hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tartsd meg!

Ha a munkavállaló nem elkötelezett...

Sok oka lehet, amiért egy alkalmazott nem elkötelezett. Előfordulhat, hogy a dolgozó megpróbált már számtalanszor különféle ötleteket javasolni a problémák megoldására, és valami ilyen válasszal találkozott: „köszi, megpróbáltuk, de nem működött”. Bizalmatlansága fakadhat más szervezetek nemtörődömségéből és rossz gyakorlatából is.

A munkavállalók azt sem szeretik, ha hülyének nézik őket. Még azok is, akikről azt gondoljuk, tele vannak önbizalommal, vonakodhatnak attól, hogy rossz helyzetbe kerüljenek, és inkompetensnek tűnjenek. Hogy milyen múltbeli tapasztalataik vannak, sokat számít itt is. A megalázás emlékei hosszú ideig tarthatnak. Elkötelezetlenné tehet az is, hogy sokan nőttünk fel olyan korban, ahol előírták, ki beszélhet és miért. Ma már tudjuk, hogy a jó ötletek különféle tapasztalatból származnak. Vannak, akik még ezt a régi paradigmát hordozzák, ezért engedélyt kell nekik adni az ötletek és a megoldások nyújtására. Néhányan pedig természetesen vonakodnak attól, hogy olyan témákról beszéljenek, amelyeket nem ismernek. Néha a legjobb ötleteket olyan kérdések hozzák, melyek elsőre nem tűnek túl okosnak.

Hogyan hozhatunk létre olyan környezetet, ahol a munkavállalók mernek beszélni és hozzájárulnak a munkához?

Íme néhány mód:

Meg kell teremteni a pszichológiai biztonság környezetét. Tekintsük át a csapatunkat. Az összes tagja értékeli a másik hozzájárulását? Ki ad verbális, ki ad nem verbális visszajelzést? Mások leállítása sok formában ölthet testet, pl. szemforgatásban vagy egyértelmű "nem"-ben. Vezetőként a csapat egésze felé kell elvárásokat támasztanunk, de az elvárásokat egyénileg is beállíthatjuk úgy, hogy segítünk másoknak sokkal tudatosabbá válni a saját viselkedésére a csapatban. Emellett ne feltételezzünk senkiről semmit: jó eséllyel fogalmunk sem lehet róla, mi folyik az alkalmazottak fejében, nem ismerhetjük a motivációjukat.

Ha érdekel, mit tehetsz még a munkavállalói elkötelezettség növelése érdekében, olvass tovább!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

hirdetés