hirdetés
hirdetés

Foglalkozzunk a dolgozóinkkal!

10 érv a munkahelyi egészségfejlesztő programok mellett

Már hazánkban is egyre többet hallhatunk, olvashatunk a munkahelyi egészségprogramokról és azok pozitív hatásairól. Íme itt egy összegző lista, miért is éri meg belevágni egészségfejlesztő programokba, vagy a meglévőket fejleszteni!

  1. Az egészségfejlesztő programok többszörösen megtérülnek. Ezekre a programokra nem mint jutalomra, hanem mint megtérülő befektetésre kell tekinteni. Ha egy vállalat elindít egy egészségprogramot, bizonyos időn belül biztosan csökken a betegnapok száma, a presenteeism (a munkavállalók mentálisan vagy fizikailag kimerült állapotban végzik a munkájukat – a szerk.) és a fluktuáció is.
  2. Az egészségfejlesztő programok számos egészségkockázati tényezőt csökkentenek le, vagy iktatnak ki. Például a dohányzást, a fizikai inaktivitást, az egészségtelen táplálkozást, a túlsúlyt, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és a magas stressz-szintet.
  3. Az életkor előrehaladtával a sérülések és betegségek kockázata nő, csökken az aerob teljesítmény, az izomerő és az állóképesség. A célzott egészségprogramok segítenek megőrizni az idősebb, tapasztaltabb alkalmazottak egészségét, állóképsségét, hogy minél tovább tudjanak aktívan nagy teljesítményt nyújtani.
  4. Az egészséges, boldog alkalmazottak a legtermelékenyebbek. Akár háromszor termelékenyebbek lehetnek, mint a testileg vagy lelkileg nem egészségesek.
  5. Az egészségfejlesztő programok a szervezeteknek CSR-szempontból is fontosak. A munkahelyi egészségprogramok jelentősen javíthatják az alkalmazottak és családjaik életminőségét. Mivel sok időt töltünk munkával, a szervezetek hatalmas hatást gyakorolhatnak a munkavállalók egészséggel kapcsolatos viselkedésére, egyfajta szemléletformálók, „egészségkultúra-meghatározók”.
  6. Az alkalmazottaknak „extrát” tud nyújtani a vállalat az egészségfejlesztő programok bevezetésével: jóllét és fittség növekedés, minden tekintetben jobb jelenlegi és jövőbeli egészség.
  7. Az egészségfejlesztő programok munkahelyre és személyre szabhatók, az adott munkahely és az adott munkavállalók egészségproblémáihoz igazíthatók.
  8. Az egészségfejlesztő programok növelik a lojalitást. Ha a munkavállalók úgy érzik, munkaadójuknak fontos a jól-létük és boldogságuk, sokkal hűségesebbek lesznek.
  9. Az egészségfejlesztő programok erősítik a munkahelyi integrációt, kohéziót és keveredést, ezáltal növelve a motivációt.
  10. Az egészségfejlesztő programok élvezetesek, pozitív élet- és egészségszemléletet közvetítenek.

Kívánom, hogy minden munkaadó és munkavállaló saját bőrén tapasztalhassa meg a fentieket!

dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; Legfittebb Munkahely Program külső szakértője
a szerző cikkei

(forrás: rtwmatters.org)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés