hirdetés
hirdetés

Friss kutatás

Figyelem: több elismerésre van szükségük a távmunkában dolgozóknak!

Egy friss amerikai tanulmány szerint a 2020-ban távmunkában dolgozó munkavállalók hiányolják a vezetőjük rendszeres elismerését. A válaszadók nagy része ráadásul keményebben dolgozik a pandémia által kialakult helyzetben, mégis az otthonról dolgozók kétharmada (68%) azt állítja, hogy motiválatlan, mivel kevés visszajelzést kap. 

Egy egyszerű köszönöm is sokat jelent(ene) 

A válaszadók háromnegyede szerint pozitívan hatna mentális egészségükre, ha nagyobb megbecsülést és elismerést kapnának. Tízből heten úgy vélik, az ügyvezetői megbecsülés jelenti a legtöbbet számukra. Azt is megkérdezték a kitöltőktől, hogy mit szeretnének a leginkább hallani, és a lista elején egy egyszerű köszönöm állt. A második helyen a „Nagyra értékelem, hogy ezt csinálod!”, harmadik helyen pedig az „Ez hasznos volt.” állt. Ezenkívül előfordult még gyakran az, hogy „Értékes az időd.” és hogy „Ezzel felülmúltad az elvárásokat.”. Öt válaszadóból négy gondolta azt, hogy a megbecsülés mindennap nagy lendületet ad(na) számára és a mentális egészségére is pozitívan hatna.

Komoly árat fizethetünk, ha nem dicsérünk eleget...

Az elismerés hiánya a munkavállalók teljesítményére, munkamoráljára és elkötelezettségére is komoly hatást gyakorolhat. A megkérdezettek kétharmada (68%) például motiválatlannak érzi magát a mindennapos feladatok elvégzéséhez, mivel úgy érzi, munkája észrevétlen marad. 29%-uk pedig csak azt csinálja meg, amit kötelezően elvárnak tőle, azaz hiányzik a proaktivitás.  

Ingyen van, mégis fukarkodunk vele

Vezetőként tisztában kell lennünk azzal, hogy a munkavállalók mentális egészségének hanyatlása jelentős aggodalomra adhat okot. A kutatásban megkérdezett alkalmazottak 74%-a jelezte például, hogy mentális egészségük állapota függ attól, hogy mennyire érzik magukat megbecsülve munkahelyükön. Különösen jelen helyzetben, amikor sokkal kevesebbet tudunk kapcsolódni egymáshoz a korlátozások következtében, fontos lenne, hogy kiemeltebben odafigyeljünk egymásra és vezetőként törekedjünk a motiváció fenntartására – aminek egyik eszköze a konstruktív visszajelzés. A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben a verbális megbecsülést részesítik előnyben, azaz nem kifejezetten ajándékokra, pénzbeli juttatásokra vágynak (természetesen ezek is fontosak, de a rendszeres szóbeli elismerés nélkülözhetetlen).

Összességében tehát a vállalati és a munkavállalói egészség megőrzése érdekében figyelmet kell fordítani a hála és az elismerés kifejezésére. Az elismerő szavak – akár egy egyszerű köszönöm – nem jelent anyagi terhet a cégnek, így korlátlanul elérhető eszköz a vezetők számára. Ha pedig célunk az, hogy a pandémia lecsengése után egy jó hangulatú, összetartó csapat térjen vissza az irodába, akkor ne legyünk szűkmarkúak a dicséretek és az elismerés terén!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Forbes)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés