatos munkanapokat jelölt ki. Most ők osztják meg a tapasztalataikat olyan cégekkel, akik szintén tervezgetik a négylábúak befogadását az irodai környezetbe.

Hogyan érdemes belevágni a tervezésbe?

Az első kutyanap koncepcióját kutyás és nem kutyás kollégákat egyaránt bevonva dolgozták ki. Figyelembe vették az állatok és az emberek igényeit is, valamint az épületüzemeltetési és -biztonsági előírásokat. Ezek alapján összeállítottak egy kutya-etikettet, ami abban segít, hogy kutyatulaj, kutyabarát és az állatokkal óvatosabb kollégák is békésen dolgozhassanak egymás mellett.

Forrás: connectedlife.telenor.hu

Hol dolgozik a kutya, avagy a kutyás gazdi?

Eleinte egy külön irodaszárnyat biztosítottak a kutyás munkatársaknak, de ahogy a kutyanapok egyre gyakoribbak és elfogadottabbak lettek, bevezették, hogy ma már mindenki ott tud dolgozni kedvencével, ahol szeretne. A gazdiknak egy teendőjük van: a közvetlen kollégákkal egyeztetniük kell, ha kutyával érkeznének az adott napon. Ha van olyan munkatárs, aki nem szeretne az állattal egy légtérben lenni – például allergia vagy más ok miatt – megegyezik a gazdival, hogy valamelyikük egy másik munkaállomáson dolgozik azon a napon, ahol minden fél részéről teljes az elfogadottság.

Váratlan vakkantás a meeting közepén

A gazdiknak emellett egy-egy meeting előtt is jelezniük kell, ha kutyával érkeznének: itt is a közös megegyezés dönt, hogy jelen legyen-e a négylábú vagy sem. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a komoly vagy éppen elhúzódó megbeszélések hangulatát nagyon fel tudja dobni, amikor egy kedvenc váratlanul belevakkant a kollégák értekezésébe.

Mi kell a kutyának, hogy jól érezze magát egy kutyanapon?

A kutya sokat iszik, ezért érdemes az épület számos pontján itatótálakat elhelyezni. A mozgási igényüket pedig a közeli kertben elégíthetik ki. A tapasztalatok szerint a kutyatartók révén rendszeressé vált napközbeni séta a friss levegőn mind a kutyáknak és gazdáiknak, mind a hozzájuk csatlakozó kollégáknak kellemes feltöltődést jelent.

Forrás: connectedlife.telenor.hu

A gazdiknak figyelniük kell saját kutyáikra, hiszen ők ismerik őket a legjobban, tudják, hogy mikor hogyan viselkednek (más kutya jelenlétére, idegen simogatókra hogyan reagálnak), és az ő felelősségük, hogy ne alakuljon ki nem kívánt szituáció. Ezt segíti a kutyanap-etikett.

Mi kell a nem kutyásoknak?

Mindig tiszteletben kell tartani az olyan kollégák igényeit is, akik nem szeretnének kutyákkal egy légtérben tartózkodni, dolgozni, enni, inni, relaxálni. A kutyanap kialakításakor az ő igényeiket is figyelembe kell venni. Megoldásként szolgálhat, ha számukra a kutyás napokon is lehetőség van home office-ban maradni, azaz minden teendőjüket otthonról – vagy bármilyen, általuk választott helyszínről – ellátni.

Kutyabarát céggé, sőt nagyvállalattá válni elhatározás kérdése, de szinte minden irodában megoldható, ha megvan hozzá az akarat és kialakítható a konszenzus. A tökéletesen flott rendszer kialakítása lehet, hogy nem egy gyors folyamat – főleg, ha több száz fős cégről beszélünk –, de a Telenornál sikerült és a program rengeteg pozitív hatása miatt csak ajánlani tudják más cégeknek is.

További tippek és cuki kutyás képek ezen a linken

(Kiemelt kép: connectedlife.telenor.hu)

(forrás: Connected Life)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés