hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiégés ellenszere

Hat év munka majd egy év fizetett alkotói szabadság – mi is az a sabbatical?

Fejlettebb gazdasággal jellemezhető országokban nem annyira idegen az egyévi szabadság gondolata, mint hazánkban. Nem ritkán a sabbatical, vagy alkotói szabadság alatt fizetéssel is számolhatnak a munkavállalók, amely idő alatt regenerálódhatnak, inspirálódhatnak, de a megtartásuk egyik fontos kulcstényezője is lehet!

A mezőgazdaságban régóta bevett szokás, hogy néhány évente pihentetik a termőföldet, hogy az visszanyerje erejét, és újra bevethető legyen. Ahogyan a föld, úgy az emberi szervezet sem zsigerelhető ki teljesen, az emberek kötelező pihenőidőre küldése valahogy mégsem vált bevett gyakorlattá úgy, mint a termőföld esetében. Pedig néha igenis érdemes behúzni a kéziféket a munka vonatán.

Nem engedheted meg magadnak ezt a költséget

Az alkotói szabadság sok cégnek komoly terhekkel jár, hiszen fél-egy évre olyan embernek fizet ki költségeket, aki nem hoz ez idő alatt bevételt. Rövid távon valóban nem. Azonban, ha kicsit tovább tekintünk az orrunknál, világossá válik mennyire jövedelmező az átmeneti látszólagos „többletköltség.” Ugyanis a sabbaticalon lévő munkatárs új ötleteken gondolkodhat, amelyekből aztán nagyot lehet profitálni, ha a kolléga visszatér.

Továbbá, megtöri a mindennapi rutint, így újra felfedezheti az örömöt, a kihívásokat a munkájában. A mókuskerékből való kiszakadás a kiégés megelőzésében is rendkívül fontos. A burn-out szindrómában ma már kivétel nélkül mindenki érintett, előbb vagy utóbb. A kiégés kéz a kézben jár a munkahelyi stresszel, vagyis annak krónikus formájával. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint a munkavállalók 53 százaléka számára leginkább a munkahelyi stressz okozza az egészségügyi kockázatot, és évente körülbelül 440 milliárd forint vész el a nem kezelt munkahelyi stressz következtében. A 440 milliárdhoz képest máris nem akkora költség néhány kollégát fizetett szabadságra küldeni, nem igaz?

Egy év? Örülünk, ha egy hetünk van

Valahogyan mégsem nyitottak rá eléggé cégek. A magyarok többsége egyáltalán nem nyaral, aki meg is teszi, 2-7 napnál nem vesz ki többet. Nem csoda hát, hogy mindenhol a kiégés fenyeget, hiszen lássuk be, évente egy hét valódi pihenés édes kevés. A hosszú, akár egyéves szabadság alatt stresszhormon-szintünk teljesen lecsökkenhet, ami pedig jótékony hatással bír az általános egészségügyi állapotunkra. Ez mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról jövedelmező.

A sabbatical célja az inspirálódáson és regenerálódáson túl, a tehetségek megtartása és a fiatalok bevonzása. A fiatalabb generáció számára, akiknek kiemelten fontos a munka-magánélet egynesúlya, jelentős motiváló erővel bír az, hogy a hűséges és minőségi munkának az elismerését szabadidőben is honorálják.

Az alkotói szabadság keretei cégenként eltérnek, a néhány héttől, több hónapig vagy akár egy évig is terjedhet. Valahol elvárás, hogy a szabadság lejárta után, valamilyen ötlettel, produktummal álljon elő az illető, valahol nincs ilyen megkötés. A lényeg, hogy a sabbatical kereteinek mindig a munkáltató és a mukavállaló közös megegyezésén kell alapulnia.

A kötelező pihenőidő egyértelműen előnyös lenne itthon is, azonban az, hogy Magyarországra mikor fog elérni, vagy elér-e egyáltalán a sabbatical, az már a jövő zenéje.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés