hirdetés
hirdetés
hirdetés

Evolúciós hagyatékunk

A motiváció - és annak hiánya is - ragadós

Egy vezető célja az, hogy az innen-onnan összeverődött munkatársakból sikeres, ütőképes közösséget kovácsoljon. Érdemes számolnia azzal, hogy csapatának tagjai tudattalan csatornákon keresztül érzelmi és viselkedési kapcsolatban állnak egymással. 

Van, akivel jó együtt dolgozni, mások mellől menekülni kellene. Mivel a közös tevékenységre ősi szinkronizáló mechanizmusok is hatnak, amelyek tudattalanul működnek, sokszor nehezen tudjuk megfogalmazni, mitől működik a közös munka és mitől nem. Mindannyian rendelkezünk azzal a hajlammal, hogy saját viselkedésünket másokéhoz igazítsuk, hiszen evolúciósan csak azok az embercsoportok maradhattak fenn, amelyek gyorsan és hatékonyan tudtak dönteni arról, mikor mit tegyenek: például lepihenjenek vagy elinduljanak vadászni. Nem sok jóra számíthatott az a közösség, amely lépten-nyomon a teendőkről vitatkozott.

Nem kizárt, hogy a szinkronizáció már a feromonok szintjén is működik, vagyis bizonyos kémiai vegyületek kibocsátásával a magunkéhoz igazíthatjuk a többiek viselkedését. Egy hangyaboly működésének összehangolásában például rendkívül fontos a feromonok szerepe. Embereknél évtizedeken keresztül tartotta magát az a nézet, hogy a szoros közösségben élő nők menstruációs ciklusa, és így szexuális vonzerejük összehangolódik. Ma már ezt vitatják, és arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy bármilyen funkcionális emberi feromon létezne. De ha a vegyületek szintjén nem is hatunk túl erősen egymásra, az érzelmek és viselkedés szintjén annál inkább.

Önkéntelenül utánzunk

Érzelmeink szinkronizálásához akár annyi is elegendő, hogy ha a mosolyunkat mosollyal, a szomorúságunkat együttérzéssel viszonozzák, máris jobban érezzük magunkat. Funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatok szerint a kongruens, tehát a miénkkel megegyező érzelmek látványa agyunk azon részét stimulálja, amik a pozitív érzelmek és a jutalmazás megélésével kapcsolatosak – még akkor is, ha történetesen szomorú érzelmeinket látjuk viszont. A szomorú emberre ránevető partner viszont konfliktust gerjeszt, az agy problémamegoldással kapcsolatos területeit aktiválja. A mosoly nem csak az agyunkra hat, hanem endorfinok és szerotonin termelésével csökkenti a vérnyomást és a stresszt.

Nem csak az érzelmeknek, hanem a viselkedésnek is vannak nem tudatos szinkronizációs mechanizmusai. Tudjuk, hogy az ásítás ragadós, de emellett önkéntelenül imitáljuk társaink gesztusait, beszédstílusát. Nem kell ehhez sok idő: ha figyelmünket leköti valaki személye és mondanivalója, hamarosan testtartásunkkal is ráhangolódunk. Ez a poszturális tükrözés, ami gördülékenyebbé teszi a társalgást, és szimpatikusabbá teszi a személyünket. Oprah Winfrey, a híres (és híresen gazdag) talk-show műsorvezető olyannyira azonosul vendégeivel, hogy olykor még az akcentusukat is átveszi az adott beszélgetés alatt.

A motivációt is utánozzuk?

Kitüntetett, ritka pillanatokban, nagy koncentrációt igénylő feladatok során ennél is szorosabban egymásra hangolódhatunk. A „csoportszellem” szinte hipnotikus állapotot idéz elő, és a csoporttársak a legteljesebb mértékben, önként alávetik magukat vezetőjük irányításának. Ehhez hasonló élményt adhat egy sportesemény, érzelmileg túlfűtött szurkolókkal tömött stadionban, a zene, az éneklés, a tánc. A csapatépítő tréningek ezt sokszor ki is használják, tudva, hogy e szinkronizációs mechanizmusoknak identitásformáló ereje van, és hosszú távon, másféle helyzetben is fokozzák a csoport hatékony együttműködését. A tudattalan szinkronizációs mechanizmusok révén a munkatársak egyéni motivációja, és az ehhez tapadó érzelmi, viselkedési mintázat is ragadós. Nem meglepő tehát, ha egy motiválatlan kolléga erősen csökkenti a csapat munkakedvét és teljesítményét.

Ron Friedman motivációs szinkronicitásnak nevezi azt a tudattalanul lejátszódó jelenséget, ahogy a munkakedv – vagy annak hiánya – átragad a csoport tagjaira. Kifejezetten káros lehet tehát munkahelyi körülmények között, ha olyasvalaki jelenlétében dolgozunk, akinek nem sok kedve van az egészhez, csak azért jár be a munkahelyére, hogy felvehesse a fizetését. Tudattalanul működő csápjainkon keresztül letapogatjuk kollégánk hangulati és motivációs állapotát, és veleszületett késztetéseink miatt magunk is motiválatlanok leszünk, teljesítményünk pedig lecsökken. Kísérleti helyzetben mindössze öt perc elegendő ahhoz, hogy a tesztalanyok szinkronizálódjanak egy vadidegen ember motivációs állapotához.

Egy motiválatlan ember veszélyes 

A kreativitást és problémamegoldást igénylő munkahelyeken különösen veszélyes egy motiválatlan munkatárs felbukkanása. Kreatív gondolatok csak belső motivációtól hajtott emberekben születnek, amihez nyitott és kíváncsi légkör szükséges. A külső motiváltság, a büntetéstől vagy a jutalomtól való függés büntető hatású, mert a felügyeltség érzéséhez vezet. Igaza van Anthony Robbins motivációs trénernek, amikor azt mondja, hogy az emberek nem lusták, csak nincs olyan cél, ami motiválná őket. De hozzá kell tennünk, hogy a munka nem minden, a megfelelő munkahely is elengedhetetlen összetevő a sikerhez. A munkatársaink tudattalan csatornákon keresztül befolyásolják az érzelmeinket, gondolatainkat és ez kihat a munkánk minőségére. Ha olyan munkahelyet szeretnénk, ahol kiteljesedhetünk, és ahol a személyes teljesítményünk valóban hasznosul, próbáljunk megismerkedni a leendő munkatársakkal is. Alkalmazóként pedig kerüljük azokat, akik kizárólag külső indítékok miatt jelentkeznek a meghirdetett állásra. Hiába tűnik úgy, hogy az illető külső kontroll hatására elvégzi majd a neki szánt munkát, azt kockáztatjuk, hogy lelkes, a kibúvók helyett a kihívásokat kereső, a felelősséget vállaló, energikus alkalmazottaink munkakedve is lecsökken miatta. 

dr. Kubinyi Enikő, etológus
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés