hirdetés
hirdetés

Humor Heroldok az irodában

Vicces(kedő) vezetők: hol az arany középút?

A humor az optimizmus kifejezése és a feszültségek pozitív becsatornázásának remek eszköze, ám ehhez az szükséges, hogy ne kinevessünk másokat, hanem együtt nevessünk a többiekkel, akár a munkahelyünkön is – írja a Piac&Profit.

Ugyanakkor amellett, hogy a humorérzék fontos erény, érdemes nagyon óvatosnak lenni, mert egy-egy viccesnek szánt megjegyzést a másik a személyisége különbözősége vagy éppen aktuális hangulata okán bántónak érezhet.

Mindannyian olyan vicces megjegyzéseket, anekdotákat szeretünk hallani, amelyek bennünket nem sértenek. Vagyis a humornak kettős feltétele van: a saját értékrendünk is megjelenik a humorunkon keresztül, és a másik érzékenységét sem szabad megsértenünk.

A vezető nem viccelődhet felelőtlenül a munkatársak rovására

A vezetőknek külön érdemes figyelniük arra, hogy éppen a vezetői pozícióból fakadóan (a munkatársai életében sajátos szerepet tölt be, hiszen az előléptetéstől és béremeléstől az elbocsátásig számít a szava) a humoros megjegyzés is – sajnos – másképpen hangzik a szájukból. Nagyon fontos ezért, hogy egy vezető még ilyenkor is figyeljen az „aranyszabályra”: „amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük”.

A jó humorérzék magasabb vezetői bónuszokhoz vezet?

Ugyanakkor érdemes megőrizni vezetőként is a humorérzéket, s nemcsak a harmonikusabb kapcsolatok okán. A kutatások szerint a humor(érzék) a vezetők bónuszán is látszik. Más szóval a „viccesebb” vezetők nagyobb bónuszokat kaptak.

A humorban is van tabu téma, illetve megnyilvánulási mód – különösen a munkahelyen. Az etikett szerint nem javasolt a viccmesélés, illetve semmilyen olyan témában az élcelődés, amely bárki számára érzékeny téma, vagy (rosszabb esetben) sértő lehet: politika, vallás, világnézet, szexualitás, egészségügyi problémák stb. … és – noha mostanában ritkább egymás megajándékozása karácsonykor – a viccesnek szánt ajándékkal is érdemes nagyon óvatosnak lenni!

Együtt nevetni oké, valakin nevetni nem annyira

Az ügyfelekkel való kapcsolatban a derűs, pozitív attitűd fontos szerepet játszik.

Néha a problémák megoldása során a humor, illetve a humorral fűszerezett önirónia jó ötlet lehet, ha az finom és nem jelenti a felelősség áthárítását másra (kolléga, vezető, beszállító, ügyfél stb).

A „beszólás” azonban nem tartozik a humor kategóriába – lévén egy személyes(kedő) megjegyzés, mely élcnek a másik a (szenvedő) alanya. A beszólással (még ha nevetés is kíséri) megszegésre kerül a humor azon elve, hogy valamin együtt nevetünk.

A jó vezetői humorérzék 10+1 előnye

A humor olyan fontos szerepet játszik az életünkben, hogy számtalan kutatás, kísérlet, vizsgálat irányult a humor és a humorérzék hatásának és jelentőségének megismerésére.

Egy csokornyi ilyen vizsgálatot gyűjtött össze Andrew Tarvin:

1. A humor megakadályozza a kiégést

A humor olyan kommunikációs eszköz, amely hatékonyan megakadályozhatja a kiégést, és segíti a stresszel való megküzdést.

2. A humor motivál

A humor jelenléte a szervezetekben összefüggésben áll a munkavállalók moráljával, pozitívabb szervezeti kultúrával… és a motiváció növelésével.

3. A humor javítja a szellemi képességeket

A humor felszabadítja az agyban lévő kémiai szerotonint, ami javítja a fókuszt, növeli az objektivitást, és javítja az agyi kapacitást.

4. A humor javítja a döntéshozatalt

A pozitív hangulat rugalmasabb döntéshozatalt eredményez, és nagyobb analitikai pontosságot tesz lehetővé.

5. A humor növeli a problémák megoldásának képességét

A tanulmányok kimutatták, hogy egyszerűen a vígjátékok nézése javíthatja a kreatív problémamegoldó képességeket.

6. A humor (meg)hallgatásra ösztönzi az embereket

A megfelelő humor következetes használata azt eredményezi, hogy mások el akarják olvasni, illetve meg akarják hallgatni, amit mondunk.

7. A humor segíti a tanulást

A humor mint pedagógiai eszköz bizonyítottan csökkenti az osztálytermi szorongást, kedvezőbb légkört teremt, valamint elősegíti a tanulási folyamatot.

8. A humor növeli a szerethetőséget

Az ártatlan humor növeli a szerethetőséget és a személyes vonzerőt.

9. A humor növeli a hitelességet

A humort használók a többiek szemében sokkal hitelesebbnek és hozzáértőbbnek tűnnek. (Vagyis egy-egy komoly prezentációba vagy előadásba is érdemes humoros elemeket csempészni.)

10. A humor erősíti az immunrendszert

A nevetés javíthatja az immunrendszer működését a stresszhormonok, mint például a kortizol termelésének blokkolásával, és az immunhisztokerek, például a béta-endorfin felszabadulásának növelésével.

+ 1 A humor növeli a boldogságot

Egy – szó szerint(!) – egy emberöltőn át tartó vizsgálat során kiderült, hogy a humor(érzék) a boldog élet egyik – legegészségesebb – hozzávalója.

Néha nem is olyan könnyű megőrizni a humorérzékünket vagy derűs lélekkel megtalálni az elsőre annyira nem vonzó helyzetek napos oldalát, de ez a 11 pont is bizonyítja, hogy érdemes…

És nem csak karrierünk érdekében.

dr. Erdős Zsuzsanna, etikett tanácsadó, coach
a szerző cikkei

(forrás: Piac&Profit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés