hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tények és tévhitek

A nyugdíjas, az új csodafegyver?

Amennyire leírta a magyar munkaerőpiac a szenior korosztályt az elmúlt évtizedekben, most a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásával annyira fel is kapta. A munkaadóknak alapvetően másként kell gondolkodni a szenior korosztályról, alkalmazkodniuk kell az igényeikhez, és a folyamatok átszervezésével el kell tudniuk érni, hogy nem minimálbéres pozíciókban, hanem magasabb hozzáadott értéket előállító munkakörökben foglalkoztassák a szeniorokat.

Három évvel ezelőtt, mikor elkezdtünk nyugdíjas munkavállalókkal foglalkozni, kézenfekvőnek tűnt, hogy onnan enyhítsük a hiányt, ahol többlet van. A munkaadók eleinte idegenkedtek, nem értették, hogy a diák munkaerőt miért akarjuk nyugdíjasokra váltani. Később a tapasztalataik alapján belátták, hogy a szeniorok precízebbek, pontosabbak, lojálisabbak, mint például az y, z generációs diákok. Saját méréseink igazolják, hogy monoton munkafolyamatok ellátásában a szeniorok teljesítménye jobb. 

Tárgyalásainkon gyakran találkozunk azzal a tévhittel, hogy a szeniorokat „olcsó munkaerőnek” tekintik a munkaadók, de tévednek. Nem szabad így gondolni rájuk! A nyugdíjasok foglalkoztatása más munkaadói gondolkodást igényel, meg kell találni a feladatot számukra, amihez lehet, hogy a folyamatokat át kell alakítani, de ha sikerül megtalálni a helyüket a rendszerben, akkor már nem lehet különbséget tenni a szeniorok és a 30-40-es korosztály munkája, a munkájának az értéke között.

Rugalmasak és nincs karriertervük

Országos reprezentatív kutatásunkból tudjuk, hogy Magyarországon körülbelül 150 ezer olyan nyugdíjas munkavállaló van, aki hajlandó és képes is dolgozni. Első hallásra talán kevésnek tűnik, de ez egy Pécs nagyságú város lakóinak a száma. Ők egészen más céllal dolgoznak. Karriertervük már nincs, de például sokkal rugalmasabbak, akár a négy vagy hat órás, vagy akár a heti egy-két napos munkavállalásban. Tökéletesen alkalmasak önálló munkavégzésre és jó szervezők.

Tudomásul kell ugyanakkor venni, hogy a terhelhetőségük a korral együtt változik, ezért már nem alkalmazhatóak minden pozícióban. Ezért nagyon fontos a toborzás és kiválasztás folyamata. Tapasztalatból tudjuk, hogy más kommunikációs csatornákat használnak, esetükben az online nem mindig alkalmazható, a személyes kapcsolatnak sokkal nagyobb szerepe van. Mind a munka, mind az ajánlás bizalmi kérdés. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a kiválasztásnak sokkal fontosabb szerepe van, hiszen csak azokat a szeniorokat szabad jelöltként ajánlani, akik valóban el tudják látni a feladatot.  

Munkaadói oldalon pedig a kedvező adózás miatt is indokolt lehet ez a választás. A nyugdíjas szövetkezet egy jó eszköz, de nem az új „jolly joker” a munkaerő-piacon. Sokan úgy értelmezik a nyugdíjas szövetkezeteket, mint az iskola szövetkezeteket. Ha csak jogi, munkajogi értelemben nézzük, még akár igaz is lehet. Más tekintetben viszont ez nem igaz. A nyugdíjasok foglalkoztatása sokkal több, mint rövidtávú árelőny. Sokkal több potenciál van ebben a korosztályban, mint sokan gondolják.

Amit hiába várunk a fiataloktól...

Amit az elmúlt három év során megtapasztaltunk az az, hogy a nyugdíjasoknak idejük van, amit szeretnének értelmesen eltölteni, aktívak, amire lehet építeni, és van havi fix bevételük, a nyugdíj, amit viszont nem szeretnének elveszíteni. Nyitottak mindenre, ami beilleszthető az életükbe, hajlandóak dolgozni, főleg, ha jó a társaság és jó a feladat, nyitottak arra, hogy új dolgokat tanuljanak, viszont nem szeretnek sokat utazni. Nem akarnak minden  áron dolgozni, viszont olyan skill, képesség, tudás megtalálható a nyugdíjasoknál, amit a piac a fiatalabb korosztályokban szinte hiába keres. Ez pedig a szervezés, problémamegoldó gondolkodás, és nem utolsó sorban a tapasztalat. 

A Silver Fox Hungary legfiatalabb munkavállalója 55 éves, a legidősebb pedig 80 éves. A legalacsonyabb végzettség a 8 általános, a legmagasabb az egyetemi doktorátus. A paletta tehát minden tekintetben színes, alapvetően a munkaadók nyitottságán múlik, hogy ezt az eddig elfeledett, ám annál tapasztaltabb korosztályt újra felfedezzék, tehetségüket, szorgalmukat a munkaerőpiac értékelje, használja. Most a piacon a sor, hogy megtanulja kiaknázni a szenior korosztályban rejlő lehetőségeket.

 

Rudi Péter, munkaerő-piaci szakértő
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Információ, kapcsolatépítés, csúcsgasztronómia – mindez egy időben, egy helyen május 7-én a Caviar & Bull-ban.

Employer Branding Award 2017 – Winner's Conference / Best Practices: jöjjön el, és ismerje meg a Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díj nyertes megoldásait! Szakmai konferencia a legjobb hazai munkáltatói márkák bemutatására május 15-én, a Müpában.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, idéntől nemzetközi kreatívigazgatók is a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Díjátadó: 05.18., Akvárium

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

Idén tizedik alkalommal hirdetjük meg az online videótartalmak versenyét. Nevezési határidő: május 25.

Pakk Csomagolásdizájn-verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Nevezési határidő: május 25.

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése, a turisztikai szektorra fókuszálva. Május 30., 09:00

Gyakorlatorientált tréning a SAKKOM Interaktív szakmai támogatásával a Google AdWords kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. június 6., 08.30 - 14.00

hirdetés