hirdetés
hirdetés

Tudat alatt

Folyton elkésik a munkatárs? Ez lehet az oka!

Nyolckor kezdődik a munkaidő, de csak nyolc óra tízre sikerül odaérni? Egyre gyakrabban fordul elő néhány perces késés? A notórius elkésésnek nem csak technikai okai lehetnek – figyelmeztet a HRDoktor.

A munkahelyről való elkésés igen gyakori jelenség, egy amerikai internetes felmérés szerint minden hatodik dolgozó legalább egyszer egy héten késve érkezik a munkahelyére, negyedük pedig havonta legalább egyszer elkésik. A késésnek lehetnek prózai okai, elalvás, közlekedési dugó, kimaradt buszjárat, családi okok, nehéz indulás, váratlan esemény, sürgős intéznivaló. Ezek azonban az esetek legnagyobb részében tudatos szervezéssel, gondosabb időbeosztással, plusz idő ráhagyásával elkerülhetők. Ha azonban a késés ismétlődik, rendszeressé válik, akkor joggal merül fel, hogy valami más ok is lehet a pontatlanság hátterében.

Blokkolóóra a kreatívoknak? - Tiltakozás az értelmetlen elvárások ellen

A „pontosság a királyok udvariassága”, mondják, és ez rendben is van minden olyan helyzetben, amikor a munkatársak eredményes munkája vagy az ügyfelek elégedettsége múlik rajta. Lehetnek azonban olyan körülmények is, amikor szükségtelen megkövetelni a percre pontos munkakezdést. A blokkolóórának semmi helye például ott, ahol a dolgozók kreativitásán alapul a munka, ahol egyébként szabadon oszthatják be a munkaidejüket. Felesleges és bosszantó, sőt, méltánytalan lehet az is, ha a dolgozóktól számon kérik a pontos munkakezdést, ugyanakkor viszont rendszeresen elvárják, természetesnek veszik a túlmunkát tőlük anélkül, hogy ezeket a túlórákat elszámolnák, honorálnák.

A rugalmasság segíthet

A munkaadók egyre inkább felismerik, hogy a túl merev szabályozás többet árt, mint amennyit használ, és igyekeznek olyan alternatívákat is felkínálni, amelyek jobban alkalmazhatók, könnyebben betarthatók a dolgozók különböző élethelyzeteiben. Ilyen például, amikor egy törzsidőt szabnak meg, amit mindenkinek bent kell töltenie, de előtte-utána szabadon mozgathatják a munkakezdés, befejezés időpontját. A rugalmas munkakezdés ehhez kapcsolódik: így a dolgozó nem kerül kínos helyzetbe egy félóra késés miatt, hanem egyszerűen annyival tovább marad bent. A kisgyermeket nevelők, illetve a kreatív munkakörben dolgozók számára kedvelt megoldás a home office, ami heti néhány nap otthoni munkát tesz lehetővé.

A motiváció elvesztését is jelezheti

Ha az érintettnek bármilyen okból csökken a munkakedve, motivációja, kihűlőben van az a lelkesedése, amellyel korábban indult munkába, az nagyban befolyásolja a munkához való hozzáállását. Az ok lehet a munkatársakkal való megváltozott kapcsolat, a feszültebb munkahelyi légkör, a megbecsülés, elismerés, anyagi előmenetel vagy a pozitív visszajelzések hiánya. Mintha az illető tudat alatt már szeretne valami változást, szinte halogatja a megérkezést, keresi az alkalmat arra, hogy elkéssen. Ilyenkor el kell gondolkodni azon, megvan-e még az összhang a munkavállaló élethelyzete, igényei, és a munkahely, annak légköre, elvárásai, juttatásai között. Előfordulhat, hogy épp a rendszeres késés jelzi, hogy lassan ideje lenne váltani, mert az adott munkahely már nem felel meg a munkavállalónak.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés